Cene električne energije se višajo, a RTV nas potolaži: “So vsaj nižje kot v Nemčiji”

Datum:

S prvim septembrom je konec “običajnih cen goriv”. Izteklo se je namreč enoletno prehodno obdobje, v katerem so slovenska gospodinjstva in mali odjemalci elektrike plačevali polovični prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji elektrike iz obnovljivih virov energije. A vendarle je portal MMC novico obrnil v pozitivno, primerjajoč nas z državo, ki zaradi zgrešene okoljske politike prodaja najdražjo elektriko v Evropi.

Kaj pomeni dejstvo, da bomo odslej zopet plačevali polni prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji elektrike iz obnovljivih virov? Le to, da bodo reveži plačevali drage sončne elektrarne in električne avtomobile premožnim, ki so edini, ki si lahko to nesramno drago tehnologijo privoščijo – tehnologijo, ki dolgoročno – kot kaže primer Nemčije – v električno omrežje vnese takšno nestabilnost, da so na koncu prisiljeni kuriti umazan premog. Saj sonce vedno ne sije, veter pa tudi vedno ne piha.

Še več – del Evrope, kamor spadata tako Nemčija kot Slovenija, ima skromno število sončnih dni na leto (Ljubljana na primer 1712 ur, Barcelona 800 ur, Atene 1000 ur več), medtem ko vetrne elektrarne niso profitabilne niti sredi odprtega morja, kjer veter neprestano piha – kot je dokazal primer Norveške.

Slaba tolažba

V resnici torej plačujemo za razvrat bogatašev, ki hočejo kazati svoje okoljske kreposti, hkrati pa se ne zavedajo, da s tem v resnici izpuste CO2 celo večajo, kot je pred kratkim dokazala Nemčija. Je pa pomenljivo, da nas na sveže “depolitizirana” RTV Slovenija “tolaži”, da še vendarle plačujemo manj kot najbolj obremenjena evropska država – Nemčija.

Nova zunanja dopisnica iz Berlina, ki je zamenjala Polono Fijavž, namreč poroča, da je v Nemčiji  regulirana cena elektrike za gospodinjstva precej višja, saj je slovenska vlada splošno kapico cen elektrike postavila pri okrog 10 centih za kilovatno uro (enotna tarifa), nemška pa pri 40 centih in da je gospodinjstvo v Ljubljani za kilovatno uro skupaj z vsemi prispevki in dajatvami v juliju odštelo v povprečju več kot 19 centov, gospodinjstvo v Berlinu pa dvakrat več – dobrih 38 centov. Razlika bo zdaj nižja, ker bomo zdaj zopet plačevali davek za prehod na obnovljive vire energije.

Neprijetna dejstva komaj globoko v tekstu

Komaj nekje globoko v tekstu je pokopano dejstvo, da je nemška kapica za industrijo 13 centov, slovenska pa 19,5 centa na kilovatno uro. Sploh nikjer pa ni omenjena ogromna razlika v plačah med Slovenijo in Nemčijo, in da celo na naš veliko nižji bruto plačujemo tudi višje prispevke na plače (ki se bodo zdaj ob novem davku na dohodnino, prenosu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na plačo in “solidarnostnim prispevkom” še povečale).

Depolitiziran javni medij že opravlja svoj nalogo

Resnična novica ni dejstvo, da Golobova vlada zaradi elektro japijev viša ceno električne energije – da bodo to storili, je jasno, saj gre vendarle za vlado, katere ključni akterji so se prej ukvarjali s trženjem kačjega olja, ki se ji reče obnovljivi viri energije. Da se bo to zgodilo, je bilo jasno. Resnična novica je ta, da je depolitiziran javni medij zdaj v polnem pogonu kot vladni piar. Neprijetno novico, da se bodo cene električne energije (zelo nesolidarno) zvišale, so prikrili z dejstvom, da plačujemo še vedno manj od države EU, znane po katastrofalni energetski politiki, ki jo je spremenila iz zgodbe o uspehu v evropskega pacienta. Počasi bo treba razmišljati, da se Ukom ukine. Zakaj ga vlada potrebuje, če pa ima RTV Slovenijo?

Mitja Iršič

Sorodno

Zadnji prispevki

Kremelj vodi obsežno dezinformacijsko kampanjo proti Ukrajini

Evropska obveščevalna služba je dnevniku The Washington Post dostavila...

Golob z novimi davki nad najranljivejše

Vlada uvaja nove davke na "pregrehe", torej na tobak...

Hojs: Odvratni hinavci Svobode

Še vedno odmeva incident v Murski Soboti, kjer so...

Elon Musk nominiran za Nobelovo nagrado za mir

Norveški poslanec je nominiral najbogatejšega zemljana za Nobelovo nagrado...