fbpx

Cenzura na RTV Slovenija – dokumentarec o JLA izpuhtel iz arhiva

Foto: Nova24tv

Dokumentarec novinarja in vojnega dopisnika na TV Slovenija Valentina Areha o Jugoslovanski ljudski armadi, v katerem dokazuje, da je šlo dejansko za represivno orodje v rokah totalitarnega komunističnega režima pod vodstvom Josipa Broza Tita, je bil očitno za vplivneže na RTV in njihove strice iz ozadja prehud udarec.

Areh je prikazal, da je bila JLA krvoses državljanov, saj je šlo zanjo kar 20 odstotkov bruto domačega proizvoda , ob tem je razkril tudi bedo jugoslovanskega socializma, ki je gospodarsko vse bolj zaostajal za Zahodom.

Dokumentarec je izginil iz internetnega arhiva
Toda dokumentarec je nenadoma izginil iz internetnega arhiva TV Slovenija, pri čemer ni nikjer nobenega pojasnila, zakaj se je to zgodilo. Najprej so na RTV menjavali URL-naslove, na katerih je bil posnetek, zdaj pa je dokončno izginil.

Morda pa je posnetek izginil zato, ker se na enem od posnetkov v filmu s Titom rokuje veliki mirovnik in demokrat Milan Kučan? Ne samo, da imamo nesposobno in despotsko vlado. Imamo tudi institucije tipa RTV, ki nam dajo vse bolj čutiti, da živimo v svinčenih časih trdega komunizma.

Odzval pa se je tudi predsednik Združenja novinarjev in publicistov Tino Mamič:
“RTVS je včeraj objavila dokumentarni film in ga nato uvrstila na splet. Nekaj ur je posnetek bil dostopen, čeprav so stalno menjevali njegov spletni naslov. Izgledalo je, da gre za tehnične težave, ne pa za oviranje dostopnosti. A še isti dan je prišlo do popolne cenzure. Posnetek je bil umaknjen s spleta.

Dokumentarni film diplomiranega zgodovinarja in dolgoletnega novinarja dr. Valentina Areha je govoril o jugoslovanski armadi (JLA) in njeni vlogi v nekdanji Jugoslaviji. Bil je namreč dan suvernosti, ko smo praznovali umik te armade, ki je bila napadla samostojno Slovenijo.
 
Zakaj? Bojda zgodovinski poudarki niso všeč urednikom, ki zahtevajo spremembe. zaradi jugonostalgije, ki jo lahko vsako leto maja opazimo na RTVS pa bi utegnilo biti v ozadju še kaj drugega. Mogoče je bil moteč posnetek, ko se je nekdanji predsednik Milan Kučan rokoval z Josipom Brozom? 
V imenu ustavno zaščitene svobode govora zahtevamo, da se cenzura na RTVS konča. Odgovorni za to dejanje, ki je zelo podobno časom, katerih slovo smo včeraj enotno praznovali, pa morajo za cenzuro odgovarjati.
Sprašujemo se, kdaj bo tega enoumja konec? Ali bo RTVS postala pluralna šele, ko se bo začelo množično blokiranje plačevanja prispevka RTVS?”

Dokumentarec pa si tisti, ki ga še niste videli lahko ogledate na tej povezavi.
A. R., Reporter