fbpx

Cerar preverjal, kje dobiti kolute bodeče žice za zeleno mejo

Kljub temu da premier Cerar trdi, da rešitve ne vidi v fizičnih pregradah, smo izvedeli iz virov blizu vlade, da je premier že naročil, naj se preveri, kje lahko Slovenija dobi dovolj velike količine bodeče žice, da bi jo namestili vzdolž najbolj izpostavljenih predelov zelene meje s Hrvaško.

Kot so mu pojasnili, Slovenija trenutno nima dovolj bodeče žice, edini dobavitelj pa bi lahko bila le Kitajska. V zvezi s tem smo se obrnili tudi na kabinet predsednika vlade z vprašanjem, ali sedaj predsednik Cerar resno razmišlja, da bi se ravnal po zgledu madžarskega predsednika Orbana v primeru, da niti vojska niti policija ne bosta mogla več zagotavljati reda na meji.

“Položaj je vsekakor napet, zadeve se stopnjujejo, Hrvaška ne spoštuje nekaterih dogovorov oziroma na našo mejo vozi preveliko število migrantov,” je pred koordinacijskim sestankom krizne razmere na slovensko-hrvaški meji komentiral premier Cerar. 

Pritisk na Slovenijo poleg migrantov stopnjujejo tudi ravnanja Hrvaške, ki poslabšujejo migrantsko krizo. Cerar je opozoril, da bo Slovenija storila vse, da zaustavi pretok beguncev, ki bi pomenil težave za državo.

Sprejmemo jih lahko samo toliko, kot jih lahko oskrbimo
Poleg tega, da lahko sprejmemo toliko migrantov, kot jih lahko oskrbimo, je Cerar dejal, da jih lahko sprejmemo tudi toliko, kot jih lahko isti trenutek pošljemo naprej v druge države: “Slovenija bo naredila vse, kar zmore, da ustavi pretok beguncev, ki bi nam povzročil notranje težave.”

Napovedal poostren nadzor na meji in podporo vojske
Če nam bo Hrvaška še naprej pošiljala preveliko število beguncev, bomo poostrili nadzor na meji,” še poudarja Cerar, ki ne izključuje niti popolnega zaprtja meje s Hrvaško. In kaj meni o postavitvi ograj na meji? Kot je dejal, tudi številne fizične pregrade ne morejo preprečiti dotoka velikega števila skupin ljudi.

Hrvaška se mora obnašati evropsko
Ker ima Hrvaška po Cerarjevih besedah vse kapacitete za oskrbo večjega števila beguncev, pričakuje, da jih bo oskrbela vsaj za nekaj dni, saj bi tako preprečili nenadzorovan pretok, ki bi imel dramatične posledice za vse države.

Marko Puš