Črno na belem: Socialdemokratska mladina pred 27 leti prva zahtevala samostojno Slovenijo

Datum:

Socialdemokratska mladina je v pobudi z naslovom Svoboda za Slovenijo jasno in nedvoumno zapisala: “Odločitev o samostojni Republiki Sloveniji ali o njenem povezovanju s katerokoli drugo državo lahko sprejmejo le državljani Republike Slovenije sami – na referendumu. Zato bo Socialdemokratska mladina takoj po volitvah prek svojih predstavnikov v parlamentu Republike Slovenije zahtevala razpis referenduma, na katerem se bomo državljani Republike Slovenije svobodno odločili o bodočem statusu svoje države.”

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je opozorilo, da je 13. marca minilo že 27 let, odkar je Socialdemokratska mladina s pobudo Svoboda za Slovenijo kot prva zahtevala razpis referenduma o samostojni Republiki Sloveniji.

Niso mogli več molčati o igračkanju z usodo slovenske državnosti
Trinajstega marca 1990 je Socialdemokratska mladina, predhodnica podmladka SDS, vložila pobudo, pod katero se je podpisal podpredsednik Andrej Žorž, naslovila pa jo je Svoboda za Slovenijo. V njej so zapisali, da “Socialdemokratska mladina ne more več molčati ob najnovejšem igračkanju z usodo slovenske državnosti. Odločno zavračamo teze nekaterih strank o jugoslovanski federaciji, asimetrični federaciji in ‘Jugoslovanski gospodarski skupnosti’, s katerimi naj bi ohranili pri življenju jugoslovansko ječo narodov”.

 Zgledovali so se po Litvi
V pobudi Svoboda za Slovenijo so izpostavili, da se vse stranke izogibajo “zahteve  po Republiki Sloveniji kot suvereni, neodvisni in samostojni državi”, čeprav “najnovejši dogodki  v Litvi potrjujejo naše mnenje, da je ta možnost še kako uresničljiva. Seveda je samostojna Republika Slovenija dosegljiva le ob družbenem konsenzu in z odličnim političnim nastopom”.

Razočarani nad Zvezo komunistov
Že takrat se je Socialdemokratska mladina zavedala, da bodo ravno mladi v Republiki Sloveniji najbolj občutili posledice kakršne koli odločitve in da “po mnenju Socialdemokratske mladine bodoči status Republike Slovenije ne more in ne sme biti predmet kravjih kupčij med vrhovi raznih političnih strank”. Ob tem so opozorili, da je “še posebej Zveza komunistov s svojim dosedanjim načinom reševanja nacionalnega vprašanja izpričala svojo protinarodno in protiljudsko usmerjenost, kar se danes še posebej očitno kaže na Kosovu in v ostalih mednacionalnih konfliktih v Jugoslaviji”.

Odločitev o samostojni RS lahko sprejmejo le državljani RS sami
V zadnjem odstavku pobude pa so kot prvi v Sloveniji izrazili zahtevo po razpisu referenduma o samostojni Republiki Sloveniji (RS), in sicer z besedami: “Menimo, da odločitev o samostojni Republiki Sloveniji ali o njenem povezovanju s katerokoli drugo državo lahko sprejmejo le državljani Republike Slovenije sami – na referendumu. Zato bo Socialdemokratska mladina takoj po volitvah preko svojih predstavnikov v parlamentu Republike Slovenije zahtevala razpis referenduma, na katerem se bomo državljani Republike Slovenije svobodno odločili o bodočem statusu svoje države.”

Marjanca Scheicher

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Ali so takšni prizori razlog za skrb o prihodnosti Zahoda?

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo na bliskoviti...

Grozote ujetništva v Rusiji: Ukrajinski vojak v petih mesecih ujetništva izgubil 77 kilogramov!

Ukrajinski varuh človekovih pravic Dmitro Lubinec je povedal, da...

Astina ledena doba: Ministrica se je znašla v nemilosti lastnih podanikov

Slovenski filmarji so besni; vsaj tako je videti po...