fbpx

“Dan D je bil uspešen, Evropa gre naprej!” Voditelji držav in vodilni predstavniki institucij ne skrivajo zadovoljstva na račun sprejetega kompromisa!

Foto: Voditelji na vrhu EU (Foto: epa)

Nemško predsedstvo Sveta EU je skupaj z Madžarsko in Poljsko uspelo doseči kompromis okrog pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava, za sklenitev katerega se je vseskozi zavzemal tudi slovenski premier Janez Janša. Madžarski Magyar Nemzet, ki se je dokopal do osnutka sporazuma, razkriva nekatere podrobnosti v zvezi z njim. Med drugim to, da ta sporazum za razliko od prejšnjega vsebuje bistveno več pravnih kot pa političnih meril.

Osnutek sporazuma navaja, da EU ne more uporabiti migracijske ali družinske politike niti razhajanj glede njih kot podlago za kakršno koli sankcijo. V tem novem besedilu je tudi navedeno, da bo uporaba mehanizma pogojevanja temeljila na dejstvih in bo upoštevala nacionalne identitete držav članic. V prejšnjem sporazumu med nemškim predsedstvom in Evropskim parlamentom tega prej ni bilo omenjeno.

“Uporaba sistema pogojevanja se bo izvajala objektivno, pošteno, nepristransko in na podlagi dejstev. Zagotavljanje pravice do poštenega sojenja, nediskriminacije in enakega obravnavanja med državami članicami,” naj bi bilo zapisano v novem sporazumu. Tako Madžarska kot Poljska sta z vetom prej blokirali sedemletni proračun EU in sredstva sklada za okrevanje zaradi zaskrbljenosti, da bi se izplačevanje sredstev pogojevalo s spoštovanjem načela vladavine prava.

Pogojevanje s pravno državo bo uporabljeno le, če drugi postopki, določeni v okviru zakonodaje EU, ne bodo zagotavljali učinkovitejše zaščite proračuna EU. Novi sporazum tudi navaja, da je vprašanje pravne države obravnavano kot prednostno, zato Bruselj ne bi prispeval k sprožitvi postopka, ki bi obšel zakonodajo EU.

Evropski svet bo imel večjo vlogo

Prav tako gre za korak naprej, da sta pravna varnost in pravna sredstva pri pogojevanju bolj izrazita, poroča rmx. Nikakršnih sankcij torej ne bo, dokler ne bo znana odločitev Sodišča EU. Države članice lahko tako zadevo predložijo sodišču, da preveri njeno zakonitost. To bi lahko vodilo v dolgotrajne sodne postopke, in dokler sodišče preiskuje, Evropska komisija ne bo mogla predlagati ukrepov. To je morda najpomembnejša točka v novo dogovorjenem besedilu, ki ga prej ni bilo v stališču Evropskega parlamenta. Podobna novost je, da bo imelo glavno telo EU, Evropski svet, kjer sedijo voditelji držav in vlad, večjo vlogo. V primeru, da bo prišlo do predloga za zamrznitev oziroma neizplačilo sredstev zaradi nespoštovanja vladavine prava se bo zadevo predložilo v razpravo Evropskemu svetu, ki si bo prizadeval za oblikovanje skupnega stališča o tem. Številni so si enotni, da je Madžarski uspelo doseči ugoden kompromis.

Voditelji vidno navdušeni

Potem, ko je Predsednik Evropskega sveta Charles Michel naznanil sprejetje svežnja in poudaril, da bo sedaj napočil čas za njegovo implementacijo in obnovo gospodarstev, je poljski premier Mateusz Morawiecki dogovor označil za dvojno zmago. Prvič, proračun EU lahko stopi v veljavo in Poljska bo prejela 173,91 milijarde evrov. Drugič, ta denar je varen, ker je mehanizem pogojevanja omejen z zelo natančnimi kriteriji,” je bil jasen in ob tem dodal, da bo zahvaljujoč sredstvom mogoč lažji in hitrejši razvoj, ki bo zmanjšal razliko napram najbogatejšim evropskim državam. Madžarski predsednik vlade Viktor Orban je z navdušenjem sporočil: “Branili smo interese Madžarske, dan D je bil uspešen.”

Po uspešnem prvem polčasu in zagotovitvi 1800 milijard evrov za razvoj in okrevanje po epidemiji na julijskem vrhu EU smo po predhodnih intenzivnih pripravah in današnjih “dinamičnih” usklajevanjih z dobrim kompromisom omogočili še ustrezno pravno podlago za uveljavitev paketov,” je po sklenitvi dogovora izjavil slovenski premier Janez JanšaPredsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sporočila, da gre Evropa naprej. “1,8 trilijona evrov bo namenjenih za okrevanje in za vzpostavitev bolj vzdržljive, zelene in digitalne Evropske unije. Čestitke nemškemu predsedstvu Sveta EU!”

“Odlična novica! Ta sveženj igra ključno vlogo pri podpori Evropejcev na poti okrevanja. Čestitke nemškemu predsedstvu!,” je sporočila predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde.

Nad sprejetim dogovorom je veliko zadovoljstvo izrazil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Sporočil je, da se Evropa premika naprej enotna in pri tem spoštuje svoje vrednote.

Slovaški premier Igor Matovič je izpostavil, da je bila najdena pot iz nezanesljive prihodnosti za EU. “Do te je prišlo v zadnjem trenutku za vse nas. Dobro je, da dogovor ostaja nedotaknjen, z zagotovili tistim, ki so jih potrebovali. Zmagovalci so naši državljani.”

Nad kompromisom je več kot zadovoljen tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki je slovenskega premierja Janšo v znak dobrih sosedskih odnosov prosil, da zastopa Hrvaško na vrhu Evropskega sveta. “Čestitke vsem za dosežen uspeh!,” je bil jasen.

Nina Žoher