fbpx

Dan vseh svetih. Komu so se poklonili?

Dan spomina na mrtve oziroma dan mrtvih je v Sloveniji državni praznik, ki se v spomin na umrle praznuje 1. novembra. Praznik je sekularna različica krščanskega praznika vsi sveti.

Danes, na dan spomina na mrtve, se ljudje množično odpravljajo na pokopališča na grobove bližnjih ter tam prižigajo sveče, prinašajo šopke rož, vence in ikebane ter se poklonijo njihovemu spominu. Na ta dan po državi potekajo žalne slovesnosti in verski obredi za umrle. Dan mrtvih izkoristimo, da se spomnimo preminulih oseb in jih z obiskom groba počastimo.

Podravska regijska koordinacija stranke SDS se je tako poklonila spominu na Jožeta Pučnika, Davida TasičaFranceta Tomšiča, Edvarda Peperka in Korada Buzetija. V Ljubljani se je članom SDS pridružila tudi poslanka v državnem zboru Mojca Škrinjar.

Venec sta na grob Jožetu Pučniku položila predsednik SDM Maribor in evidentirani kandidat za državnozborske volitve Luka Simonič in evidentirana kandidatka za poslanko v državnem zboru Bernarda Mandres. Pučnikov grob je obiskala tudi evidentirana kandidatka za poslanko v državnem zboru Barbara Klajderič.

Foto: FB

Foto: FB

Luka Simonič pa je venec položil tudi pred Barbarin rov v Hudi jami, kjer je v času komunističnega nasilja v grozljivih mukah končalo na tisoče slovenskih, pa tudi hrvaških in nemških mož in žena.

E-Maribor