fbpx

Danes ob 17. uri: Shod za pravičen boj Ukrajine – s podporo ukrajinske diaspore in veleposlaništva

“Na tem shodu bomo podprli pravičen boj Ukrajine pred rusko agresijo, na tem shodu bomo podprli pravico Ukrajine do polnopravnega članstva v Evropski uniji. Na tem shodu bomo podprli pravico vsakega naroda, da sam odloča o sovji usodi, da svobodno izbira svoje voditelje in svojo prihodnost. Na tem shodu bomo podprli pravico, za katero smo se Slovenci bojevali pred 30 leti. Takrat smo bili hvaležni vsakemu, ki nas je podprl in Ukrajina je bila med prvimi državami, ki nas je podprla.”

Danes ob 17. uri se na Kongresnem trgu v Ljubljani obeta shod v podporo Ukrajini z željo, da se ruska agresija na Ukrajino čim prej konča, za konec vojne, mir v svetu in v podporo dostojanstvu suverene Ukrajine. Šlo bo za shod, ki za razliko od shoda dan prej ne bo v žalitev Ukrajincem. Na transparentih, ki so bili namreč vidni včeraj, je bilo mogoče videti podporo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ki je zaslužen za agresijo nad ukrajinskim narodom. Temu primerno seveda ni bilo sledu o množici ukrajinskih zastav, ki bi jih človek pričakoval.

Le tri ukrajinske zastave na shodu in napisi v smislu “Izstop iz okupatorske združbe Nato” kažejo, da je bilo med tako imenovanimi udeleženci shoda za “mir” kup rusofilov. Manjkali pa niso niti petkovi protestniki, saj je bilo mogoče na transparentih videti napis “Janša”, ki so ga enačili kar z Orbanom in Putinom, kar je resnično bizarno. To pa po eni strani ne čudi, saj je Janša trn v peti petkovim protestnikom.

Včerajšnjo dogajanje je bilo pričakovano. Že pred samim protestom smo namreč opozarjali, da ta shod ne bo imel nobene zveze s pomočjo Ukrajini in miru, temveč gre za še enega izmed “petkovih protestov”, na katerem se zbirajo levičarske nevladne organizacije z Metelkove 6, podprte z levo politiko. Tam smo lahko videli Jašo Jenulla, Sandro Bašič Hrvatin, Andreja Rozmana – RozoDejana Židana, Jonasa Žnidaršiča, Milana Kučana in druge.

Shod ima podporo Ukrajine
Kakorkoli, danes bo vse skupaj povsem drugače, šlo bo namreč za pravi solidarnostni shod v podporo Ukrajini. Med govorniki današnjega shoda bodo predsednik vlade Janez Janše, oba podpredsednika vlade Matej Tonin in Zdravko Počivalšek ter predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Zbrane bosta nagovorila tudi ukrajinski veleposlanik v Ljubljani Mihajlo F. Brodovič in predsednik društva Ljubljana-Kyiv Jevgenij Gorešnik.

Vir: Twitter

Janez Janša je na socialnih omrežjih objavil, da gre za shod za obrambo Ukrajine, ki ga organizira ukrajinska diaspora in ukrajinsko veleposlaništvo. Njihovi predstavniki bodo tudi nastopili in dodal, da jim pri organizaciji tudi pomagajo. “Na tem shodu bomo podprli pravičen boj Ukrajine pred rusko agresijo, na tem shodu bomo podprli pravico Ukrajine do polnopravnega članstva v Evropski uniji. Na tem shodu bomo podprli pravico vsakega naroda, da sam odloča o sovji usodi, da svobodno izbira svoje voditelje in svojo prihodnost. Na tem shodu bomo podprli pravico, za katero smo se Slovenci bojevali pred 30 leti. Takrat smo bili hvaležni vsakemu, ki nas je podprl in Ukrajina je bila med prvimi državami, ki nas je podprla.

Sara Kovač