fbpx

Danilo Türk nima možnosti v OZN – z drugega je, po dveh glasovanjih, padel na osmo mesto

Pregrešno drago potovanje nekdanjega predsednika Danila Türka v Sarajevo je dvignilo veliko prahu. (Foto: STA)

Nekdanji predsednik republike Danilo Türk po tretjem krogu poskusnih glasovanj za generalnega sekretarja ZN v Varnostnem svetu, na katerem je padel na osmo mesto med desetimi kandidati, še naprej računa na uspeh. “Verjamem, da je moja kandidatura kredibilna in ima dobre možnosti, da bo tudi uspešna,” je zapisal Türk.

Morda Türku ni jasno, da je padel na pred predzadnje mesto ali pa ni ravno v stiku z realnostjo. Z drugega je padel na osmo mesto, kar po domače pomeni, da nima nikakršnih možnosti. Res je, da znajo stalne članice odrezati tudi koga od favoritov pri svojem kupčevanju, nemogoče pa je, da bi bil izvoljen kandidat z dna lestvice.

Türk računa na glasove stalnih članic
Ob tem je ocenil, da je še prezgodaj za konkretnejše ocene. “Pomembno pa je razumeti, da v tem času še niso vidni glasovi stalnih članic VS, ki imajo veto. Kasnejša glasovanja, ki bodo potekala v oktobru, bodo pokazala, kakšno podporo uživajo kandidati pri njih. Do takrat pa so indikativna glasovanja tudi preizkus trdnosti kandidatur,” je dodal.

Glede Türkove kandidature je bil jasen že nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel: “Sklepam, da v resnici gospod Türk nima velikih možnosti, da postane generalni sekretar. Gospod Erjavec pa bo sedaj moral zagovarjati stran vržen denar.”

Türk je tokrat dobil le pet glasov podpore, šest glasov proti in štiri glasove brez mnenja. V prvem krogu je pristal na drugem mestu z 11 glasovi podpore, dvema negativnim glasovoma in dvema brez mnenja, v drugem krogu pa je zdrsnil na četrto mesto s sedmimi glasovi podpore, petimi negativnimi in tremi brez mnenja.

Türk torej trdi, da ne gre za ustreznost ali sposobnosti ampak za test vzdržljivosti. Tisti, ki dlje zdrži, bo zmagal. Seveda pa temu ni tako. Veliko večje možnosti kot Danilo Türk, kar se tiče kandidatov iz “vzhodne” Evrope imata Irina Bokova in Vuk Jeremić. Na drugo mesto pa se je prebil slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak.

Počasi, glede na uspešnost Türka, bi bil že čas, da se ta farsa konča. Danilo Türk nima resne podpore nobene od stalnih članic, prav tako pa mu vse slabše kaže tudi na poskusnih glasovanjih. Pravilno bi bilo, glede na to, da nima niti enotne podpore slovenske politike, da odstopi od kandidature in neha zapravljati davkoplačevalski denar.

Še vedno vodi portugalec Guterres
Kot prej, tudi po tretjem krogu glasovanj za generalnega sekretarja OZN vodi Antonio Guterres. Na drugo mesto za Guterresom se je v tretjem krogu nepričakovano izstrelil slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak, ki je v zadnjih tednih prepotoval skoraj vse pomembne prestolnice držav. Na tretjem mestu sta skupaj Srb Vuk Jeremić in Bolgarka Irina Bokova.

Pred Türkom so se uvrstili še Argentinka Susanna Malcorra, Makedonec Srgjan Kerim in Novozelandka Helen Clark. Za Türkom sta ostali Christiana Figueres iz Kostarike in Natalia Gherman iz Moldavije. Iz tekme sta že pred drugim oz. tretjim krogom izstopila Hrvatica Vesna Pusić in Črnogorec Igor Lukšić.

 

A. R., STA