fbpx

Dimičevi so hišo obnovili iz denarja za Celovške dvore

Foto: sta

V današnjem nadaljevanju sojenja Hildi Tovšak in sostorilcem je več prič potrdilo, da so stroške za obnovo hiše Simone Dimic, nekdanje vodje kabineta Boruta Pahorja, šteli v stroške Celovških dvorov. Priče so zatrjevale, da so od njih tako zahtevali nadrejeni.

V še trajajoči proces so vključeni trije obtoženci. Hilda Tovšak in njena desna roka Matej Košič sta obtožena zlorabe položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, Roman Hrovat, partner Simone Dimic, pa je obtožen napeljevanja h kaznivemu dejanju.

Morali so se vesti, kot da niso iz Vegrada
Priče, ki so nekdanji zaposleni v Vegradu, so potrdile, da delavci pri obnovi hiše Simone Dimic v Murglah niso smeli nositi Vegradovih delovnih oblek. Prepovedali so jim tudi, da se na gradbišče pripeljejo v vozilih z Vegradovimi napisi. Na gradbišču tudi ni bilo Vegradovih oznak, so še povedale priče.

“Tako je navodilo z vrha in če se tega ne bo naredilo, bodo letele glave”
Aleš Urbanič, nadrejeni delavcem na gradbišču, je rekel, da so imeli po Ljubljani še druga gradbišča, a je na koncu priznal, da so se stroški za obnovo hiše Dimičeve šteli v stroškovnik Celovških dvorov, Dimičevi pa se račun ni izstavil. Ena od prič je povedala, da ni želela delati na tak način in se je zato pritožila vodji gradbišča celovških dvorov Branku Poberžniku. Ta naj bi priči odvrnil: “Tako je navodilo z vrha in če se tega ne bo naredilo, bodo letele glave.”

Dokaze našli tudi v elektronski pošti
Obtožene med drugim bremeni tudi elektronska pošta, ki jo je arhitektka, zadolžena za notranjo ureditev hiše, poslala na Vegrad. Poleg projektantom je bila pošta poslana tudi predsednici uprave Vegrada Hildi Tovšak. Arhitektka pravi, da je bila to pomota in da je Vegrad opravil le 30 odstotkov obnove hiše, za ostali del pa naj bi Hrovat najel druge izvajalce, ker Vegradovi delavci dela niso dobro opravili.

A. R., STA