fbpx

Dimitrij Rupel: Hrvaška najverjetneje ne bo spoštovala odločitve haaškega sodišča

Foto: Nova24TV

Pahor je ob obisku hrvaške predsednice v Sloveniji dejal, da je mednarodne pogodbe potrebno spoštovati, kar je nekako potrdila tudi hrvaška predsednica, a dodala, da odprto vprašanje meje ne bi smelo krniti odnosov med državama. Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel je po drugi strani ob obisku hrvaške predsednice za Novo24TV priznal, da je imel v preteklosti slabe izkušnje s hrvaško verodostojnostjo.

“Mislim, da je Hrvaška v tem trenutku zadovoljna s situacijo, kakršna je, in ne bo pripravljena na kakšne nove ideje. Vse tisto, kar smo upali in za kar smo si prizadevali, se ni uresničilo,” je žalostne razmere opisal Rupel in dodal, da sicer ne smemo izključiti možnosti bilateralnih dogovorov, da pa bo treba najprej počakati na odločitev sodišča v Haagu, čeprav je prepričan, da Hrvaška odločitve ne bi upoštevala, če ji ne bi bila po godu.

Odgovornost za prazne politične razmere, ocenjuje Rupel, so predvsem na slovenski strani, ki je z lastnimi rokami onemogočila arbitražni sporazum, do katerega je prišlo, ko je prvotni sporazum Drnovšek-Račan propadel. Ob tem je spomnil na hvalisanje trenutnega zunanjega ministra Karla Erjavca, ki je javno izjavil, da se je Slovenija na sodišču dobro odrezala in da nam “dobro kaže”. Nato je seveda prišlo še do prisluškovalne afere, ki je usodo arbitražnega sporazuma dokončno zapečatila. Spomnil je tudi na to, kako sta Pahor in Žbogar grozila Hrvaški z blokado vstopa v EU. “To se ne sme, to se naredi, to se ne govori in zaradi tega smo brez kakšnih posebnih adutov,” je povedal Rupel.

Kolinda Grabar Kitarović: Arbitražni sporazum je kontaminiran
Hrvaška predsednica je ob obisku ponovila hrvaški argument, da je proces dokončno kontaminiran in zaradi tega za hrvaško stran neobvezujoč. Predsednica je prav tako pozvala k čimprejšnji odstranitvi bodeče žice s hrvaško-slovenske meje. Grabar Kitarovićeva je prišla v Slovenijo zaradi 25. obletnice slovenske osamosvojitve. Na isti dan je samostojnost razglasila tudi Hrvaška.

Ž. K.