Direktor NIJZ Krek napovedal, da bo avgusta konec epidemičnega vala: Zaradi novih sevov se je nujno držati ukrepov!

Direktor NIJZ Milan Krek (Foto: STA)

“Cepljenje pomembno vpliva na omejevanje epidemije, saj imamo trenutno opravka z bistveno bolj kužnimi sevi, kot so bili pri nas prisotni na vrhuncu epidemije. Zaradi cepljenja in prebolelih je zdaj mogoče tudi odpiranje družbe, odprte šole itd.,” je na današnji novinarski konferenci poudaril direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Glede na aktualne podatke je bilo včeraj opravljenih skupno 1023 PCR-testov in 6953 hitrih antigenskih testov. S PCR-testi je bilo potrjenih 24 novih okužb, kar je 2,3 odstotka vseh izvidov, pred enim tednom je znašal 4,3 odstotka. Sedemdnevno povprečje po danes objavljenih podatkih znaša 147 okužb. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 134 pacientov, 42 jih potrebuje intenzivno nego, dve osebi sta včeraj umrli, je v uvodu povedala vladna govorka Maja Bratuša.

Milan Krek je v nadaljevanju dejal, da nam število okuženih glede na svetovno merilo upada, tudi v evropskem povprečju število okuženih pada. Slovenija beleži trend zmanjševanja števila okuženih, kar kaže tudi današnja številka, samo 24 okuženih, kar nismo zabeležili že zelo dolgo. Kot je še dejal, se je število umrlih v domovih za starejše občane tudi zmanjšalo, čemur je pripomoglo cepljenje. Pozval je vse zaposlene v domovih za ostarele, naj se gredo cepit. “Če ne bi bilo cepljenja, bi bila v tem trenutku epidemija bistveno hujša,” je bil jasen.

Zelo se zmanjšuje tudi število umrlih zaradi covida v Sloveniji, za kar se lahko v prvi vrsti  zahvalimo cepljenju, je izpostavil Krek.

Foto: Vlada RS

Avgusta bo konec epidemičnega vala
“Vse lokalne skupnosti naj bodo aktivne pri iskanju ostarelih, ki niso prišle na cepljenje, in jih pripeljejo na cepljenje, vsi zdravstveni domovi pa naj se aktivno podajo v vasi in take ljudi pocepijo,” je pozval direktor NIJZ. Ta teden bo potekalo cepljenje v cepilnih centrih brez naročanja, kjer je mogoče dobiti tudi digitalno potrdilo. Napovedal je, da bo avgusta konec epidemičnega vala. Zaradi novih sevov se je nujno držati vseh že znanih ukrepov.

Urad vlade RS