fbpx

Direktor policije priznal: Terorizem tudi za Slovenijo ni več nekaj eksotičnega!

Marjan Fank, Foto: STA

Kako Vlada RS komentira opozorilo generalnega direktorja Policije Marjana Fanka, da se je varnostno stanje spremenilo in da terorizem tudi za Slovenijo ni več nekaj eksotičnega in da so v Sloveniji odkrili od 40 do 50 oseb, ki so imele povezave s terorizmom?

Poslanka SDS Eva Irgl je na Vlado RS naslovila pisno poslansko vprašanje v povezavi z varovanjem državne meje.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

Od 7. aprila letos dalje zaradi sprememb Zakonika o schengenskih mejah slovenska Policija tudi na mejnih prehodih na slovenski južni meji izvaja poostren nadzor vseh potnikov. Posledično temu je na slovensko-hrvaški meji zaradi nepripravljenosti potrebno čakati dlje časa, kar povzroča številne nevšečnosti in tudi gospodarsko škodo.

Na spletni strani Policije sem zasledila podatek, da so ob tem slovenski policisti v zadnjem tednu obravnavali več nezakonitih poskusov prehoda meje in drugih kršitev tako na mejnih prehodih kot tudi na zeleni meji. V ponedeljek, 24. aprila, so slovenski policisti prijeli 18 nedovoljenih migrantov, ki so v Slovenijo vstopili prek zunanje schengenske meje. 13 od teh so jih vrnili na Hrvaško, 5 jih je zaprosilo za status mednarodne zaščite. Od petka, 21. aprila, do nedelje, 23. aprila, so policisti obravnavali 16 kršitev na notranjih in 19 kršitev na zunanjih mejah. Odkrili so tudi več primerov nedovoljenega prehajanja zunanje schengenske meje. Skupino tujih oseb, ki so mejo prečkali peš, so odkrile patrulje, in sicer na zeleni meji. Šlo je za neorganizirane prehode.

Ob tem ne morem mimo nedavnega opozorila generalnega direktorja Policije Marjana Fanka, ki je kot enega glavnih razlogov za izvajanje takšne strožje kontrole izpostavil varnost. Opozoril je, da se je varnostna situacija spremenila in da terorizem tudi za Slovenijo ni več nekaj eksotičnega. Tako naj bi po njegovih navedbah v Sloveniji odkrili od 40 do 50 oseb, ki so imele povezave s terorizmom. V zvezi s tem se samo po sebi zastavlja vprašanje zagotavljanja varnosti državljank in državljanov. Varnost je namreč krhka dobrina, za katero bi nas moralo najbolj skrbeti in za katero bi morali narediti vse, da bi ostala na visoki ravni.

V zvezi z navedenim Vlado Republike Slovenije sprašujem naslednje:

  1. Koliko primerov nezakonitih prehodov meje in drugih kršitev je Policija obravnavala od 1. januarja 2016 do 26. aprila 2017? Pri tem prosim za podatke po mesecih in po državljanstvih. Katere druge kršitve so bile pri tem ugotovljene?
  2. V koliko in v katerih primerih je Policija obravnavala nedovoljeno prehajanje zunanje schengenske meje, ko so skupine tujcev mejo prečkale peš od 1. aprila 2017 do 26. aprila 2017?
  3. Koliko ilegalnih migrantov je zaprosilo za mednarodno zaščito od 1. januarja 2016 do 26. aprila 2017, koliko jih je bilo v tem obdobju nastanjenih v Azilni dom ter njegove izpostave in koliko primerov zapustitev Azilnega doma ter njegovih izpostav je bilo v tem obdobju?
  4. Kako Vlada Republike Slovenije komentira opozorilo generalnega direktorja Policije Marjana Fanka, da se je varnostna situacija spremenila in da terorizem tudi za Slovenijo ni več nekaj eksotičnega, in da so v Sloveniji odkrili od 40 do 50 oseb, ki so imele povezave s terorizmom?
  5. S kakšnimi ukrepi bosta Vlada Republike Slovenije in Policija zagotavljali varnost državljank in državljanov v luči sprememb varnostne situacije in opozoril generalnega direktorja Policije Marjana Fanka, da terorizem tudi za Slovenijo ni več nekaj eksotičnega?

A. R.