fbpx

Si direktor UKC Maribor Lavre po spornem imenovanju utrjuje svoj položaj s prestopom v SMC?

Foto: STA

Ni tako dolgo od tega odkar je bil Janez Lavre imenovan za v. d. direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, že se je lotil spornega kadrovanja. Kot svetovalca za kakovost je zaposlil svojega prijatelja Ivana Tandlerja, kot svetovalko za vzdrževanje, varstvo okolja in zdravja pa svojo partnerko Danijelo Čepin in to dejanje opravičeval kot nujo, da mora imeti na pomembnih področjih zaposlene tiste ljudi, ki jim zaupa. Sedaj pa naj bi zaradi številnih očitkov, prestopil iz NSi v SMC, da bi si utrdil svoj položaj.

Lavretovo kadrovanje so najprej problematizirali mediji, ki so se spraševali, če ne gre v tem konkretnem primeru za klasične oblike nepotizma, klientelizma in kronizma, nato pa so se razprave vnele tudi na svetu zavoda UKC Maribor, nadaljevanje le teh pa sledi danes.

Poročilo o seji je bilo dano v javnosti še pred zaključkom seje
O dogajanju na sejah sveta zavoda, smo lahko obveščeni samo preko splošnih sporočil za javnost, saj so seje zaprte za javnost. Portal Politikis poroča, da naj bi predsednica sveta zavoda Vlasta Kovačič Mežek po eni izmed zadnji sej dejala, da je bilo sporočilo za javnost prirejeno, saj je bilo v njem mogoče zaslediti, da je bilo v primeru zaposlitve Lavretove partnerice vse po pravilih. Poročilo naj bi bilo objavljeno že kar po dveh urah seje, ko vprašanja kadrovanja še sploh niso bila na agendi. Tako naj bi bila v resnici razprava, ki je potekala za zaprtimi vrati zelo pestra in neprijetna za Lavreta.

Na svetu zavoda so mu zastavili nekatera “neprijetna” vprašanja
Razpravo naj bi po navedbah Portala Politikis pričela članica sveta Stanislava Naterer, ki je želela na vsak način izvedeti zakaj je Lavre že po 2 tednih od imenovanja odločil za imenovanje novih svetovalcev, pri čemer se je odločil za sistematizacijo novega delovnega mesta za svojo partnerico. Na seji je vidno izrazila dvom, da je bila takšna odločitev strokovna in dejala, da se pojavlja sum, da je v tem primeru šlo za pridobivanje premoženjske koristi njegovi partnerki.

Med drugim je izpostavila, da ima prenizko izobrazbo za zaposlitev na takšnem delovnem mestu, s končano višjo šolo v Velenju ima tako nižjo izobrazbo od svetovanca, čeprav naj bi veljalo, da bi moral imeti svetovalec veliko več izkušenj. Natererjeva je Lavreta pozvala, da se do naslednjič opredeli ali je v tem primeru šlo za nepotizem ali kronizem.

Foto: STA

Foto: STA

Med člani sveta zavoda, ki je Lavreta spravil v neprijeten položaj, je bil tudi Ljubo Germič, nekdanji poslanec LDS, ki je med drugim izjavil: “Če to kar dr. Danko trdi (dr. Gregor Danko) drži, potem ste gospod direktor najmanj nemoralna oseba.”

Vprašanja o dogajanju v UKC Maribor smo poslali tudi njim. O Lavretovem prestopu iz stranke NSi, kjer so nam sporočili, da informacija o njegovem prestopu ne drži. Na odgovore stranke SMC še čakamo.

Na današnji seji pričakujejo odgovore od Lavreta
Germič in Nataverova na današnji seji pričakujeta odgovore na zastavljena vprašanja, portal Politikis pa navaja, da naj bi Lavre že pripravil odgovore, iz katerih naj bi bilo mogoče sklepati, da pri kadrovanju ni bilo zaslediti nič spornega in da naj bi pri le tem sledil pravilniku o sistematizaciji delovnih mest, ki mu daje možnost, da pri zaposlovanju svojih sodelavcev odloča sam. Vendar pa se ravno tu pojavi težava, saj številni člani sveta zavoda menijo, da je z zaposlitvijo svoje partnerice deloval neetično in pri tem kršil tudi predpise.

N. Ž.