fbpx

Dno dna: Novinar Perš je po aferi Masleševe diplome postal tarča medijskih aktivistov skrajne levice – o njem širijo laži in ga žalijo

Na novinarja Perša se je spravil portal insajder (Foto: Zajem zaslona Nova24TV)

“Novinar Luka Perš bi zlahka dobil več tisoč evrov odškodnine, če bi tožil portal v lasti Boruta Mekine,” je opozoril novinar Bojan Požar in svojo trditev podkrepil s 158. členom kazenskega zakonika. Dodal je tudi, da ga preseneča nevednost “raziskovalnih” novinarjev, ki so se prav tako pridružili natolcevanju in širjenju laži portala insajder.com. Novinar Perš pa je od portala zahteval umik žaljivega članka in poudaril, da ima na desetine prič, ki lahko potrdijo, da je portal objavil čiste laži. Luka Perš namreč nima še enega Twitter profila, pod katerim bi se izdajal za “Sodni svet” – pri slednjem gre za povsem drugo osebo, kar lahko potrdi tudi naš medij.

“Še ena kopriva med desnosučnimi: Luka Perš in njegov lažni račun,” je zapisal portal insajder.com, ki ne le da ima “insajderske” informacije, ampak jih tudi prav nič ne moti, če širijo lažne. Objavili so namreč članek z naslovom “Dno dna: Luka Perš razkrit ob zahrbtnem tvitanju z računa ‘SodniSvet’, komentatorji so ga »raztrgali«“. V članku brez kakršnega koli preverjanja natolcujejo in trdijo, da ima novinar medija prava.si Luka Perš na Twitterju še en lažen profil, in sicer naj bi bil tam tudi pod psevdonimom Sodni svet. Do te ideje so prišli zaradi določenega pogovora na tem družabnem omrežju, v katerem je RTV novinar pohvalil Perša, češ da zelo veliko ve, Sodni svet pa je spodaj komentiral: “Se vam zahvaljujem za pohvalo. Vsaj eden, da me ceni.” Oseba, ki se skriva za imenom sodni svet, je namreč razkrila že kar nekaj, tudi kočljivih informacij, a so ga večinoma vsi ignorirali. S svojim komentarjem je hotel torej povedati, da je prav on predal Peršu določene informacije.

A za del Twitterja je bilo to očitno preveč zapleteno, da bi razumeli – žal pa tudi za novinarje portala insajder. Že takoj po komentarju so se namreč začela pojavljati namigovanja, češ da je Perš tudi Sodni svet in da se pogosto pogovarja tudi sam s sabo – pogovore med Peršem in Sodnim svetom se jim je očitno dalo poiskati, ni pa se jim ljubilo poiskati dokaza, da gre za dve različni osebi. Pa čeprav so nekateri uporabniki Twitterja poskrbeli tudi za to – Sodni svet je namreč sodeloval v  streamu Aleša Ernecla, ki je še vedno objavljen na Youtubu. Poleg tega pa sta se oglasila tako Luka Perš kot tudi Sodni svet, ki sta oba jasno in glasno povedala, da govorice ne držijo, enako so potrdili tudi nekateri uporabniki, ki obe osebi poznajo. A to ne moti velikih duhov, niti portala insajder. Tam so bili že pač odločeni, kakšno zgodbo bodo napisali. Vprašanje je torej, ali gre tu le za neprofesionalno opravljanje svojega dela – torej nepreverjanje informacij – ali pa je na delu tudi škodoželjnost.

Po aferi diploma je Perš postal tarča medijskih aktivistov skrajne levice
Po vsem tem so si na omenjenem portalu dovolili še pametovati o poslanstvu novinarstva. “Vse to seveda ni nenavadno, je pa skregano s temeljnim poslanstvom novinarstva. In prav tako – če nima resnih razlogov za varovanje vira – razkriti tudi vir podatkov, na podlagi katerih piše svoje prispevke ali razkritja. Vse to pa pri Luki Peršu enostavno – manjka,” so zapisali in pravzaprav nastavili ogledalo sebi. Natolcevanju pa so se pridružili tudi nekateri drugi novinarji, na primer Blaž Zgaga – kar sicer niti ni presenetljivo. Oglasil se je tudi Uroš Esih, ki mu gre očitno precej v nos to, da Perš sprašuje po diplomi sodnika Branka Masleše. Možno je, da je prav to tudi razlog poskusa diskreditacije novinarja Perša – po aferi diploma je očitno postal tarča medijskih aktivistov skrajne levice.

Insajder sklepa po sebi?  Pod psevdonimom Anja Klein naj bi se namreč skrivala žena Mekine
Novinar Bojan Požar je opozoril, da bi Perš zlahka dobil več tisoč evrov odškodnine, če bi tožil portal v lasti Boruta Mekine, ki je sicer tudi novinar Mladine. Temu je dodal 158. člen kazenskega zakonika, ki med drugim pravi, da se “kdor koga razžali, kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh mesecev. Če je dejanje iz prejšnjega odstavka storjeno s tiskom, po radiu, televiziji ali z drugim sredstvom javnega obveščanja ali na spletnih straneh ali na javnem shodu, se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev”. Tudi Perš je obljubil tožbo, v primeru če portal ne bi odstranil lažnivega članka, ki ga predvsem osebno žali. Novinarko Anjo Klein – ki je po Požarjevih podatkih po vsej verjetnosti v resnici Svetlana Vasović Mekina, je Perš prijazno opozoril, da verjetno ni opazila tvita, v katerem je pojasnil, da on ni Sodni svet in dodal, da sicer nima nič proti, če se o njem piše kritično. Je pa seveda povsem druga zgodba, če se širi laži in to po možnosti še zavedno ter namerno.

Sara Bertoncelj