Domači “svobodnjaki” brez protesta proti nedopustnemu napadu na slovensko kulturo

Foto: družabna omrežja/STA

Pred deželnozborskimi volitvami na Koroškem se je na spletu pojavila izredno moteča objava podmladka avstrijskih svobodnjakov, kjer le-ta volivce poziva k ustavitvi slovenizacije. Ker se je že večkrat dokazalo, da smo priča šibki zunanji in notranji politiki slovenske vlade, ne čudi, da ni bla vlada tista, ki bi se prva kritično odzvala na takšen napad, ampak največja opozicijska stranka SDS. Slednja je izpostavila, da takšne napade na slovenski jezik in slovensko kulturo odločno obsojajo. “Preseneča nas, da se slovenska vlada ni odzvala na tako grob napad na slovenski jezik in kulturo. Tudi zunanja ministrica Tanja Fajon se v svojem včerajšnjem pogovoru za Siol niti z besedo ni dotaknila škandaloznih izjav podmladka FPÖ,” so navedli in ob tem dodali, da borba za ohranitev slovenske kulture in jezika kot kaže ni na agendi te vlade.

V poslanski skupini SDS so se na napad na slovensko kulturo in jezik nemudoma kritično odzvali. “Pozivanje k nestrpnosti, netenje sovraštva in hujskaštvo je v Evropi 21. stoletja nedopustno in nesprejemljivo,” so sporočili in izrazili ogorčenje, ker se slovenska vlada že ni odzvala na tako grob napad na slovenski jezik in kulturo. Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je sicer nekoliko kasneje napovedalo, da bodo na pogovor le poklicali veleposlanico Avstrije v Sloveniji Elisabeth Ellison-Kramer.

Manuel Jug, predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO), ene od krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, je po poročanju lokalnega portala E-Koroška povedal, da z obžalovanjem ugotavljajo, da se tudi v tokratnem volilnem boju Svobodnjaška stranka (FPÖ), v tem primeru Svobodnjaški podmladek (FJ Kärnten), poslužuje slovenščine, na račun katere stranka skuša hujskati proti našemu jeziku in naši kulturi, ki sta vselej bila del Koroške identitete.

Slovenska narodna skupnost je skoraj v vsakem volilnem boju tarča napadov
“Takšne napade na slovenski jezik in slovensko kulturo odločno obsojamo in jim bomo vselej aktivno nasprotovali,” je v odzivu povedal Manuel Jug potem, ko so mladi zastopniki stranke FPÖ na Instagramu objavili zahtevo, da je treba “SPÖ odvoliti in s tem zaustaviti slovenizacijo Koroške”. Po besedah Juga je bila slovenska narodna skupnost že večkrat in skoraj v vsakem volilnem boju tarča napadov, predvsem iz vrst Svobodnjaške stranke FPÖ. “Žalostno je, da po toliko desetletjih skupnega življenja na Koroškem nekateri še vedno niso dojeli, da je slovenščina obogatitev za Deželo in njihovo prebivalstvo”.

Jug pravi, da iskreno upajo, da se bodo na prihajajočih deželnozborskih volitvah, ki bodo 5. marca letos, okrepile sile, ki se zavzemajo za prizadevanja slovenske narodne skupnosti in se ob tem hkrati tudi zavedajo hvaležnosti, da živijo v Deželi, ki je tako raznolika z vidika jezikovne in kulturne raznolikosti. “Izrecno pa bi radi še izpostavili, da smo zelo ponosni na vse tiste, predvsem mlajše koroške Slovenke in Slovence ter prijatelje/prijateljice naše narodne skupnosti, ki so na Instagramu odprto in odločno komentirali določen prispevek in s tem aktivno nasprotovali trditvam objavljenega postinga podmladka Svobodnjaške stranke,” je še povedal.

O kritiki Gibanja Svoboda in Levice ne duha ne sluha
Sovražno objavo podmladka, ki ni več dostopna na spletu, so obsodili tudi v koalicijski stranki SD, ne pa tudi v koalicijskih strankah Gibanje Svoboda in Levica. Evropska poslanka Romana Tomc, ki se je na napad odzvala z ogorčenjem, je le-tega označila kot nedopustnega. “Tako sovraštvo nima prostora v Evropski uniji,” je izpostavila in izrazila prepričanje, da bi se morala stranka FPÖ distancirati “od te nesprejemljive sovražnosti svoje mladinske organizacije”.

Preko slovenskega veleposlaništva na Dunaju je zunanje ministrstvo avstrijskemu ministrstvu za evropske in mednarodne zadeve po poročanju STA posredovalo verbalno noto, v kateri je izražena zaskrbljenost nad objavo podmladka FPÖ na družbenem omrežju Instagram, kjer so bili volivci pozvani, da naj z oblasti na avstrijskem Koroškem umaknejo socialdemokratsko stranko (SPÖ) in s tem ustavijo “slovenizacijo” dežele. “Ta objava predstavlja zavržno dejanje zoper slovensko narodno skupnost na avstrijskem Koroškem in kaže na zavračanje slovenskega jezika in kulture, ki je dragocen del identitete avstrijske Koroške,” so zapisali na ministrstvu in dodali, da Slovenija pričakuje, da bodo sproženi ustrezni postopki za zaščito ustavnih pravic slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem.

“Nič ne slišimo naših svobodnjakov, da bi glasno protestirali proti nedopustnemu in sramotnemu ravnanju podmladka sestrske stranke, vsaj po imenu, v sosednji državi,” je v zvezi z neodzivom vladajoče stranke Gibanje Svoboda v znak kritike zatrdil dolgoletni novinar in urednik Peter Jančič. Kot kaže se vladajočim, vključno s predsednikom vlade, skrb za ohranitev slovenske kulture in jezika ne zdi toliko pomembna kot denimo napori po spreminjanju prehranjevalnih navad ljudi.

Sara Kovač