fbpx

Dr. Nežmah: Ta velika zmaga napoveduje poraz Goloba na naslednjih volitvah

Dr. Bernard Nežmah (foto: STA)

“To ni bila zmaga Goloba, ampak antijanša gibanja, ki je povsem brez vsebine,” je dejal sociolog, kolumnist in profesor na Filozofski fakulteti ter Fakulteti za medije dr. Bernard Nežmah, ki redno spremlja dogajanje v naši družbi. V intervjuju za Domovino je podal tudi svoje mnenje in analizo po državnozborskih volitvah, na katerih je slavilo Gibanje Svoboda.

Sociolog, kolumnist in profesor dr. Bernard Nežmah je v intervjuju za Domovino podal svoje mnenje in kratko analizo državnozborskih volitev, na katerih je zmagalo Gibanje Svoboda. Meni, da gre za vladavino, ki ne bo dolgo trajala, Golobova sedanja zmaga pa napoveduje njegov poraz na naslednjih volitvah”, je prepričan Nežmah.

Gre za zgolj imensko spremembo, ključna je le menjava Janše
Milan Kučan
, prvi predsednik Slovenije, je na dan volitev dejal, da so ljudje glasovali za tistega, ki najbolj zagotavlja prihod sprememb, pri čemer dr. Nežmah uvodoma izrazi mnenje, da gre za “zgolj imensko spremembo na čelu vlade”, pri čemer misli, da so bile volitve usmerjene predvsem v zamenjavo Janeza Janše, saj stranka Gibanje Svoboda ni imela neke vsebine.

Dr. Bernard Nežmah (foto: Matic Štojs Lomovšek)

“Reklamna” kampanja o svobodi, ki je bila prej totalna
Svobode, ki jo je omenjala novoustanovljena stranka tudi po volitvah, ni mogoče zaznati, oziroma kakršnekoli spremembe v svobodi. Nežmah meni, da bodo Slovenci po volitvah težko kaj bolj svobodni kot pred njimi, saj je bila po njegovih besedah svoboda “totalna” pod Janševo vlado, “lahko smo imeli neprijavljene demonstracije, lahko si izpeljal, napisal, izrekel, karkoli si želel, uporabil najhujši besednjak in vse je bilo sprejemljivo. Na področju svobode gremo lahko kvečjemu v drugo smer, v manj svobode”.

Kar se tiče volilne kampanje, jo je Nežmah označil predvsem za “reklamno”, saj je bilo moč zaznati strategije, ki so psihološko vplivale na želje ljudi, pri čemer je šlo bolj za “ovijanje v glamur, kot so to mediji počeli z Golobom”, “vedno je imel vlogo nekoga, ki je zmagovalno privihral, kot bi šlo za reklamiranje nekega izdelka”, je dejal.

Rezultati volitev so bile presenečenje, čeprav smo isto poslušali leto in pol
Rezultati volitev so presenetili tudi Nežmaha, sploh ker nobena javnomnenjska raziskava ni kazala take razlike. Zmaga Goloba nad opozicijo KUL ga ni presenetila, bolj ga je presenetilo “izginotje” Sandija Češka, ki so ga SD postavili za vodjo gospodarskega štaba, po tem pa so ga umaknili, ko ga je Golob soočil z dejstvom, da je “enostavno nastopati kot uspešen podjetnik, če si monopolist, na prostem trgu pa je situacija drugačna”. Nežmah meni, da je SD že prej ponudil predvolilno obljubo Golobu, vendar je ta ni sprejel, zato so tudi nastali določeni konflikti, ki smo jim bili priča. Po Nežmahovih besedah je bilo Gibanje Svoboda uspešno zaradi leta in pol poslušanja enakih stavkov o uničevanju pravne države in svoboščin, vpeljevanju orbanizacije, uničevanju medijev in psovanju novinarke, “to so stavki antijanša biblije, ki so jih ponavljali tisoči ves čas”.

Pravna država je ves čas delovala
Čas zlorabe prava je bil v resnici partijski čas, ampak takrat na takšne ocene nismo naleteli, ker je to možno samo v demokraciji. Več kot očitno pravna država deluje, saj je Janševa vlada izgubila serijo bitk na sodiščih, je dejal Nežmah, ki se ne strinja, da se zakonov ali ustavnih odločb ni izvrševalo, “to se je počelo pod Drnovškom, pa nihče ni vpil, da LDS povzroča erozijo pravne države”.

Največji poraženki stranki Vesna in DeSUS
Padec podpore določenim strankam iz KUL opozicije pripisuje predvsem zlaganim nasmehom, ki so bolj vstopnica za v medije, je dejal Nežmah in Luko Mesca izpostavil kot edinega iskrenega, ki je imel na obrazu večkrat izraz nejevolje. Medtem ko sta SDS in NSi ostali sami, je bila težava pri Povežimo Slovenijo po Nežmahovih besedah predvsem v Počivalšku, ki je zgled gospodarstvenika, ne pa tudi voditelja, “govorili so o povezovanju Slovenije, ampak razen ustanovitve Demografskega sklada v Mariboru niso naredili ničesar simbolično močnega”.

Stranka Vesna (foto: STA)

Stranko Vesna, ki je že takoj ob ustanovitvi povedala, da z Janšo ne bodo sodelovali, je sociolog označil za največjo poraženko, saj je zbrala manj kot 1,5 odstotka, kar je celo manj od gibanja Zdrava družba, ki ni imelo nikakršnih možnosti predstavitve. Njegovo mnenje je, da zelena gibanja ne bi smela biti profilirana in da bi imela Vesna izjemen potencial, če se ne bi povezovala na osnovi ideoloških kriterijih. DeSUS pa naj bi svoj propad napovedal že z nastavitvijo Jasniča kot predsednika.

Praktična rešitev bi bila koalicija s SD
Golob se pred volitvami ni opredeljeval, Nežmah pa meni, da bo sestava vlada zanj težavna zaradi števila botrov, ki jih ima. Kot najbolj praktično sicer vidi sestavo koalicije s Socialnimi demokrati, vendar ima po njegovih besedah Golob “velik dolg do protestniških skupin, organizacij, kot je 8. marec, in tudi do Kučana, ki ga je takoj podprl v intervjuju in oznanil, da njegova plača ni problem”.

“To ni bila zmaga Goloba, ampak antijanša gibanja, ki je povsem brez vsebine. Edina vsebina je zasedati oblast in deliti denar tem ali onim skupinam,” je prepričan Nežmah.

Trenutno imamo tri votle napovedi
Nežmaha čudi, da se ljudje niso vprašali, kaj konkretno pomenijo posamezni elementi programov, med ostalim tudi kako SD namerava zagotoviti prihod do specialista v 30 dneh. Čudi ga, da jih nihče ni izzval glede na to, da jim kljub vladavini v preteklosti to ni uspelo. In ne samo da ni bilo nobenih pojasnil o programih pred volitvami, tudi zdaj imamo “tri votle napovedi”, in sicer “da bo uveljavil antijanša zakone 8. marca, da se bo pripravil na jesenski val covida in energetsko krizo”, pri katerih se pri prvi še vedno ne ve, kako sistemsko bodo to izpeljali. Za drugi dve pa Nežmah trdi, da gre za kopiranje rešitev med vladami, kar pa zopet ne zahteva “odkrivanje tople vode”, vseeno pa bo moral Golob nekaj pokazati.

Koordinator Levice Luka Mesec (Foto: STA)

Vstop Levice v vlado in skepticizem o sodelovanju z nevladniki
Vstop Levice v vlado je lahko pozitivna, saj je njena značilnost “velika besedna angažiranost na ravni države, ko se karkoli zgodi v mestu Ljubljana, na področju ekologije, poslovanja, privatizacije, pa Levica zoper Jankovića ne nastopa. Če bodo šli v vlado, bomo prvič videli, kako bodo delovali, če bodo imeli vzvode oblasti”, je dejal Nežmah in dodal, da bo čas pokazal, kako se bodo znašli v vladi. Napoved koalicije z nevladniki Nežmah ocenjuje kot zelo nevaren s stališča družb, sploh omejevanje na le par določenih organizacij s katerimi bi Golob sodeloval, saj bi moral imeti premier odprt odnos z vsemi ne glede na podporo premierju ali ne. Nagrada pri podpori pri volitvah s plačilom iz sredstev iz volilne kampanje je za to primerna rešitev, “nagrajevanje s svojo politiko pa je vnaprejšnja napoved klientelizma in nedemokratičnih oblik”, je prepričan Nežmah.

Gre za oživitev LDS, pretekle izkušnje napovedujejo kratko vladavino
Pri vseh spremembah in prehodih v Jankovičevi Pozitivni Sloveniji s strani akterjev levoliberalnih strank, Goloba, Šarca in Bratuškove, pri čemer je bila večina že funkcionarjev v LDS, gre po mnenju Nežmaha za “oživitev LDS”. Izpostavil je tudi Golobovo zmago z 41 poslanci, ki je bila največja do zdaj, vendar glede na pretekle kratke vladavine “izvenserijskih” zmagovalcev, katerih zmage so bile prav tako z visokim številom glasov, lahko sklepamo, da ta ne bo kaj drugačna. “Imamo posebne situacije, ki jih mediji opišejo kot izredne razmere, v katerih morajo ljudje rešiti demokracijo pred njenim zlomom. In to producira silne zmage. Ampak ta naracija lahko zdrži nekaj mesecev, morda del mandata, ne more pa cel mandat in na naslednjih volitvah se izpoje. Ta zmaga v resnici napoveduje poraz Goloba na naslednjih volitvah,” je zaključil Nežmah.

Tanja Brkić