fbpx

Dr. Vinko Gorenak: Kdo je “špicelj” Udbe? Jaz ali Darijan Košir?

Foto: Twitter

Kdo je Darijan Košir, vsaj leta 2012, niti nisem vedel, tudi na Twitterju ga nisem zasledil, saj je to “znanost” kot “strokovnjak” za medije očitno osvojil šele novembra leta 2013. Sem pa menda kot minister za notranje zadeve leta 2012 glasoval za njegovo odstavitev z mesta prvega “glasnogovornika” vlade Boruta Pahorja. Tega se niti ne spominjam, sem pa vesel, da sem se takrat tako odločil.

No, Darijan Košir pač pripada slovenski novinarski srenji ekstremne leve provinjence, s čimer ne bi bilo nič narobe, če bi to tudi javno povedal, tako pa se razglaša za “neodvisnega” novinarja, kar dokazljivo ni. Osebno se, vsaj po mojem spominu, še nikoli nisva srečala. Sva se pa “srečala” na Twitterju. Točen datum bi ob skrbnem pregledu mojega arhiva lahko celo našel, mislim, da je on skrajno žaljivo pisal o meni ali SDS, na kar sem se odzval. Od takrat pa imava na Twitterju pogoste dialoge, ki se jih vedno in povsod lahko le veselim, saj takega “sogovornika” s tako neargumentiranimi trditvami redko najdeš. Nekako tako, kot da bi septembra našel na enem mestu kakšnih 50 krepkih in zdravih jurčkov. Tak pač je zame “sogovornik” Darijan Košir, danes menda urednik, ne vem česa, na levem režimskem trobilu Dnevnik, ki ga ne berem že vsaj dvajset let.

Dr. Vinko Gorenak (Foto: STA)

Tisto, kar me še posebej pritegne v zvezi z Darijanom Koširjem, je podatek, ki mi ga je zaupal eden od raziskovalcev Arhiva RS, da je bil Darijan Košir sodelavec ali kot jaz temu pravim “špicelj” Udbe. Glede na verodostojnost omenjenega raziskovalca moram priznati, da temu podatku povsem verjamem. Po eni strani zaradi resnosti raziskovalca, po drugi strani pa zaradi dejstva, da so bili “špiclji” Udbe mnogi novinarji pred letom 1990.

Pa pustimo ob strani vprašanje, ali je Darijan Košir bil “špicelj” Udbe ali ne. V času najinega »komuniciranja« preko Twitterja sem mu tako ali drugače vedno direktno ali indirektno ponudil možnost, da se do tega vprašanja opredeli in javnosti pove, ali ta podatek drži ali ne drži.

Darijan Košir mi je pred dnevi “prinesel v mlin”, kot pravi ljudski pregovor, zato najino javno komunikacijo na Twitter profilu (bila je tudi “zasebna”, ta je še bolj zanimiva, a je zaradi korektnosti ne objavljam) v nadaljevanju tudi javno objavljam skupaj z vsemi slovničnimi napakami.

Darijan Košir nas je 21. 11. 2018 razveselil s temle sporočilom:

Darijan Košir‏ @DKosir7 Nov 21 Vox populi, dva trenda: rast podpore Šarčevi vladi in strm padec podpore stranki Bratuškove. Sklep: slednji se zaostrovanje proti Šarcu nikakor ne splača.

Na to sem se odzval takole:

dr. Vinko Gorenak‏ @drVinkoGorenak Nov 21 Pameten sklep o Bratuškovi, dostojen in primerljiv z razmišljanjem in sposobnostmi nekdanjih UDBOVSKIH analitikov. Čestitam.

Uganili ste, Darijan Košir me je napadel takole:

Darijan Košir‏ @DKosir7 Nov 21 Ja, pameti nekdanjih jugoslovanskih titovih komunističnih policajev res ne moremo doseči. To je doslej še nepresežen nivo.

Odgovoril sem mu takole:

dr. Vinko Gorenak‏ @drVinkoGorenak Nov 21 Malo ste zamešal, takrat smo bili miličniki, ki nismo bili »špiclji« UDBE. Kar pa ne velja za mnoge druge, tudi novinarje. Kaj pa vi?  Je vaša vest v tem pogledu čista? Vabim vas, da skupaj obiščeva Arhiv RS in skupaj objavila ugotovitve. ZMORETE?

Ponovno ste uganili, Darijan Košir se na moje povabilo ni odzval, ampak je nadaljeval z lažmi.

Darijan Košir‏ @DKosir7 Replying to @drVinkoGorenak Ker ste očitno pretrdi, da bi razumeli, vam ponavljam še enkrat in zadnjič: totalna perverzija je, da jugo-komi policaj ni bil špicelj Udbe, ko pa so nas točno ti policaji v 80-ih vseskozi zasledovali, ovajali in nam grozili. In drugič: vaše SDS zmazke si lahko nekam vtaknete.

Darijan Košir me ni razočaral. Sebe, kot novinarja v času komunizma, je razglasil za žrtev nas, miličnikov. Darijan Košir me je torej obtožil, da sem bil “špicelj” Udbe. Prav hvaležen sem mu za to sporočilo. Takole sem nadaljeval:

Replying to @DKosir7  Uradni seznami UDBA »špicljev« so v Arhivu RS. Vabim vas tja in si bova ogledala stvari, podatke pa javno objavila. Zakaj si tega ne upate pa le premislite in odgovorite svoji vesti ne meni.

No pa so se oglasili tudi drugi tviteraši, in sicer takole:

 yrenia.yana‏ @yrennia1 Nov 22 Replying to @DKosir7 @drVinkoGorenaka te je dobro obdelala? Brez žegna udbe je ne bi upal promovirat, to je vsakemu jasno, ki ni zaplankan levajzar.

In:

rudnik‏ @rud_nik Nov 22 Replying to @DKosir7 @drVinkoGorenakDarijan je živčen, ker se mu vlada sama sesuva

Ter:

Marcus dr.Muller™‏ @dr_muller Nov 22 Replying to @DKosir7 @drVinkoGorenak Ta gospod je bil nekoč PR …. vlade ali koga že? …. kakorkoli ….. complimenti!!!! Ste pod pritiskom?

In še:

Elko‏ @plahutjek Nov 22 Replying to @DKosir7 @drVinkoGorenak Gospod Košir prosim konkretizirajte zmazke, ne kar tako nekaj. Twiti SDS so podprti z dejstvi in jih še kako razumemo. Poslancev leve politične opcije pa žal ne. V parlamentu večino je večina nastopov nerazumljivih (veliko besed in malo povedano).

In zadnji:

Reno‏ @reno_968 Nov 22 Replying to @DKosir7 @drVinkoGorenak Ti zmazek si pa zelo očitno UDBAŠ! Saj se po tvojih twitih vidi, da nisi diht!

In ker se Darijan Košir ni in ni oglasil, sem javno zaključil takole:

dr. Vinko Gorenak‏ @drVinkoGorenak Ugotavljam, da @DKosir7 ni zbral poguma, da bi šel z menoj v Arhiv RS, kjer bi preverila, kdo od naju je bil sodelavec UDBE in seveda pogoj, da to oba javno objaviva. To dejstvo veliko pove.

Tviteraši so seveda nadaljevali, Darijan Košir pa je vsaj javno obmolknil. Najine “privatne komunikacije” na Twitterju zaradi korektnosti in poštenosti ne bom javno objavil, se pa nahaja v mojem arhivu. Za vsak slučaj.

No, naj pa za zaključek Darijanu Koširju, menda uredniku, ne vem česa, pri režimskem trobilu Dnevnik, glede na to, da me je javno obdolžil, da sem bil “špicelj” Udbe, tudi javno po tej poti pošljem naslednje vabilo:

“Spoštovani gospod Darijan Košir!

Javno ste me obdolžili, da sem bil “špicelj” Udbe. To je seveda čista laž, saj z Udbo kot “špicelj” nikoli nisem sodeloval. So me pa raziskovalci uradnih dokumentov Udbe v Arhivu RS opozorili, da ste to bil vi. Ne vem, če je to res ali ne. To veste vi. Sam omenjenim raziskovalcem popolnoma zaupam, zato verjamem, da je ta podatek točen. Da pa vi ne boste delali krivice meni in ne jaz vam, vas vabim, da istočasno obiščeva Arhiv RS in v prisotnosti strokovnih sodelavcev Arhiva RS in novinarjev opraviva vpogled v uradne evidence Udbe, ki jih hrani Arhiv RS, ter najine skupne ugotovitve oba javno objaviva.

Boste tudi sedaj to odklonili? Če je odgovor na moje vprašanje pritrdilen, potem tudi slovenski javnosti jasno povejte, kaj ste počeli v preteklosti. Neraziskano bo ostalo le še vprašanje, koga in zakaj ste ovajali. Verjamem pa, da bo tudi to raziskano in javno publicirano. Uganete, kdo bo to naredil?”

dr. Vinko Gorenak