fbpx

Društvo Moris kritično: 27. april kot Dan upora proti okupatorju naj se ukine, ker nas vodi v razdor in razpad vrednostnega sistema!

Foto: STA

“Bomo še naprej praznovali praznoverje upora proti okupatorju, ko je vendar zgodovinsko dokazano, da se 27. aprila 1941 ni zgodilo prav nič? Ali bomo namesto razdora vnesli povezanost in skupni uspeh, kot je bil 25. oktober 1991, ko je bil okronan naš boj za samostojno slovensko državo in smo bili Slovenci z izgonom zadnjega vojaka okupatorske JNA naposled gospodar na svojem?,” se ob državnem praznovanju 27. aprila glasijo pozivi Društva Moris Kočevska Reka predsedniku republike, celotni politiki, predstavnikom medijev in vsem rojakom doma in po svetu, “ker nas vodi v popoln razdor, razpad nacionalnega vrednostnega sistema in naposled potencialno v ponovitev državljanskega spopada”.

Pod izjavo za javnost se je podpisal nihče drug kot legenda osamosvojitve in eden ključnih mož, da smo osamosvojitveno vojno brez večjih žrtev končali kot zmagovalci, brigadni general (BgGen) Anton Krkovič, ki je to zapisal ob ponovnem pozivu ministrstva za kulturo, naj se pridružijo praznovanju, ki je predvideno 26. aprila v Delavskem domu v Trbovljah. Gre namreč za dan, ko je ustanovljena Protiimperialistična fronta, ki je na sito raven sovražnikov, kot sile osi, postavila Anglijo in Francijo in to v času, ko je v Evropi že prevladoval Hitler. “In to naj letos praznujemo?,” javnost sprašuje Krkovič in hkrati opozarja, da tovrstni dogodki služijo izključno rehabilitaciji revolucije.

Med najbolj izstopajoče dogodke po mnenju Društva Moris zagotovo sodi tudi nedavno sporočilo iz Radovljice, ko nam je generalska elita, na čelu s svojim partijskim šefom, združena pod simbolno skovanko rdeče zvezde in uradnega simbola Slovenske vojske, prek medijev sporočila, da je Slovenska vojska stara kar 48 let. Za brigadnega generala Krkoviča je to absurd, da se je to pojavilo četrt stoletja po tem, ko so se med osamosvojitveno vojno tej rdeči zvezdi morali upreti in se osamosvojiti. “Morda so čakali, da bi spomin tistih, ki smo kreirali novo vojsko zbledel ali pa so preprosto ubogali, kot so bili vajeni, svojega partijskega šefa, ki mu samostojna Slovenija, čeprav se je postavil na njeno čelo, nikoli ni bila intimna izbira,” kritično zapiše Krkovič.

Upor ni bil namenjen obrambi nedemokratičnega režima, komunističnega režima ali integritete Jugoslavije
Krkovič dodaja, če bi bila osamosvojitev odvisna zgolj od partije in njihovega večnega šefa, zadnjega predsednika CK ZKS Milana Kučana, bi se Slovenija obrisala pod nosom. “Gola in bosa se ne bi mogla ubraniti agresije vojske JLA. To je bil tudi dejanski namen razorožitve, za katero danes združeni v manipulaciji vehementno trdite, da je sploh ni bilo.” Hkrati jim priznava, da so se v ključnih trenutkih sicer pridružili obrambi domovine, vendar se nihče od njih ni nikoli uprl ali dal kakršnokoli pobudo za upor.

Foto: STA

“To smo storili drugi. Nekateri posamezniki med takratnimi poveljniki občinskih štabov TO so se že 15. maja 1990 z odločnim NE razorožitvi, s svetlimi črkami zapisali v zgodovino. 17. maja 1990, ob tem, ko je vrh takratne TO, kot sestavni del enovitih oboroženih sil Jugoslavije, kolaboriral z JLA, smo se posamezniki samovolji rdeče zvezde uprli, obvestili pristojne ministre nove demokratične vlade in pod šifro “Operacija 2-1 13-62″, na osnovi prevzema lastne odgovornosti, začeli organizirati slovensko oboroženo silo.” Krkovič poudarja, da ta upor ni bil namenjen obrambi nedemokratičnega režima, komunističnega režima ali integritete Jugoslavije, kakor tudi ne kolaboraciji z JLA proti interesom lastnega naroda.

Predsednik Društva Moris od predsednika republike Boruta Pahorja in tudi predstavnikov drugih državnih organov zato pričakuje, da se do posebnih mejnikov iz časa nastajanja slovenske države in njene vojske jasno opredelijo in jih skupaj z uradnimi simboli tudi odločno zaščitijo. 

Pod demokratično slovensko zastavo se bodo poklanjali ustanovitvi zločinske OZNE
Najbolj pa zagotovo šokira Krkovičevo razkritje, da se bodo glede na programe aktivnosti veteranskih organizacij Sever in Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki jih zajetno financira državni proračun, 13. maja pod demokratično slovensko zastavo poklonili ustanovitvi zločinske organizacije OZNA, ki je morila lasten narod in ustanovitvi Teritorialne obrambe iz leta 1968. Pri tem predsednika Pahorja jasno opozarja, da je lani dal zavezo za pokop žrtev iz Hude jame, hkrati pa praznujemo praznik njihovih krvnikov. “Tukaj bo potrebno stopiti iz cone udobja in povedati jasno besedo, kaj je prav in kaj ni, ker sicer bo zmešnjava na polju vrednot popolna in prihodnost nas vseh, bojim se, da mračna,” opozarja Krkovič in dodaja, da dodatno skrb vzbuja dejstvo, da se v šolah na prikrit in vztrajen način dogaja indoktrinacija mladih, da bi se vzpostavila kontinuiteta z nekdanjim režimom in državo.

Tone Krkovič je podobno javno pismo za ukinitev 27. aprila kot državnega praznika poslal predsedniku republike že lansko leto, vendar, kot ugotavlja, je stanje vse slabše – bolj brutalno odkrito in silovito. Po njegovem so vsi ti akterji postali formalno še bolj povezani in koordinirani v manipulaciji, država pa jim pri tem pomaga in jih še bolj zajetno financira. Zaradi vsega tega in ignorance oblasti Krkovič ponovno poziva Pahorja, naj “v dobrobit vseh nas prične aktivno zaustavljati to kontinuitetno revolucionarno stihijo, ker nas vodi v popoln razdor, razpad nacionalnega vrednostnega sistema in naposled potencialno v ponovitev državljanskega spopada”.

C. Š.