Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte: “Tako močni, kot bomo v cepilni akciji, tako uspešni bomo v premagovanju epidemije!”

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte (Foto: STA)

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte je ob včerajšnjem obisku Splošne bolnišnice Novo mesto pozvala k čim bolj množičnemu cepljenju proti covidu-19. “Skrbno se spremlja eventuelne stranske učinke cepljenja. Do danes, ko so bili pocepljeni vsi domovi z vsemi varovanci – razen izjem, ni bilo nobenih stranskih učinkov, ki bi bili vezani na cepljenje. To je zelo pomemben podatek. Cepivo je varno,” je izpostavila. 

“Namen današnjega obiska je tudi seznanitev, kako poteka cepljenje,” je izpostavila sekretarka Alenka Forte in poudarila, da tako močni, kot bomo v cepilni akciji, tako uspešni bomo v premagovanju epidemije. “Potrebno je poskrbeti za čim večjo precepljenost zdravstvenih delavcev in druge kritične infrastrukture.”

“Cepivo je varno. Tudi pri aspirinu ima lahko nek posameznik določen stranski učinek, a zaradi tega nismo skeptični. Po podatkih epidemiologov, infektologov in pediatrov moramo doseči 60 do 70-odstotno precepljenost populacije. To lahko slišite v vsaki evropski državi.” Po besedah Fortejeve so zdravstveni delavci zgled ostali populaciji, da je cepivo varno. “V celotni slovenski populaciji moramo doseči 60 do 70-odstotno precepljenost” poudarja, in ob tem dodaja, da kljub prihodu cepiva ne smemo zanemarjati dosedanjih zaščitnih ukrepov za zajezitev epidemije, kot so: zaščitne maske, razkuževanje rok, primerna socialna razdalja in zračenje prostorov.

Foto: Vlada RS

Ni bilo nobenih stranskih učinkov

“Skrbno se spremlja eventuelne stranske učinke cepljenja. Do danes, ko so bili pocepljeni vsi domovi z vsemi varovanci – razen izjem, ni bilo nobenih stranskih učinkov, ki bi bili vezani na cepljenje. To je zelo pomemben podatek. Cepivo je varno.” Ker je bil odziv na hitre teste tako dober, se je ministrstvo za zdravje odločilo, da v naslednjih dneh vzpostavi stalno dostopnost do brezplačnega hitrega testiranja pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti. Na tak način bo dostopnost brezplačnega hitrega testiranja omogočena čim širšemu krogu populacije, kar pa omogoča, da se zajame in izloči tiste posameznike, ki so na okužbo pozitivni in se s tem posledično zajezi nadaljnje širjenje virusa. Pred novoletnimi prazniki je bila izdelana mreža delovanja, z njo pa so bili seznanjeni zdravstveni domovi. Gre za strategijo, ki jo bodo zasledovali januarja oz. med potekom cepljenja proti covidu-19,” je med drugim po poročanju STA zatrdila Fortejeva.

Foto: STA

Prav tako je tudi strokovni direktor novomeške bolnišnice Milivoj Piletič pozval k čim bolj množičnemu cepljenju. Upravičenost cepljenja je utemeljil s priredbo znanih besed, ki jih je izrekel astronavt Neil Armstrong ob prvem sestopu na Luno: “Cepljenje je majhen korak za posameznika in hkrati nekaj ogromnega za našo družbo.” S tem lahko po  besedah Piletiča ponovno prinesemo otroški smeh v šole in vrtce. “Na delovnem mestu bomo lahko bolj sproščeni in ne bomo s strahom, da jih bomo okužili, hodili k svojim staršem. Cepimo se in končajmo to norijo,” je še zatrdil.

Sara Kovač