Državni zbor je odločil: Istospolna partnerska zveza ima enake pravice kot zakonska zveza

Foto: STA

Državni zbor je danes sprejel Möderndorferjev predlog zakona o partnerski zvezi. Ta ne izenačuje definicij zakonske zveze in partnerske zveze, a za istospolne pare uvaja enake pravne posledice, kot jih ima zakonska zveza. Predlogu so nasprotovali v NSi in SDS. Brez podpore omenjenih strank pa so v parlamentu zavrnili tudi predlog o stoodstotnem financiranju zasebnih osnovnih šol ter ukinitev davčnih blagajn.

Po novem zakonu istospolni pari še vedno ne smejo posvajati otrok ali uporabljati postopkov umetne oploditve. Za predlog je glasovalo 51 poslank in poslancev. Predlog zakona je sicer Möderndorfer vložil že en dan po referendumu o spremembah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

O isti tematiki odločali pred nekaj meseci
Prav zaradi referenduma pa se s sprejetjem zakona ne strinjajo v koaliciji ”Za otroke gre!”. Po zavrnitvi na referendumu namreč velja enoletni moratorij, kar pomeni, da v tem času ne bi smeli sprejeti zakona z isto tematiko. Aleš Primc je v imenu te koalicije sicer v proceduro vložil zelo podoben zakon, predlagali so le drugačen sprejem zakona.

S sprejemom zakona se niso strinjali niti v NSi, kjer menijo, da je treba pravice istospolnih parov urejati v posebnem zakonu. V SDS so opozorili, da je sprejetje takega zakona teptanje volje volivcev, ki so pred dobrimi štirimi meseci odločali o isti tematiki.

Poslanci zavrnili ugovor vesti
NSi je v državni zbor sicer vložila dopolnilo zakona, po katerem bi lahko načelniki upravnih enot, pooblaščene osebe in matičarji iz verskih, osebnih, filozofskih ali drugih utemeljenih razlogov odklonili sklepanje partnerske zveze, a večina poslancev predloga ni sprejela.

Za davčne blagajne in proti financiranju javnih šol
Koalicija pa je svojo voljo pokazala tudi pri SDS-ovem predlogu o vzpostavitvi stoodstotnega financiranja zasebnih osnovnih šol, ki izvajajo javnoveljavne programe. Čeprav je le delno financiranje teh programov v nasprotju z ustavo, kar je odločilo tudi ustavno sodišče, pa koalicija ni podprla spremembe zakona. Zavrnili so tudi predlog o ukinitvi davčnih blagajn. Po tem zakonu bi se zavezancem povrnilo stroške, ki jih je vzpostavitev davčnih blagajn prinesla. Učinki blagajn sicer v proračunu še niso vidni, a koalicija vseeno vztraja. Za davčne blagajne so glasovali vsi, razen poslancev SDS in NSi.

M. G., STA