fbpx

Duh Jugoslovanske ljudske armade je še vedno prisoten v Inšpektoratu RS za obrambo

Foto: STA

V nekaterih političnih krogih ocenjujejo katastrofalno stanje v Slovenski vojski (SV) kot poskus izsiljevanja sredstev za obrambni sistem in ne kot alarmantno stanje. Glavni problem predstavlja letna ocena pripravljenosti SV, ki jo poda predsednik RS Borut Pahor.

Po predstavitvi letošnje ocene je Inšpektorat RS za obrambo (IRSO), ki ga vodi mag. Roman Zupanec, dobil nalogo, da izvede izredno inšpekcijo metodologije preverjanja pripravljenosti SV za leto 2016. Takšna inšpekcija je bila sicer načrtovana za konec leta 2017, vendar so se nekateri politični krogi odločili, da se izredna inšpekcija izvede takoj, da bi bili rezultati dostopni še pred predsedniškimi volitvami in bi z njimi domnevno lahko škodovali zdajšnjemu predsedniku. Izvedba takšne inšpekcije pa je, po ocenah strokovnjakov, izključno politični akt, saj je nemogoče, da bi nekaj inšpektorjev ocenjevalo metodologijo, po kateri še več let oceno pripravlja več deset visokih častnikov SV.

Roman Zupanec (Foto: MORS)

Politizacija IRSO
IRSO je organ v sestavi Ministrstva za obrambo RS (MORS), ker naj bi deloval neodvisno in korektno. Ta neodvisnost se je končala s prihodom Zorana Klemenčiča na mesto vodje IRSO, za kar je poskrbel Uroš Krek, takrat nekaj časa državni sekretar na MORS. Klemenčič (zdajšnji direktor agencije SOVA) je inšpektorat vodil dokaj po svoje, predvsem pa je bil cilj stalno “nagajanje” SV, vendar pa stanje takrat ni bilo alarmantno, saj je Klemenčič ohranil vsaj minimalno profesionalnost.

Zoran Klemenčič (Foto: STA)

Ko je pod ministrom Jakičem Klemenčič odšel na mesto državnega sekretarja v MORS, je za svojega naslednika izbral mag. Romana Zupanca. Zupanec je bil častnik JLA na Tehnični akademiji v Zagrebu in je v Teritorialno obrambo (TO) prestopil med osamosvojitveno vojno. Nekaj časa je deloval v predhodnici OVS VOMO, potem pa v informatiki MORS in kasneje na inšpektoratu. Zupanec je tesno povezan tako s Krekom kot tudi s Klemenčičem. Inšpekcije IRSO so v zadnjem času usmerjene predvsem proti SV, v cilju zrušitve zdajšnjega vodstva. Znan je primer, ko so prepovedali nositi naramne oznake pilotom SV, krivdo za to pa so skušali zvaliti na načelnika SV Ostermana, ki je zaradi svoje neposrednosti že dalj časa tarča nekaterih političnih krogov.

Zupanec je za omejeno inšpekcijo metodologije priprave ocene “naključno” izbral dva nekdanja častnika JLA, zdaj inšpektorja. V oči bode zlasti Miran Fabijanič. Fabijaniča je Janko Veber imenoval za generalnega direktorja Direktorata za obrambne zadeve, vendar ga je zdajšnja ministrica zaradi nesposobnosti razrešila in poslala na IRSO. Ne gre posebej poudarjati, da je Fabijanič nekdanji častnik JLA, ne ve pa se, kako je bilo z njegovim prestopom v TO. Večkrat je tudi poudaril, da je član SD. Kako bo takšen inšpektor lahko neodvisno preiskoval delo številnih brigadirjev in generalov, je uganka, ni pa uganka, kakšen bo rezultat inšpekcije in proti komu bo usmerjena.

Foto: STA

Strokovno vodstvo MORS o inšpekciji ni imelo pojma
Zanimivo je, da je bila izredna inšpekcija odrejena brez vednosti državnega sekretarja in strokovnega vodstva MORS. Dokumentacijo naj bi pripravil Zupanec sam, odobrila pa jo je ministrica. Nekateri dobro obveščeni viri trdijo, da sta pri tem posredovala Uroš Krek in urad predsednika vlade. Krek ima namreč velik vpliv tako na Zupanca, kot tudi na ministrico, strokovno vodstvo ministrstva pa ga zaradi njegovega stalnega vtikanja v obrambne zadeve ne prenaša najbolje.

H. M.