Smodej iz Fotopuba v preiskavi zaradi spolnega nasilja, kulturno ministrstvo pa ni ugotovilo hujših kršitev

Afera Fotopub: Ministrica za kulturo Asta Vrečko: na prvi fotografiji skupaj z Dušanom Smodejem, na drugi desno z Romanom Uranjekom. (Foto: družbena omrežja)

Novomeški kulturnik, živeč v Ljubljani, Dušan Josip Smodej se iz afere Fotopub, ki so jo nekateri poimenovali tudi afera Radiator, morda vendarle ne bo izvlekel brez posledic. Okrožno sodišče v Ljubljani je namreč zoper njega uvedlo sodno preiskavo. Tožilstvo mu očita sum spolnega nasilja in hude telesne poškodbe. Na ministrstvu za kulturo pa so danes na vprašanje Sta, ali se je na ministrstvu končal temeljitejši pregled razpisov, v katerih je sodeloval Fotopub, in kakšne so bile ugotovitve pregleda, odgovorili, da v zadevi Fotopub niso ugotovili hujših kršitev. 

Kulturna ministrica Asta Vrečko je v današnji izjavi za medije povedala, da je kultura po letu dni v mnogo boljšem stanju. V tako boljšem stanju, da pravi, da v zadevi Fotopub niso ugotovili hujših kršitev. Spomnimo, da so deževala pričevanja žrtev o spolnem nasilju Josipa Dušana Smodeja. Smodej je novomeški kulturnik in tudi zastopnik Fotopuba, kjer naj bi se dogajale spolne zlorabe. Skupaj s svojimi pomočniki naj bi z uporabo droge za posilstvo na kletnih zabavah spolno zlorabljal mlada dekleta, so pa se ob tem v javnosti pojavile še neuradne informacije o morebitni povezavi njegove druščine s politiki Levice. Omenjal se je predvsem Luka Mesec, ki je najprej lagal, da Smodeja sploh ne pozna, kasneje pa so bili na Twitterju objavljeni posnetki, kako se udeležuje ene od Fotopubovih razstav.

Tožilstvo je zahtevo za preiskavo na Okrožno sodišče v Ljubljani vložilo 10. januarja. Preiskavo zoper Smodeja je zahtevalo zaradi dveh kaznivih dejanj spolnega nasilja, kaznivega dejanja omogočanja uživanja ali uporabe prepovedanih drog ter kaznivega dejanja hude telesne poškodbe dveh oškodovank. Sodišče je zahtevi ugodilo in preiskavo uvedlo 29. januarja, so za medije potrdili na tožilstvu. Če bo preiskava potrdila sume kaznivih dejanj, je pričakovati, da bo tožilstvo zoper Smodeja vložilo obtožnico. Če bo ta postala pravnomočna, se bo začelo sojenje.

Domnevno so se v kleti Fotopuba na Tivolski cesti v Ljubljani že nekaj let dogajale strašljive spolne zlorabe mladih deklet v »režiji« vodje Fotopuba Dušana Smodeja in njegovih pomočnikov.
Vir: Twitter

Afera Radiator je izbruhnila, ko so se na družbenem omrežju Instagram avgusta lani pojavile številne izpovedi Smodejevih domnevnih žrtev. Anonimna pričevanja so opisovala tudi omamljanje in spolne zlorabe deklet na več zabavah, med drugim v Fotopubu. Nekaterih zabav naj bi se udeleževali tudi nekateri politiki, med drugim koordinator Levice Luka Mesec, a je slednji zanikal, da bi karkoli vedel o Smodejevem početju.

Sara Kovač/ Moja Dolenjska