fbpx

Dvojna merila pri AKOS-u: metafore v Tomašičevi oddaji so problematične, ko pa RTV v svojih oddajah gosti nasilneže, pa niti trznejo ne

Zlatko na RTV (foto: zajem zaslona)

AKOS je v oddaji Kdo vam laže?, predvajani 28. junija, prepoznal spodbujanje nasilja in sovraštva do skupine oseb na podlagi prepričanja, političnega ali drugega mnenja. Klic gledalca v omenjeno oddajo in odgovor voditelja, ki je bil enostavna metaforična izjava, se je AKOS-u očitno zdel bolj sporen kot pa pretekla povabila nasilnežev in vandalov v oddaje in to na javno televizijo, saj na to niso niti trznili. Zanimivo.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS) je v inšpekcijskem nadzoru zoper izdajatelja televizijskega programa Nova24TV prepoznala spodbujanje nasilja in sovraštva do skupine oseb (ali člana take skupine) na podlagi prepričanja, političnega ali drugega mnenja. S tem naj bi bil kršen zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah.  Težko se je ne vprašati, “kdo je tu nor”, sploh če upoštevamo, da je RTV vabila in gostila dva znana protestnika in nasilnika, raperja Zlatka in Anisa Ličino s kriminalno preteklostjo, AKOS pa takrat niti trznil ni.

AKOS je v junijski oddaji prepoznal spodbujanje nasilja in sovraštva, v kateri je Boris Tomašič izrekel metaforo, ki bi jo lahko uporabil kdorkoli med pogovorom. Kot vemo, gre za pogovorno oddajo in izmenjavanje mnenj. Sploh pa je Boris Tomašič izkušen in dolgoletni voditelj, ki s svojo publiko komunicira že leta, zato je posledično tudi retorika sproščena. Pa vendar se je AKOS odločil, da temu ni tako. V njegovi metafori so tokrat začuda prepoznali spodbujanje nasilja, medtem, ko ga niso prepoznali v besedah in dejanjih raperja Zlatka in zloglasnega Anisa Ličine, ki ju je predvajala celo javna televizija.

Spomnimo, da je v času protestov v oddaji Tednik na RTV Slovenija v prispevku o nasilnih protestih kot sogovornik sodeloval Anis Ličina, ki je vabil na protest, na katerem je bilo takrat poškodovanih več oseb. Med drugim so protestniki hudo pretepli fotografa Boruta Živuloviča. Ta je moral zaradi zlomljene čeljusti na operacijo, kjer so mu vstavili dve titanski ploščici, dobil pa je še 12 šivov. V oddaji so Ličino, ki je nastopil brez maske, predstavili zgolj kot protestnika, pri čemer niso omenili, da naj bi bil vpleten v kriminalne posle v povezavi s preprodajo drog in tihotapljenjem migrantov.

AKOS ni imel težav z nastopom Anisa Ličine na RTV Slovenija (foto: zajem zaslona).

Ličina je nasilne proteste opravičeval z besedami, da je odnos vlade do prebivalcev napačen in da je bilo samo vprašanje časa, kdaj bodo izbruhnili. Na vprašanje novinarja Tednika, zakaj so protestniki pretepali tudi novinarske ekipe, pa je Ličina odgovoril, da bi morali novinarji RTV nositi oznake, da so z RTV-ja, kar je sprožilo številne kritike na račun RTV. Spomnimo, da je bil Anis Ličina gost na RTV kljub temu, da je zaslovel po izjavah, kot na primer: “To je naše mesto, pejte nazaj v vaše vasice, pizdo materno,” preko Facebooka pa je smrt želel tudi članu SDS Davorinu Kopšetu: “Svinja stara sdsovska, upam da te pobere virus, govno eno, da več ne boš glasoval iz groba, gnoj.”

RTV Slovenija je poleg tega gostila tudi raperja Zlatka. Ne le da je ta na javni televiziji kot gost sodeoval v oddaji (z razrezano masko), o njem so pisali tudi na MMC portalu, kjer je bil glavni junak protivladnih protestov. Med drugim je na enem od protestov verbalno napadel našega snemalca ter mu nato ukradel kamero. Poleg verbalnih napadov si je vzel tudi pravico do tega, da sledi ljudem na ulici in jih nadleguje. Tako je po ljubljanskih ulicah sledil Milanu Kreku, nekdanjemu direktorju Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Kreka je nadlegoval sredi belega dne, potem pa to objavil na Facebooku. Da mu RTV nudi zaledje, je postalo očitno tudi, ko je leta 2020 brezsramno motil državno proslavo, saj je, preden je sredi Pahorjevega govora vskočil z megafonom pred ljudi, počakal na primeren trenutek kar v RTV kombiju.

Verbalno nasilje, nadlegovanje, motenje javnega reda in miru, vstopanje v človeški osebni prostor brez kakršnega koli sramu ali slabe vesti, kriminalna preteklost (in sedanjost), žalitve, grožnje in še bi lahko naštevali. Vse to ni tuje osebam, ki jih je gostila RTV Slovenija, pa se to AKOS-u očitno ni zdelo niti malo sporno. Daljše obdobje vidnega spodbujanja sovražnega govora in nasilja (celo izvajanja nasilja) je bilo očitno sprejemljivo tako za javno televizijo, pa tudi za AKOS, ki se takrat ni tako vneto lotil inšpekcijskega nadzora, kot se ga je lotil ob metaforični izjavi voditelja Borisa Tomašiča. To nakazuje, da se AKOS vdaja vplivom vladajočih in reagira le, kadar ne gre “za njihove”, pa četudi je to očitno.

Ana Horvat