fbpx

Dvoličnost brez primere: Mainstream mediji stopili v bran rjuharici iz Term Vivat in napadli Slovenko – v BiH, muslimanski državi, pa policisti s plaže preganjajo ženske v burkah!

Foto: facebook

Slovenci se pogosto oklepamo nekaterih ustaljenih zgodovinskih stereotipov, ko smo v preteklosti kar naprej popuščali pod pritiski sosedov. Značaj slovenskega naroda naj bi bil, da nismo zmožni zoperstavljanja tistim, ki negativno vplivajo na nas, in se ne znamo postaviti za svojo kulturo. Že Ivan Cankar je v tem smislu izpostavil znani citat: “Hlapci, za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni.” Na žalost pa to še danes potrjujejo mainstream mediji, ki stopajo v bran ilegalcem, obračajo pa hrbet Slovencem. Spomnimo se, ko je slovenska bralka zgrožena objavila fotografijo rjuharce, oblečene v črno od glave do pet. Čeprav v mnogih krščanskih državah to ni dovoljeno in so tudi številne države prepovedale nošnjo burk v javnosti, pa Slovenci ponižno dovolimo prav vse. Terme so celo stopile v bran muslimankam in Slovenki zaradi fotografiranja grozile s tožbo, opravičiti se je morala celo v arabščini. Kaj je to drugega kot hlapčevstvo? Medtem ko je pri nas muslimanom dovoljeno vse, pa niti v Bosni in Hercegovini ni, čeprav so tam najštevilčnejši na Balkanu. Pred kratkim so namreč s plaže pospremili tri ženske, ki so se kopale oblečene v burkini.

Nedavno so bosanski mediji poročali o dogodku, ki se je zgodil v BiH, blizu meje s Hrvaško. Natančneje v mestu Neum, kjer so se na plaži nahajale in kopale tri muslimanke, ki niso bile oblečene tako kot vsi preostali, ampak v burkini, ki pokrije telo od glave do pet. Do njih je pristopila policija in jim dejala, naj zapustijo plažo, saj se ljudje pritožujejo, oziroma da se lahko kopajo v kopalkah, kot vsi drugi. Ženska je odgovorila: “Ali ni to Bosna in Hercegovina, ali tukaj ne vlada demokracija? Ali nimamo tukaj pravice delati, kar želimo, in se tudi oblačiti, kot želimo?” Policist je na to odgovoril, da jih je opozoril, in da morajo plažo takoj zapustiti, kar so tudi storile, poroča Faktor.

Slovenski mediji proti Slovenki in v bran muslimanki
Podobna stvar se je zgodila pri nas. Vendar s popolnoma drugačnim preobratom. Mediji in lastnik kopališča so se obrnili proti Slovenki. Najprej so ji terme grozile s tožbo, nato pa se je morala še opravičiti v arabščini. Kot da to ni dovolj, je lastnik še dejal, da je muslimankino kopanje v oblačilih bolj higiensko kot “naše”, saj nam v vodo odpadajo koža in lasje. Takšno pretiravanje in poniževanje je že višek! Pred kratkim pa so v ta namen na “Kos tv” 24ur pripravili prav poseben prispevek, v katerem so Slovence, ki se ne strinjajo s takšnim odzivom in dovoljenjem kopanja v burkiniju, obtožili, da so družino zasuli s rasističnimi in žaljivimi komentarji ter da so v javnosti s tem širili strah in sovraštvo. Izpostavili so seveda tudi objavo Žana Mahniča, ki je opozoril na to, da je potrebno zagovarjati slovenske vrednote in se jih ne sramovati. Saj počasi Slovenci potuhnjeno ponotranjamo tujo kulturo.

Na spletu so se prav tako mnogi zgrozili nad tem incidentom. Še bolj pa nad reakcijo medijev, saj so prispevek namenili temu, da je v termah in kopališčih fotografiranje prepovedano. Pa čeprav ljudje vsako leto na tisoče fotografij iz term objavljajo na spletu, je “afera” izbruhnila šele, ko se je nekdo “dotaknil” muslimanov. Zakaj tokrat izjema, se sprašujejo mnogi. Poleg tega je kopališče javen kraj, na javnem kraju pa je fotografiranje dovoljeno.

Foto: Twitter

Kot turisti se mi prilagodimo muslimanom in tudi kot domačini se jim spet prilagodimo mi
Če nam večina turističnih agencij priporoča, naj se v muslimanskih državah raje oblačimo “spodobno”, s pokritimi rameni in krili pod koleni, da se torej mi prilagodimo njim, pa je tudi pri nas takšna praksa, da nas mediji opozarjajo, da se v naši državi spet mi prilagodimo njim. V enem izmed RTV-člankov so za oblačenje v islamski državi Slovencem priporočili naslednje: “Pri izbiri kopalk se raje kot za bikini odločite za enodelne kopalke. Muslimani, tako ženske kot moški, z oblačili skušajo prikriti čim več kože. Skoraj vedno nosijo dolge rokave in dolge hlače ali krilo. Podobno vodilo velja tudi za turiste. Veliko več boste dosegli in bolj prijazno se bodo z vami pogovarjali, če boste oblečeni po njihovih pravilih. Srajce in tunike so najboljša odločitev. Med domačini boste z njimi pritegnili manj pozornosti in bili deležni več spoštovanja.” Tako torej deluje hlapčevstvo, da se kot turisti v muslimanskih državah mi prilagodimo njihovi kulturi, in tudi kot domačini se mi prilagodimo njihovi kulturi, namesto oni naši. Narobe svet!

A. G.