fbpx

Eden največjih slovenskih mislecev dr. Jambrek o pismu predsednika vlade: Državotvorno z vidika EU ter domoljubno z vidika nacionalnega interesa Slovenije!

Nekdanji ustavni sodnik dr. Peter Jambrek. (Foto: STA)

Pisno sporočilo Janeza Janše je državotvorno z vidika EU ter domoljubno z vidika nacionalnega interesa Republike Slovenije: Tudi Slovenke in Slovenci pričakujemo skorajšnje usihanje epidemije ter nastop njenih kriznih učinkov na gospodarstvo in javne finance. Slovenska pobuda ima dobre možnosti, da spravi k pameti uporni avtorici veta ter preostali del EU, ki mu ne preostaja nič drugega, kot da sledi izročilu pametnih kompromisov, ki so prispevali za obstoj in razvoj EU kot kulturnega in političnega, če že ne tudi  ekonomskega središča sveta,” o pismu Janeza Janše evropskim voditeljem ugotavlja nekdanji ustavni sodnik in intelektualec dr. Peter Jambrek. Jambrek prav tako meni, da je sporočilo Janeza Janše za samostojni prispevek k politični filozofiji Ljubljanske pobude, katere prvi podpisnik je predsednik slovenske države.

Pismo predsednika vlade Janeza Janše je v medijih naletelo na velik vsesplošen odziv, reakcije pa so bile pričakovane, stereotipne in brez resne strokovne analize. Cilj je bil torej očrniti sicer pomembno in državniško pobudo slovenskega premierja.

Za komentar smo povprašali tudi profesorja pravnih znanosti, nekdanjega ustavnega sodnika, slovenskega intelektualca ter avtorja številnih knjig, Petra Jambreka. Ta nam je dejal, da je prvi vtis bralca pisma svežina, neposrednost, osebna motivacija in vizija, pa tudi dobra angleščina, ki poudari osebno državniško prizadetost pisca. “Za razliko od nekaterih v slovenskih medijih objavljanih komentarjev prevladuje vtis, da slovenski državnik nima namena posredovati v sporu med EU in državama, ki sta dali ustavno veljavni veto na julijski sklep EU o finančni pomoči državam članicam za premagovanje zdravstvene krize. Niti nima namena biti njun odvetnik ali se jima pridružiti.”

Gre za pomemben prispevek k politični filozofiji Ljubljanske pobude
Po oceni Jambreka skuša Janša z zapisom najprej na podlagi aktualnih geostrateških in zgodovinskih dejstev ugotoviti razsežnosti aktualne večplastne krize EU glede na zdrs nemške kanclerke poleti leta 2015, izstop Združenega kraljestva, urgentne spremembe v svetovni ureditvi razmerij med velesilami, da niti ne omenjamo varnostnih problemov terorizma v osrčju zahodne civilizacije. “V tem kontekstu Janez Janša poudari pomen soglasja in enotnosti med narodi, ljudstvi in državami članicami EU za rešitev matere vseh njenih kriz – današnje pandemije z vsemi njenimi socialnimi, ekonomskimi in političnimi učinki.

Foto: STA

Jambrek ocenjuje, da je slovenski premier z državniškim premislekom ugotovil, da je pametno iskati rešitev na podlagi dveh temeljnih vrednostnih odločitev: strogega varovanja zunanjih meja EU ter odločne obrambe vsakršne svobode znotraj meja naše širše evropske domovine, vključno s spoštovanjem suverenosti držav, ljudstev in narodov Unije. “Pro domo sua bi torej štel sedanje sporočilo Janeza Janše za samostojni prispevek k politični filozofiji Ljubljanske pobude, katere prvi podpisnik je predsednik slovenske države,” meni Jambrek in dodaja, da je pisno sporočilo Janeza Janše državotvorno z vidika EU ter domoljubno z vidika nacionalnega interesa Republike Slovenije: “Tudi Slovenke in Slovenci pričakujemo skorajšnje usihanje epidemije ter nastop njenih kriznih učinkov na gospodarstvo in javne finance. Slovenska pobuda ima dobre možnosti, da spravi k pameti uporni avtorici veta ter preostali del EU, ki mu ne preostaja nič drugega, kot da sledi izročilu pametnih kompromisov, ki so prispevali za obstoj in razvoj EU kot kulturnega in političnega, če že ne tudi ekonomskega središča sveta.

Sara Kovač