[EKSKLUZIVNO] Ministrstvo za notranje zadeve pojasnjuje: Ahmad Shamieh se ni pojavil, nadaljnji postopki skladno z zakonodajo

Ahmad Shamieh (Foto: Facebook).

Danes zjutraj bi se moral sirski brivec Ahmad Shamieh zglasiti na ministrstvu za notranje zadeve, da bi ga odpeljali na mejo in predali hrvaškim organom. A se ni.

Na policijo in ministrstvo za notranje zadeve smo poslali naslednja vprašanja:
1.)
Dobili smo informacije, da naj bi se danes ob 6. uri izvedla deportacija ilegalnega migranta Ahmada Shamieha. Iz Litostrojske 54 naj bi ga odpeljali na mejni prehod Obrežje, kjer bi ga predali hrvaškim varnostnim organom. Ali te informacije držijo?

2.) Po naših podatkih se Ahmad Shamieh ob dogovorjeni uri ni prikazal in “akcija deportacije” naj bi bila prestavljena. Ali to drži? Kakšni bodo nadaljnji ukrepi in kakšne sankcije so predvidene za Ahmada Shamieha?

3.) Ali ste glede na to, da je bila pri poskusu deportacije prisotna okrepljena policijska enota, pričakovali izgrede in proteste?

4.) Po današnjem spodletelem poskusu deportacije, nas zanima, kdaj boste slednjo izvedli in na kakšen način, da bo dejansko uspešna?

Na ministrstvu za notranje zadeve so za Nova24TV povedali:
“Danes zjutraj je bila predvidena predaja A. S. hrvaškim pristojnim organom. Do predaje ni prišlo, saj se A. S. ob določeni uri ni zglasil na ministrstvu  za notranje zadeve. Ob tem še pojasnjujemo, da v primeru A. S. ni nobenih pravnih zadržkov za njegovo predajo Republiki Hrvaški, saj so bili vsi njegovi predlogi za začasno zadržanje predaje zavrženi s strani pristojnih sodišč. O nadaljnjih postopkih bodo odločale pristojne strokovne službe skladno z veljavno zakonodajo.”

Poročali smo, da naj bi danes o 6. uri zjutraj ilegalnega migranta Ahmada Shamieha iz Litostrojske 54 odpeljali na mejni prehod Obrežje, kjer naj bi ga ob 9. uri predali hrvaškim varnostnim organom, vendar se to ni zgodilo. Ahmad Shamieh se ob dogovorjeni uri ni prikazal in “akcija premestitve” je sedaj tudi po uradnih podatkih prestavljena. Pričakovani so bili protesti aktivistov v podporo t. i. sirskemu brivcu, zato so bile policijske sile okrepljene. Prisotna naj bi bila tudi posebna specialna enota.

Na Litostrojski so na sirskega ilegalnega migranta čakale tudi specialne enote. Pričakovali so proteste levičarskih aktivistov. (Foto: Nova24TV)

Spomnimo. Namera ministrstva za notranje zadeve je po poskusu deportacije sirskega migranta sprožila burno reakcijo tudi v Državnem zboru RS, s t. i. zadevo pa se je po skrivanju Ahmada Shamieha v hramu demokracije ukvarjala celotna slovenska javnost in celo (sedaj že padla) vlada Mira Cerarja. Premier se je takrat, v prvih dneh, celo postavil nad odločitve sodišča, kasneje pa spremenil svojo retoriko. Ahmad Shamieh je nato odšel v bolnišnico in se s tem izognil deportaciji, nato pa se je nanj v slovenski medijski sferi kar “malo pozabilo” in se je lahko ponovno prosto gibal, tako kot prej.

Peter Truden