fbpx

[Ekskluzivno] Nekdanji vodja kriminalistov Dušan Mohorko: Golob bi vplival na preiskave Gen-I

Nekdanji direktor kriminalistične policije in odvetnik Dušan Mohorko (Foto: STA)

“O Golobu samo tole. Kot državni sekretar je prišel na Policijsko upravo Celje in se obnašal, kot da bi bil vrhovni policijski šef. Poskušal ukazovati in vplivati na delo policije. Ta oseba ne prinaša v politiko nič dobrega,” je bil zapis iz decembra 2021, ki ga je že, preden je Golob postal premier, nekdanji direktor slovenske kriminalistične policije in odvetnik Dušan Mohorko objavil na Twitterju. Eno leto kasneje smo priča točno temu, kar je Mohorko zapisal takrat in ponovno na to opomnil danes. Za nas je podal ekskluzivni komentar na svoje zapise in celotno dogajanje v ozadju zgodbe, sodeč po njegovih dolgoletnih izkušnjah v kriminalistični policiji.

“Če bo delala stroka, potem ne odstop ministrice, ne generalni direktor policije, ne direktor kriminalistične policije, ne morejo ustaviti preiskave (npr. GEN-I in PV), kot zmotno mislijo novi politiki. Če pa poskušajo, bodo sami procesuirani in za to sedeli. In to je Bobnarjeva dobro vedela,” je na Twitterju med drugim zapisal nekdanji direktor slovenske kriminalistične policije in odvetnik Dušan Mohorko, ki je na podlagi svojih izkušenj in strokovnosti ocenil, da je Bobnarjeva vedela, da določenih zadev in preiskav, konkretno tudi vezanih za GEN-I, ne bo mogla zaustaviti, pa četudi bi dobila neposredno zahtevo od katerega koli politika, “dovolj so vprašanja, s katerimi se poskuša vplivati, tisti, ki to razume, enostavno ve, za kaj se gre, in da odpoved”

Preberite tudi: Šokantno razkritje Bobnarjeve: Predsednik vlade od v. d. generalnega direktorja policije zahteval kršenje ustave

“To je bilo kar nekaj časa nazaj, jaz sem bil takrat direktor PU Celje, Golob pa je bil takrat državni sekretar v sektorju za energetiko, na nekih službenih obiskih, mislim da v TEŠ-u v Velenju, in ko se je vračal, se je ustavil pri nas, želel, da bi neke stvari na policijski upravi naredili. To je to, kar lahko povem,” je dejal Mohorko, ki dodaja, da on ni edini, ki to ve, in da je s tem seznanjen še marsikdo, nekaj od teh je danes tudi že v pokoju, izpostavil je operativno-komunikacijski center. Njegova trditev je pojasnilo na njegov tvit, ki ga je po letu dni ponovno objavil, saj je že pred enim letom, ko je Golob šele vstopil v volilno tekmo, opozoril nanj.

Verjetno je nekoga motilo, da se policija ukvarja tudi z energetskim segmentom
“Dejstvo je, da je Bobnarjeva iz vrst kriminalistike, počasi se je vzpenjala po karierni policijski lestvici, po mojih podatkih seveda kriminalistična policija dela določene stvari v povezavi z elektro segmentom, oziroma z GEN-I konkretno, in to je zdaj tako,” je v nadaljevanju pojasnil Mohorko, ki se sklicuje na svoje strokovno znanje in izkušnje v preteklosti: “Verjetno to nekoga na vladi moti, ki bi si verjetno kaj želel, in tukaj se ustavi. Operativni kriminalisti delajo na zadevah, ministrica in generalni direktor se zavedata, da kljub temu da bi morda nekdo od politikov to želel, ne moreta ustaviti poteka določenih preiskav, saj se to ne da oziroma ne sme.

Mohorko pravi, da za vršenje pritiska ni potrebna direktna zahteva politika. “Predsednik vlade ne bo klical ministra in mu ukazal, naj nečesa ne preiskuje, dovolj so določena vprašanja in usmeritve, s katerimi se poskuša vplivati, tisti, ki to razume, enostavno ve, za kaj se gre, in da odpoved”, trdi Mohorko in kot primer navede odlomek iz pisma Bobnarjeve Golobu, v katerem je zapisala, da ji je SMS poslala Golobova piarovka Vesna Vuković in ji napisala “da ne ve, ali bi raztrgane plakate sploh prijavila na policijo, saj se ve, kdo vodi PU NG”, kar je on razumel, da je to “nekdo, ki jim pač ni všeč, že to je precej velik pritisk, ogromen pravzaprav. S takimi vprašanji se vršijo pritiski,” trdi Mohorko.

Foto: zajem zaslona

Mohorko: Napoved, da bo to predala na tožilstvo, je “kar huda”
Na vprašanje, ali meni, da je storila prav, Mohorko težko reče, saj kot pravi, je “ona le ministrica in je vstopila v politiko, kolikor vem, ima že zagotovljeno službo in se zaradi nekih strokovnih kriterijev ni pustila,” meni pa, da se bo zadeva umirila s strani Bobnarjeve, če bo zares dobila zaposlitev pri predsednici Nataši Pirc Musar, kot se govori. V nasprotnem primeru pa se po njegovem mnenju zna zgoditi, da bo, v kolikor ne dobi zaposlitve, poskušala “z vsemi sredstvi dokazati, da se je borila za stroko”, pojasnjuje Mohorko in dodaja, da je njena napoved, da bo zadevo predala naprej tožilstvu “precej huda, kar zna biti kar huda bitka”.

Tanja Brkić