fbpx

[Ekskluzivno] Policija: “Antiproslava” ni prijavljena, organizator je neznan!

Prizor iz petkovih nezakonitih protivladnih protestestih. (Foto: STA)

“Dogodek danes ob 19. uri na Prešernovem trgu ni prijavljen. Organizator trenutno še ni znan. Ukrepe za zagotovitev varnosti bo iz tega razloga zagotavljala policija,” so nam sporočili iz slovenske policije. 

Danes bodo po Sloveniji potekale različne proslave ob dnevu državnosti. Osrednja državna proslava pa bo na Kongresnem trgu. Prav tako se ob 19. uri na Prešernovem trgu obeta proslava, pravzaprav provokativna “antiproslava” državni proslavi ob dnevu državnosti, ki pa je sicer še ena oblika nezakonitih protestov radikalne levice.

Kot smo izvedeli s strani policije, javni shod ni ustrezno prijavljen, prav tako se bodo združevali kljub vladnim ukrepom, ki prepovedujejo zbiranje nad 500 udeležencev. Vlada je določbo dosledno upoštevala, zato na proslavi ne bo več kot 500 povabljenih, vključno z nastopajočimi.

Sindikalistka Tea Jarc je svojo udeležbo na “antiproslavi” že napovedala. (Foto: 24ur)

Provokativno branje ustave, špricanje policistov z vodno pištolo, kaj bo sledilo danes?
Na preteklih protestih so nekateri udeleženci s svojimi dejanji izzivali policijo ter iskali konflikte, ki bi jih tako diskreditirali. Lahko smo videli protizakonito branje ustave na Trgu republike, zasedbo javnih cestnih površin v času kolesarjenja po Ljubljani, škropljenje policistov z vodno pištolo ali pa slavno aretacijo Jaše Jenulla, ki jo je ta namerno izzval s pobiranjem “paprirčkov”. Toda ker organizator ni znan, bo policija zopet prodajala glavo na prodaj in morala sama skrbeti za varnost.

Organizatorji uradno niso znani
Policijska uprava Ljubljana pri izvedbi varovanj vedno upošteva trenutno znane okoliščine in pridobljene informacije v zvezi s protesti. Trenutni protesti niso prijavljeni in tako ni mogoče sodelovanje z organizatorji, ki bi morali na podlagi 10. člena Zakona o javnih zbiranjih zagotoviti varnostne ukrepe za varnost vseh udeležencev shoda, da ni ogroženo življenje, zdravje in premoženje ljudi, ogrožen javni promet ali obremenjeno okolje. Pri organiziranih shodih je tako organizator dolžan poskrbeti, da udeleženci na shod ne prinašajo nevarnih predmetov, da ne motijo reda na prireditvi, da ni na javnem zbiranju več ljudi, kot je zmogljivost prostora zbiranja, da zagotovi vzdrževanje reda z reditelji oziroma varnostno službo …

Iz teh razlogov je za navedene naloge dolžna poskrbeti policija. Pretekle izkušnje pri varovanju tovrstnih protestov kažejo, da je že prišlo do poškodovanj varovanih objektov, policistov in tudi drugih udeležencev shodov (v preteklih letih je prišlo do hujših izgredov, kjer je bil poškodovan državni zbor, ter večje število policistov in protestnikov; prav tako je v prejšnjih petkovih protestih določena organizirana zamaskirana skupina protestnikov pozivala k podiranju in odstranjevanju ograj; 12. junija 2020 pa je del manjše organizirane skupine protestnikov preskočil ograje in se gibal na varovanem območju, zamaskirani del pa je medtem poizkušal podreti varovalne ograje območja, kjer je bilo omejeno gibanje in tako izkazovalo stopnjevanje svojih ravnanj na protestih).

Varnostne okoliščine po vsakem dosedanjem protestu so se spreminjale, čemur je bil prilagojen načrt varovanja in so bile zato pri zadnjem varovanju ograje postavljene na celotnem Trgu republike. Poudariti je potrebno, da namen postavitve ograj ni preprečevanja združevanja in svobodnega izražanja mnenja ljudi, temveč zagotovitev varnosti vseh prisotnih oseb in varovanih objektov. Zaznati je bilo tudi, da se z nasilnimi provokacijami organizirane skupine protestnikov ne strinja večina ostalih, ki želijo na miren in kulturen način izražati svoja stališča. Tako je bilo tudi mogoče zaznati pozive mirnih protestnikov, da sami izločijo posameznike, ki so imajo namen spodbuditi nasilne proteste.

Tako pri odstranitvi protestnikov, ki so brali Ustavo RS na trgu ni šlo za omejevanje svobode izražanja ali ustrahovanja, temveč so bile osebe odstranjene za ograje, ker so se nahajale na območju omejenega gibanja, ki je bilo zaprto ravno iz zgoraj naštetih razlogov.

Visoko tveganje za hujše kršitve javnega reda in miru, ter izvrševanje kaznivih dejanj izhajajo iz dejstev, da sami shodi niso prijavljeni na pristojni upravni enoti, organizator shoda ni znan, sam kraj shoda tako ni določen, prav tako pa se udeleženci neorganizirano gibajo po celotnem mestnem središču. Pred zadnjim shodom je policija pridobila tudi podatke o možni udeležbi določenih skupin na shodu, ki so v preteklosti že kršile zakonodajo in imajo interes povzročiti nemire in hujše kršenje javnega reda in miru, ter izvrševati kazniva dejanja na samem shodu. Navedena dejanja lahko pomenijo nevarnost za ostale udeležence shoda, policiste in varovane objekte, zato je Policijska uprava Ljubljana opravljala naloge varovanja na širšem območju centra mesta Ljubljana in pri tem izvedla tudi postopke ugotavljanja identitete. Poudarjamo, da so policisti postopke opravljali v skladu z zakonskimi pooblastili, za ugotavljanje identitete so imeli konkretne in upravičene razloge. Zato zanikamo kakršno koli sistemsko ugotavljanje identitete ali ugotavljanje identitete vsepovprek. To dokazujejo tudi statistični podatki – policisti so namreč izvedli le 30 postopkov ugotavljanja identitete, vseh udeležencev protesta pa je bilo okoli 7000.

Ena primarnih nalog policije je varovanje življenja in premoženja ljudi in zato nikakor ne nameravamo dopustiti, da manjši del protestnikov s svojimi ravnanji ogroža vse ostale mirne udeležence shoda.

 

Luka Perš