fbpx

[EKSKLUZIVNO] Je slovensko orožje namesto na uničenju pristalo v rokah džihadistov?

Foto: STA/iStock

Ali je mogoče, da bi se orožje, ki ga je nekoč uporabljala Slovenska vojska, znašlo na bojiščih Sirije in Iraka ali še kakšne druge države, kjer potekajo vojni obračuni? Očitno, saj smo dobili informacije, da so na teh bojiščih našli ostanke eksplodiranih izstrelkov, ki so imeli serijske številke orožja, ki je nekoč pripadalo Slovenski vojski.

Po doslej znanih podatkih se zdi, da trgovina z orožjem pelje na Slovaško oziroma s Slovaške v druge države, saj je bilo to orožje pred kakšnim desetletjem iz Slovenije prepeljano v to državo z namenom, da se tam uniči. Slovenska vojska namreč vsako leto zaradi različnih razlogov določeno količino orožja uniči, očitno pa se v tem primeru to ni zgodilo in vse kaže, da je namesto uničenja potekala mednarodna trgovina s tem orožjem.

Vir: Ministrstvo za obrambo RS

IZVOZ VOJAŠKEGA OROŽJA IN OPREME V LETU 2006 (Vir: Ministrstvo za obrambo RS, marec 2007)

Po naših informacijah bi lahko bilo spornih 733 kosov raket in vodenih izstrelkov, za katere pa, kot je razvidno v dokumentu Ministrstva za obrambo Republike Slovenije, naša država ni dobila niti evra. Verjetno je za takšno uničenje morala tudi kaj plačati. Obstaja pa velika verjetnost, da je bilo to orožje na Slovaškem uničeno le na papirju. Izvoz vojaškega orožja pa za Slovenijo sicer ni nekaj novega, o tem oziroma konkretno o prodaji tankov pa smo pisali ravno danes.

Takratnemu ministru za obrambo (in aktualnemu ministru za zunanje zadeve) Karlu Erjavcu smo poslali naslednje vprašanje: “Slovenija je v času, ko ste bili minister za obrambo, poslala na Slovaško na uničenje določeno količino raket, vendar se po naših podatkih to orožje ni uničilo in se je preprodajalo, saj naj bi bile sledi (serijske številke) teh raket, ki naj bi eksplodirale, najdene v Siriji oziroma Iraku. Sprašujemo vas, ali ste od Slovakov prejeli dokumente, da je bilo to orožje na Slovaškem uničeno, oziroma ali razpolagate z informacijami, da do uničenja ni prišlo in da se je s tem orožjem nato trgovalo?”

Na odgovor še čakamo.

Izvoz vojaškega orožja in opreme po letih (1992–2006)

Vir: Ministrstvo za obrambo RS

Vir: Ministrstvo za obrambo RS

Jutri nadaljujemo z raziskovanjem, ali in kakšna dokumentacija obstaja na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije glede uničevanja tega orožja, pričakujemo pa tudi odgovor takratnega ministra za obrambo Karla Erjavca.

Več sledi …

J. F.