[EKSKLUZIVNO] Šokantna izpoved Ane Jamnik, kako je odvetnik nekdanje zaposlene grozil njenemu sinu: “Janko, ti si boš že še zapomnil, s kom imaš opravka!”

Ana Jamnik je spregovorila za Novo24TV in povedala vse tisto, česar ni mogla sodnici preiskovalki. Foto: Nova24TV.

Na vprašanje, kako bi v petek na pritožbo obrambe dr. Milka Noviča odločil senat višjega sodišča, če bi na javni obravnavi lahko pričala tudi mama pokojnega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, Ana Jamnik, nikoli ne bomo dobili odgovora. Vsekakor pa je skrajno nenavadno, da se je višje sodišče v sredo zaradi novo ugotovljenih dejstev odločilo opraviti glavno obravnavo, prebrati sodne spise in na predlog odvetnika Jožeta Hribernika zaslišati tudi dodatno pričo – očeta Janka Jamnika, nato pa zaradi njegove bolezni ni želelo slišati nadomestne priče, njegove soproge. Slednja bi po mnenju obrambe vedela povedati enako veliko pomembnih stvari, ki bi lahko pripomogle k oprostitvi Milka Noviča, če ne še veliko več. Vmes, ko se je senat višjega sodišča posvetoval in smo novinarji v petek eno uro čakali na razsodbo, je Ana Jamnik stopila do mene in me prosila, če mi lahko pove tisto, kar je želela povedati sodnikom. Da ji namreč že dolgo časa nekaj leži na duši in da si neizmerno želi, da bi ji nekdo prisluhnil. Tisto, česar drugi mediji niso slišali, je povedala za Novo24TV. Zgodba Ane Jamnik je pretresljiva in navdihujoča obenem, saj odpira nova vprašanja o dosjeju Milko Novič, o tem, zakaj je za zapahi, kdo v resnici stoji za umorom Janka Jamnika in kako je primer povezan z Libanoncem Michelom Stephanom.

“Mož je bil vabljen, pa je že dlje časa zelo bolan. Star je 87 let, krvavel je, v sredo so ga odpeljali v bolnišnico,” mi je gospa Ana Jamnik zaupala, zakaj je v petek zjutraj na višje sodišče namesto njega prišla ona, priložila zdravniško opravičilo in sodnikom predlagala, da bi pričala sama. Na sodišču so sicer vedeli povedati, da Jamnikovega očeta v četrtek kriminalisti na njegovem domu niso našli, da bi mu izročili vabilo na zaslišanje, Ana Jamnik pa pravi, da je to čista izmišljotina. “Ves čas sem bila doma, nikogar ni bilo na naša vrata, nihče ni niti klical,” mi je zatrdila. Mar to pomeni, da nekdo očitno sploh ni želel, da bi Jamnikov oče pričal?

Življenje Janka Jamnika se je v zadnjih mesecih pred smrtjo močno spremenilo. “Moj sin je ves čas živel v strahu, strah ga je bilo Michela Stephana, to mi je povedal en mesec pred svojo smrtjo,” mi je povedala sogovornica in razkrila tisto, kar ji je povedal njen sin. Da je imel namreč Stephan na Kemijskem inštitutu pogodbo za določen čas, ko mu je Jamnik ni podaljšal, pa je kljub temu še naprej prihajal v službo. Tudi zato mu je Jamnik prepovedal ponoven vstop na inštitut, odločilen pa je bil sum, da naj bi ga Libanonec poskušal zastrupiti s cianidom.

Milko Novič. (foto: STA.)

Jamnik brez milosti zaradi goljufije odpustil Dušanko Janežič
Kot pravi Ana Jamnik, se je njen sin Janko rad vračal domov, s starši je imel vse do konca izjemno dober odnos. Doma je večkrat potožil, da ima težave z nekdanjimi zaposlenimi. Povedal je tudi, da mora na sodišče hoditi zaradi tožbe Milka Noviča, a se njega nikoli ni bal. “Milko Novič mu nikoli ni bil nevaren. Bil je problematičen, ker je bil v sporu z vsemi na inštitutu. Precej več pa je govoril o Dušanki Janežič, ki jo je odpustil potem, ko je bilo ugotovljeno, da je dve leti krila hrbet svojemu sinu in njegovi partnerki. Zanju je vsak dan “blokirala” službeno kartico in tako lažno prikazovala, da sta v službi, čeprav sta bila v tujini. Šlo je za krajo denarja,” se spominja Jamnikova mama, ki pravi, da je na Kemijskem inštitutu še danes zaposlena vsaj tretjina ljudi, ki je predvsem priklopljena na davkoplačevalski denar, dela pa bolj malo. “Moj sin je bil zelo strog, želel je uvesti red in disciplino med zaposlenimi!”

Ko je Jamnik odpustil Janežičevo in njenega sina je od njunega odvetnika prejel odkrite grožnje. “Janežičev odvetnik je izjavil, citiram: Janko, ti si boš že zapomnil, s kom imaš opravka! Moj sin je na sodišču prosil, da se to zapiše tudi v zapisnik, a ga je sodnica zavrnila,” mi je zaupala Ana Jamnik.

Zadnji skupni konec tedna na morju je Jamnik preživel “priklopljen” na mobilni telefon
Najbolj mučni so za mojo sogovornico spomini na tisti decembrski konec tedna, ko je svojega sina zadnjič videla živega. Janko Jamnik je imel v Peregrinu pri Poreču v Istri vikend, kamor je rad zahajal s starši. Teden dni pred umorom so šli skupaj na morje, kot pred vsako zimo je bilo treba zapreti vodo in postoriti še nekatera opravila okrog hiše. “A tisti konec tedna je bil moj sin povsem neprepoznaven. Kar naprej je imel skrivnostne telefonske pogovore, nič ni jedel, bil je bled, odsoten, ni naju poslušal, ko sva ga kaj spraševala. To je bila ena sama groza,” se spominja Ana Jamnik.

Janko Jamnik se je že dlje časa bal za svoje življenje. Njegova mama pravi, da se Milka Noviča nikoli ni bal. (foto: STA).

Strahu ni mogel skriti niti na poti domov. Za volanom ni mogel ostati osredotočen, v Postojni so se ustavili, Jamnik je več minut hodil gor in dol po parkirišču. Ko sta ga starša spraševala, kaj mu je, ni želel odgovoriti. “Vama povem enkrat drugič,” je povedal svojemu očetu.

Jamnikova mama se spominja tudi dogodka le nekaj tednov pred umorom, ko je sin prišel domov in prvič odkrito priznal, česa se boji: “Mama, mene bodo ubili!” Seveda je bila Ana Jamnik povsem zgrožena, ko je sin še izrazil željo, kako naj ga pokopljejo, če se mu karkoli zgodi. “Vse se lahko zgodi,” je večkrat ponovil.

Za teden po smrti napovedani sestanki z izraelskimi poslovneži
Ana Jamnik tudi pravi, da je imel njen sin za teden po umoru napovedane sestanke z izraelskimi poslovneži. “V igri je bilo veliko denarja. Marsikaj bi lahko razvili, inštitut bi pridobil,” je povedala Ana Jamnik, ki trdi, da je Slovenija s smrtjo njenega sina izgubila velikega znanstvenika. “Tako je ljubil Slovenijo, da je dal življenje zanjo. Imel je možnost oditi v tujino, pa ni šel. Moj sin je bil prepošten, preveč veren, preveč strikten in ni želel imeti nobenega posla z barabami,” je še dodala.

Ana Jamnik v času najinega pogovora ni mogla zadrževati solz. Prosila me je, naj zapišem tisto, kar se sprašuje že od dneva, ko so njenega sina ubili na parkirišču pred lokalom Via Bona: “Mi lahko poveste, zakaj je moral moj sin umreti? Kaj je naredil narobe? Vse, kar je naredil, je to, da je bil prepošten in preveč priden!” O Milku Noviču pa, da od samega začetka ve, da ni umoril njenega sina.

Zato ne more verjeti, kako so lahko sodišča tako hladnokrvno in brez vesti za zapahe spravila nedolžnega človeka. Janka Jamnika nikoli več ne bo nazaj, njegova družina nikoli več ne bo skupaj praznovala božičnih praznikov. Novičeva družina pa bi jih lahko, če ne bi bilo slovensko sodstvo tako skorumpirano in nesposobno.

Luka Svetina