fbpx

[Ekskluzivno] Sramota: Tone Krkovič za 294-dnevno krivično životarjenje v zaporu prejel piškavih 25 tisoč evrov odškodnine!

Tone Krkovič. (Foto: STA)

Republika Slovenija bo morala brigadirju Antonu Krkoviču zaradi krivične sodbe in prestajanja zaporne kazni v primeru Patria plačati 25.335,78 evrov. V zaporu je po krivici presedel 294 dni, od 4. julija 2014 do 23. aprila 2015. Krkovič je zahteval od države 601.119,96 evrov. Slovenska sodišča so v preteklosti velikodušno potrdila odškodninska zahtevka Nataše Pirc Musar (70 tisoč evrov) in Gašparja Gašparja Mišiča (757 tisoč evrov). “Ta sodba nedvomno potrjuje, da je obramba evidentne zlorabe sodišča notranje harmonizirana. Za vsako ceno se hoče uveljaviti teza, da je možno strokovno napako spregledati na treh stopnjah sodišča, kot nekaj normalnega oz. kot “običajen pričakovan zaplet” (kar v primeru zdravnikov takšna strokovna napaka vodi najmanj v odvzem licence). Analogno temu bi moralo tudi sodišče reagirati  v primeru Patria, kajti gre za evidentno, milo rečeno, strokovno napako s strani sodnikov,” so prvi odzivi brigadirja Antona Krkoviča na sodbo. Spodaj ob koncu članka si lahko preberete celotno sodbo pod katero se je podpisal okrožni sodnik Aleksander Šmid.

“V našem primeru pa upravičeno trdimo, da je šlo tudi za politično motiviran naklep, kar pa mi sodišče v sodbi ne priznava. V bistvu razberem iz sodbe absurdno ugotovitev – izenačevanje “pričakovanega zapleta” s “strokovno napako”. Kako enormno različne so tudi odškodnine v primeru zapleta in strokovne napake pa je razvidno iz primera Postojnske porodnišnice (858.438,00 evrov). Da ne komentiram odpravnin in odškodnin menedžerjev,” se je na sodbo sodišča odzval brigadir Anton Krkovič. Sodba sodišča je še enkrat dokazala, da so napake prvorazrednih tožilcev in sodnikov pripravljeni njihovi sodniški kolegi zmanjšati na minimalistično strokovno napako, ki se je zgodila zgolj po pomoti. Zaradi njihove strokovne napake in politične motiviranosti v zadevi Patria je moral Krkovič po krivici presedeti v zaporu 294 dni.

V preteklosti so slovenska sodišča in uprave državnih podjetij velikodušno izplačevali visoke odškodnine svojim zvestim kadrom. Nataši Pirc Musar so zaradi nezakonito izpeljanega postopka imenovanja direktorja RTV Slovenija – s tem, da funkcije direktorice ni opravljala niti en dan – izplačali 70 tisoč evrov. Prav neverjetna je tudi odškodnina v višini 757 tisoč evrov, ki jo je zaradi razrešitve z vrha Luke Koper zahteval Gašpar Gašpar Mišič, gre pa za razliko med plačami in nagradami, ki bi jih moral Mišič do konca svojega mandata predsednika uprave prejeti od Luke Koper. Pred leti je slovensko javnost razburjala odškodnina bivšega predsednika NLB Marjana Kramarja, ki je dobil en milijon evrov odškodnine. Bivša predsednica SDH Lidija Glavina je za svojo razrešitev dobila 132 tisoč evrov odpravnine. Lepo je biti razrešen, če pripadaš pravi gospodarski in politični eliti.

Brigadir Anton Krkovič je bil med pomembnimi dejavniki pri slovenski osamosvojitvi. (Foto: STA)

Krkovič je le eden izmed mnogih Slovencev, ki so doživeli krivično obsodbo sodišča
Zaradi krivičnih sodb sodišča lahko nedolžen posameznik pristane v zaporu. To se je v primeru Patrie zgodilo Krkoviču, Janezu Janši in Ivanu Črnkoviču, ko je bil vsak izmed njih obsojen na od 22 do 24 mesecev zapora. Podoben proces spremljamo sedaj v primeru Milka Noviča, ki je po krivici moral v zaporu odsedeti pet let.

Krkovič je napake sodstva v primeru Patrie primerjal s strokovnimi napakami zdravnikov. “Trdim, da vse, kar se konča z zaporom, lahko primerjamo v zdravstvu (s katerim se sodniki tako radi primerjajo), kot smrt pacienta in v primeru strokovne napake ima to odškodninsko in kazensko konsekvenco. Tako zapleti, kot napake so v zdravstvu notranje procesirani in v primeru strokovne napake s smrtnim izidom sledi odvzem licence, če se dokaže, da je to bila. Takšen zdravnik je prenevaren za delovanje v sistemu in ga sistem sam izloči.”

Spodaj objavljamo celotno sodbo:

 

Luka Perš