[EKSKLUZIVNO] Pahor: “Gospod Sušnik, sprejmite mojo iskreno željo, da se čimprej srečava”

(Foto: STA)

“Sprašujemo se, ali upokojenci nismo toliko vredni, da bi nam poslali vsaj čestitko k jubileju,” je bil oster predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik, ker predsednik države Borut Pahor kljub večkratnim pozivom ni prisluhnil problemom, s katerimi se sooča največja nevladna organizacija v Sloveniji. Predsednik Pahor je dejanje že obžaloval in Sušnika povabil na skupno srečanje. 

“Ukvarjamo se s številnimi problemi starejših, kot sta revščina in gmotni položaj upokojencev, ki bi vas kot predsednika države morali še kako zanimati,” so zapisali v Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) v odprtem pismu predsedniku Pahorju in tako izrazili svoje nezadovoljstvo do ignorantskega odnosa predsednika države do upokojencev.

Sledi opravičilo predsednika Boruta Pahorja:

Spoštovani gospod predsednik,
dragi gospod Sušnik,
sprejmite, prosim po tej poti mojo iskreno željo, da se čimprej srečava. Tedaj bo tudi mogoče pojasniti, kako se je lahko tako po nesreči zapletlo, da nama to srečanje še ni uspelo.
Da bi bila ironija popolna, sem tistega dne, ko naj mi ne bi bilo mar za besedo upokojencev, obiskal Dom starejših občanov v Novi Gorici in se dve uri prijetno in koristno pogovarjal in zabaval ob njihovem jubileju. Prosim sporočite mi kdaj in kako bi vam ustrezalo najino srečanje.

Z radostnim upanjem, da se kmalu srečava.

Iskreno Vaš
Borut Pahor 

Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (foto: STA).

Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (foto: STA)

Večkrat poskusili, a bili vedno zavrnjeni
V Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) so se na predsednika Pahorja obrnili večkrat in že nekaj časa nazaj. Želeli so ga seznaniti s problematiko starejših in z njihovim vedno slabšim gmotnim položajem, z osnovnimi problemi upokojencev, kot sta zdravstveno in socialno zavarovanje, z bivalnim standardom ter s humanitarno dejavnostjo.

V preko 300 društvih upokojencev s 3.600 prostovoljci, ki se prostovoljsko aktivno udejstvujejo v programu Starejši za starejše – Starejši za višjo kakovost življenja doma, pri zagotovitvi termina s strani kabineta predsednika države niso bili uspešni. Po njihovih besedah so vedno znova in znova naleteli na zavrnitev.

Koliko so vredni upokojenci?
“Glede na pregled dogodkov, ki se jih udeležujete, nas žalosti dejstvo, da si za tako veliko populacijo, kot smo upokojenci, niste vzeli časa,” so razočarani upokojenci, ki ob tem dodajajo: “kaj šele, da bi našim prostovoljcem, ki se ukvarjajo s humanitarno dejavnostjo že več kot 10 let, v borbi za dostojno življenje slehernega upokojenca pa preko 70 let, podelili priznanje.”

V začetku septembra 2016  so predsedniku Pahorju v ZDUS poslali vabilo na Slavnostno akademijo ob 70-letnici organiziranega delovanja ZDUS, ob tem pa niso prejeli niti uradne povratne informacije z opravičilom o odsotnosti niti čestitke ob častitljivem dogodku.

Naključje ali kaj drugega?
16. Festival za tretje življenjsko obdobje, ki je potekal od 28. do 30. 9. 2016 v Cankarjevem domu, je obiskalo preko 15.000 obiskovalcev. Vsi pomembni predstavniki države in Vlade Republike Slovenije, predsednik Vlade RS, štirje ministri ključnih resorjev in predstavnica SVRK-a, so si z veseljem ogledali različne ponudbe za lajšanje težav, ki nastopijo v starosti, in prikaz dejavnosti starejših, tudi članov društev upokojencev.

“Kljub vsem naštetim aktivnostim v tem času smo bili iz Vašega kabineta kar telefonsko obveščeni, da bi sprejem realizirali 29. 9. 2016 ob 10. uri. Osebno sem telefonski klic prejel, ko sem bil na terenu, sem pa datum kasneje pozabil in pričakoval pisno vabilo, a ga žal nisem dočakal,” pojasnjuje predsednik ZDUS Janez Sušnik.

Predsednik ZDUS Janez Sušnik: “Večina upokojencev živi v tem težkem obdobju zadovoljivo, a mnogo je tistih, ki se utapljajo v revščini – vse to so naši skupni problemi. Glede na demografske napovedi bodo ljudje živeli dlje, tudi delati bo treba dlje kot sedaj.”

Poziv k ukrepanju – se bo Pahor odzval?
“Kdaj boste spregovorili o zgodnjem vključevanju mladih na trg dela, zadrževanju izšolanih doma in, kar je najvažnejše, našli skupen napor za gospodarsko učinkovitost, ker je to edina rešitev, da bomo krizo lahko preživeli?” je izrazil skrb Sušnik.

Pahor tudi ob mednarodnem dnevu starejših upokojencem ni namenil pozornosti in jih povabil na sprejem, kot je sicer navada. “Spoštovani predsednik, žal ste zamudili izjemno priložnost, da bi pokazali, da imate do upokojencev v RS primeren odnos in vsaj dober namen, da bi s svojo prisotnostjo podprli populacijo, ki bi se v svojem tretjem življenjskem obdobju Vaše vsaj moralne podpore zelo razveselila,” je svoje “odprto pismo predsedniku Pahorju” zaključil predsednik ZDUS Janez Sušnik.

Jure Ferjan