fbpx

Edini odgovor, ki ga je udbovec Gorenc ponudil nemškemu sodišču, je bil “ne”

Foto: epa

V Münchnu so zaslišali nekdanjega šefa jugoslovanske in slovenske Udbe Silva Gorenca zaradi umora Stjepana Djurekovića. Gorenca na sodišču ni bilo, pričal je preko videokonference.

V sojenju proti nekdanjima načenikoma Udbe Zdravku Mustaću in Josipu Perkoviću zaradi umora nekdanjega direktorja Ine Stjepana Djurekovića je nemško sodišče v Münchnu 22. septembra preko videopovezave zaslišalo Silva Gorenca, vendar se je zališanje zaradi sprenevedanja Gorenca, da ne razume hrvaškega in nemškega jezika, hitro končalo.

Tudi tokrat je zaslišanje potekalo podobno. Vse, kar je Gorenc povedal, da je prav, je njegovo ime in priimek, ostalo pa je zanikal. Na vsako vprašanje je na kratko odgovarjal le z “ne”. Sprenevedanje pa je šlo celo tako daleč, da je dejal, da je za umor Stjepana Djurekovića izvedel šele 10 let kasneje in trdil, da sodelavcev Udbe – torej svojih sodelavcev – niti ni poznal.

Foto: Nova24TV/M. P.Foto: Nova24TV/M. P.

Pred münchenskim sodiščem se je odvijal tudi protest skupine, ki opozarja na zločine, za katere sta odgovorna Udba in komunistični sistem. Poudarili so, da slovensko sodstvo ne naredi ničesar in da zločincev ne preganja, zato so prišli izkazat podporo nemškemu sodišču, v katerega polagajo upe, da bo prvo obsodilo kakšnega zločinca Udbe in da bodo enaki praksi sledila tudi slovenska sodišča.

Pospravila ga je Udba
Stjepan Djureković je bil v začetku 80-ih let uspešen direktor naftnega podjetja Ina, vendar je leta 1982 zaradi obtožb o trgovanju z nafto zapustil Jugoslavijo in se preselil v Nemčijo. Leto dni kasneje so ga našli brutalno umorjenega v garaži v kraju Wolfratshausen na Bavarskem.

Doživljenjski zapor za morilca
Nemško sodišče je 26 let po umoru Djurekovića na dosmrtno ječo obsodilo Krunoslava Pratesa, ki je bil prav tako hrvaški emigrant in je sodeloval z Udbo, konkretno z Josipom Perkovićem. Sodišče se zdaj v sojenju ukvarja z organizatorji in odredbodajalci umora.

Djurekovića je pred njegovim umorom spremljal tudi najbolj znan slovenski udbaš, ki živi v Nemčiji, Milan Dorič – Hanzi. Publicist Roman Leljak je na podlagi arhivskih dokumentov ugotovil, da je Hanzi človek s krvavo preteklostjo, ki je v 70-ih in 80-ih letih redno sodeloval pri napadih na hrvaško emigracijo. Odgovoren naj bi bil tudi za umor Nikice Martinovića.

Kaj ima Gorenc z umorom?
Silvo Gorenc je za sodišče zanimiv kot priča predvsem zaradi njegove vloge v tedanji strukturi Udbe, saj je bil načelnik jugoslovanske Udbe ravno med največjim pregonom Hrvatov v emigraciji. V arhivih pa se njegovo ime omenja tudi pri akciji umora treh novinarjev časopisa Hrvatska sloboda leta 1968 v Münchnu, ko je poveljeval slovenski Udbi.

Gorenca obravnavajo tudi v Avstriji
V Salzburgu se prav tako končuje predkazenski postopek v preiskavi umora hrvaškega emigranta Stjepana Crnogorca. Med osumljenci naj bi bil tudi Silvo Gorenc, ki je bil v času njegovega umora načelnik jugoslovanske Udbe.

M. P.