Eni napadi so za medije dejstvo, druge pa relativizirajo

Poslanec Branko Grims (Foto: SDS/Twitter)

Odzivi na napad na poslanca Branka Grimsa so bili različni, predvsem pa so spet razkrili razklanost Slovenije, ki jo vladajoča stranka iz dneva v dan namenoma poglablja.

K poslancu Slovenske demokratske stranke Branku Grimsu je v petek, 28. oktobra, pristopil moški in ga od zadaj porinil po stopnicah. Poslanec je povedal, da bi v primeru padca lahko umrl. Medtem ko je lovil ravnotežje, da bi padec preprečil, ga je moški še pljunil. Napad preiskuje policija, varnostne kamere pa so pokazale, da je Grimsa napadalec čakal v zasedi in da je bil napad načrtovan.

Odzivi na napad
Slovenski osrednji mediji, naklonjeni tranzicijski levici, so se odzvali pričakovano. Medtem, ko so na spletni strani portala MMC RTV SLO zapisali, da je bil neznanec nasilen do poslanca, so na portalu 24ur.com o napadu poročali celo v pogojniku: “Napaden naj bi bil poslanec Branko Grims”. Reporter pa je poročal takole: “Branko Grims pravi, da je bil napaden: Neznanec me je silovit porinil po stopnicah, nato me je še opljuval”.

Vladajoči napada niso obsodili
Pričakovali smo, da bosta premier Robert Golob, ki se je sedaj postavil v vlogo borca sovražnega govora, in Gibanje Svoboda napad obsodila, a zaman. Napad na poslanca je bil v medijih deležen veliko manj pozornosti kot napad na predsednico Inštituta 8. marec Niko Kovač, ko so naslovnice kar pokale od bombastičnih naslovov. Zdelo se je skoraj kot da tekmujejo med seboj.

Napad na Grimsa je dokazan
Ko je Kovačeva v javno delila zgodbo o napadu, so ji vsi nemudoma verjeli. V primeru Grimsa pa temu očitno ni ravno tako, čeprav napad na Grimsa preiskuje policija in je bil posnet z varnostnimi kamerami. Povrhu vsega pa je bil napadu priča še policist, ki je varoval stavbo hrama demokracije. O napadu na poslanca mediji namreč poročajo s kančkom dvoma in privoščljivosti. Temu najverjetneje ne bi bilo tako, če bi šlo za poslanca katere izmed koalicijskih strank. Vse to je seveda žalostno, saj je nasilje odklonsko vedenje, ki ga ne bi smeli tolerirati ne glede na to, kdo je žrtev in kdo storilec. Po ustavi naj bi bili vendarle enaki.

S. J.