fbpx

[Ekskluzivno] Erik Valenčič se redno sestaja z “neonacisti”

Erik Valenčič v družbi Andreja Okorna, govorca Rumenih jopičev (foto: neimenovani vir)

Erik Valenčič, novinar, ki je zadnjih 15 let namenil raziskovanju oziroma prirejanju določene slike t. i. neonacističnih gibanj v naši državi, je s svojim dokumentarcem Koalicija sovraštva želel v gledalcih vzbuditi predvsem odpor do takih oziroma je bil dokumentarec prej demoniziranje domoljubja kot pa karkoli drugega. In medtem ko v očeh javnosti  pljuva čez njih, se z njimi druži, ko se kamere ugasnejo. Čeprav naj bi z dokumentarcem presegel meje dobrega okusa, zaradi česar ga je odslovila tudi RTV, je bil Valenčič zaradi svoje naivnosti le potrebni grešni kozel, sodeč po našem zanesljivem viru pa je levici močno zameril. 

Erik Valenčič je leta in leta namenil skupinam, ki jih je označil za neonacistične in kot prikaz tega posnel tudi dokumentarni film Koalicija sovraštva, ki je takrat razburil javnost. Predvsem problematična je bila njegova povezava neonacističnih gibanj z SDS, zaradi česar je bil tudi zaslišan na specializiranem državnem tožilstvu. In medtem ko stalno poudarja sovražnost do omenjenih gibanj, se v določenih točkah več kot očitno z njimi le razume, celo druži in z njimi protestira. Poleg tega, da je to več kot licemerno, pa naj bi bil razlog za to tudi njegov prezir do RTV in levice, odkar so ga kot grešnega kozla iz javne televizije odpustili.

Valenčiča so odpustili iz RTV, saj naj bi z dokumentarcem Koalicija sovraštva presegel meje dobrega okusa. Vse skupaj pa naj bi se začelo že leta 2011 pred volitvami, ko je bila aktualna in popularna Lista Zorana Jankovića. V predvolilnem času naj bi namreč Požareport objavil fotografijo, na kateri je Zoran Janković skupaj s pripadnikom skupine Blood and Honour, ki jo povezujejo z neonacisti. Ta naj bi bil po informacijah portala celo obtožen kaznivega dejanja širjenja nestrpnosti zaradi nekega homofobnega transparenta na nogometni tekmi, slovel pa naj bi tudi po brutalnem nasilju ter izterjavi dolgov. Ljubljanskega župana in predsednika Pozitivne Slovenije so takrat kritizirali, da se druži z neonacisti, on pa je našel svoj način za “maščevanje”.

Zoran Janković skupaj s pripadnikom skupine Blood and Honour, ki jo povezujejo z neonacisti (Foto: družbena omrežja)

Po naših zanesljivih virih naj bi namreč prav Janković kasneje naročil takrat še nekdanjima poslankama Pozitivne Slovenije Tamari Vonta in Maji Dimitrovski, naj naročita izdelavo dokumentarca. Obe sta bili seveda v tesni povezavi z Zoranom Jankovićem, Dimitrovska pa je bila tudi predsednica preiskovalne komisije državnega zbora za ugotovitev in oceno delovanja ekstremističnih skupin, zato ji je bila naloga pisana na kožo. Seveda je Vonta takoj izkoristila priliko in uporabila svoje zveze na javni televiziji, da določene ljudi skupno prikažejo kot državne sovražnike št.1.

Bistvo dokumentarca je bilo demoniziranje domoljubja in poveličevanje komunizma
Bistvo dokumentarca je bilo namreč očitno, sploh v tistem predvolilnem času – ‘‘dokumentarec”, ki je bil narejen na račun davkoplačevalcev in ki je predvsem sredstvo za demoniziranje domoljubja, za politično obračunavanje z desnim delom politike, oz. natančneje, za napad na stranko SDS in sredstvo za poveličevanje komunistov in komunizma”, je zapisal eden od gledalcev v komentarjih. Janković je hotel zmagati, našel je način, potrebno pa je bilo najti tudi grešnega kozla, na tem mestu pa se je po spletu zanj nesrečnih okoliščin našel Erik Valenčič. O tem pa naj bi obstajali tudi pisni dokazi.

Zoran Jankovič in Tamara Vonta. (Foto: STA)

Naši viri namreč trdijo, da je Valenčič dokumentarec posnel skupaj s Sinišo Gačićem, režiserjem na TVS, ki pa se pod dokumentarec ni želel podpisati, ker naj bi v uvodu vseboval del posnetka, za katerega niso imeli odobritve. Dejstvo, da so Vonta, Dimitrovska in posledično tudi Janković vedeli, kako hudo je kršenje avtorskih pravic (sploh Vonta kot nekdanja novinarka in urednica) in kljub temu izsilili izdajo dokumentarca, ki se je kasneje načrtno prek Valenčiča znašel v povezavi z SDS, kaže na to, da so morali najti tudi nekoga, ki bo nosil posledice. Gačić se je po mnenju našega vira še pravočasno umaknil, medtem, ko je bil Valenčič vržen na minsko polje, kasneje odpuščen, hkrati pa je s tem izgubil tudi svojo verodostojnost kot novinar.

Erik Valenčič v rokah drži zastavo teroristov. (Foto: Družabna omrežja)

Valenčičev prezir do neonacistov je zlagan, imajo več skupnih točk
Več kot očitno pa je njegova nastrojenost proti po njegovih besedah “neonacistom” velika le pred očmi javnosti po eni strani, medtem, ko naj bi se teh udeležil tudi sam.

Na protestu 2.7.2021, naj bi ga namreč videli v družbi Urbana Purgarja, govorca NTA, ki pa je njuno domnevno “druženje” na ta dan tudi pojasnil, “ne bi rekel, da je Erik protestiral skupaj z nami, je pa res, da ko smo se na protestu pojavili mi, je pristopil do nas in začel pogovor. Iz pogovora je bilo jasno zaslediti, da je Valenčič na skrivaj velik ljubitelj Nacional socializma in Adolfa Hitlerja osebno. Z žarom v očeh je citiral odstavke iz knjige Mein Kampf in izražal naklonjenost nekaterim idejam avstrijskega slikarja. Šokiral me je predvsem s tem, da kot kvazi antifasist tako odkrito sovraži jude in Izrael. Naj še povem, da sva se dogovarjala tudi za pisanje kolumn za spletni portal NTA – na koncu do sodelovanja ni prišlo – razlog je sledeč, kolumn morilcev ne objavljamo. Ja prav ste prebrali, Erik Valenčič je morilec. Meni osebno in tudi Andreju Okornu se je večkrat pohvalil, kako je sodeloval v borbah na Bližnjem vzhodu in zelo eksplicitno opisoval kako je z RPG-7 razstrelil “sovražne” položaje.

Tanja Brkić