fbpx

“Erjavec se velikokrat obnaša, kot da nad njim ni nikogar”

Foto: Nova24tv

Poslanci SDS in NSi predlagajo razrešitev zunanjega ministra Karla Erjavca, ker mu očitajo “vodenje improvizirane, nedosledne, nejasne, nenačelne, neodločne, nerazumljive in statične, z eno besedo zgrešene zunanje politike”. Kot je na novinarski konferenci dejal poslanec NSi Jožef Horvat, “ne potrebujemo zunanje politike Karla Erjavca”.

Poslanca SDS Andrej Šircelj in Nsi Jožef Horvat  sta predstavila vsebino in razloge za vložitev interpelacije zoper zunanjega ministra Karla Erjavca.

“Potrebujemo zunanjo politiko v skladu z ustavo in v skladu z zakonom. Ne potrebujemo zunanje politike Karla Viktorja Erjavca. Občutek je, da se Erjavec velikokrat obnaša, kot da nad njim ni nikogar. Sporočamo mu, da je nad njim in nad vlado državni zbor. Ta interpelacija ne ruši vlade. Opozarjamo predsednika vlade, da bo z Erjavcem kot zunanjim ministrom njegova vlada samo še bolj tonila,” je dejal Horvat.

Glavni razlogi za interpelacijo:
1. Zaradi vodenja improvizirane, nedosledne, nejasne, nenačelne, neodločne … Z eno besedo – zgrešene zunanje politike RS. Krši Zakon o zunanjih zadevah, ker ministrstva ne vodi v skladu z zakonom.
2. Opuščanja in neukrepanja proti neodgovornim diplomatom, ki so zagrešili hude denarne malverzacije in zmanjšujejo ugled slovenske diplomacije.
3. Odsotnost strokovne kadrovske politike na MZZ. To zadeva politično kadrovanje, politizacijo MZZ itd.
4. Nepremišljene in neodgovorne izjave v zvezi z zaupnim postopkom arbitraže s Hrvaško, priznannjem Palestine in v zvezi z migrantsko krizo. Rezultat je zmanjšana veljavnost Slovenije v mednarodni diplomaciji.

Stališča Slovenije se v mednarodni diplomaciji ne upoštevajo več
“V SDS podpiramo interpelacijo. Slovenija je strateško preveč naravnana k Rusiji in nekaterim vzhodnim državam, premalo pa k Evropski uniji in Natu,” je dejal Šircelj, ki meni, da je v zunanji politiki veliko medlosti in nedorečenosti. Dodaja, da pri temeljnih vprašanjih glede dogodkov v Evropi in svetu Slovenija nima postavljenega osnovnega cilja. “Ni odločnih stališč glede dublinskega sporazuma, schengenske meje in migrantske krize. Stališča niso jasna glede sporazuma med Evropo in ZDA, tudi ne glede zasedbe Krima. Naša stališča se v mednarodni diplomaciji ne upoštevajo več. Mreža veleposlaništev ni optimalna, gospodarska diplomacija ne deluje,” še meni Šircelj.

Odziv na interpelacijo vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana:
“Lahko pa rečem, da bo gospod Erjavec, če ne bo novih dejstev, to interpelacijo seveda preživel. In bo spet Karl zmagovalec.” Po Hanovih besedah lahko očitke v interpretaciji vsakdo interpretira po svoje, ob tem pa glede večkrat izraženih očitkov na račun slovenskega povezovanja z Rusijo opozarja, da “ne smemo pozabiti, da Slovenija na gospodarskem področju veliko sodeluje z Rusijo. Karl Erjavec je predsednik politične stranke, ki ima za sabo 11 poslancev. Če bi koalicija njega zavrnila, ker bi ga pač zavrnila, seveda takšne vlade pač ni več”. STA
Odziv na interpelacijo vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer:
“Vsi, ki delamo, se tudi motimo in delamo napake – tudi vi, jaz in vsi ostali. Prepričana sem, da je v tem smislu kakšno napako pri svojem delu naredil tudi minister Erjavec.” Ob tem je poudarila, da po njeni oceni, kolikor je delo ministrstva za zunanje zadeve spremljala skozi parlamentarno delo in pristojnosti, minister ni storil kakšne usodne napake. “Preuranjeno je govoriti, kako bo glasovala koalicija, saj se moramo najprej sploh seznaniti z interpelacijo.” STA

Erjavec sicer pravi, da je interpelacijo pričakoval. Erjavec bo tako po Vesni Györkös Žnidar drugi minister vlade Mira Cerarja, zoper katerega bo opozicija vložila interpelacijo.

A. R., A. D.