fbpx

EU mora izvedeti! To so dejanski napadi in pritiski na medije v Sloveniji!

Denis Sarkić, odnosi z javnostmi SD (Foto: STA)

Ljudje se ne zavedajo, kako trdo kožo so morali vsi, ki so s terena poročali za Nova24TV v zadnji letih dobiti, če so želeli v tem neprijaznem in sovražnem medijskem vzdušju preživeti. Medij Nova24TV so namreč sprejeli na nož, novinarje so zasmehovali, zaničevali, češ da niso pravi novinarji – pa čeprav so mnogi delali v novinarstvu že vrsto let in so tudi izobraženi novinarji. Zgolj zato, ker niso bili del uveljavljene klike, niso bili sprejeti. A leva opozicija si svojimi podrejenimi mediji na vso moč prizadeva prikazati,  da so napadani in zatirani predvsem večinski mediji in njihovi novinarji. V diktaturi je namreč nevarno opravljati novinarsko delo, samocenzura je še najmanj, kar te lahko doleti.  Na EU platformo, namenjeno varnosti novinarjev, menda dnevno pošiljajo prijave, v katerih prevladujejo tviti premierja. Je prav, da realni primeri pritiskov in napadov na novinarje ostanejo neprijavljeni? Na koncu članka je na voljo povezava do omenjene platforme.

Nova24Tv je prinesla nek svež veter, poročanje z drugega zornega kota, kar je šlo in gre marsikomu zelo v nos. Sovražni pogledi, srednji prsti, pljuvanja, marsičesa so bili deležni novinarji Nova24TV, pa četudi o svojih grenkih izkušnjah niso poročali. Novinar Luka Svetina je priznal, da je imel tudi sam težave, ko je moral iti na teren in izvleči mikrofon z napisom Nova24TV. Bal se je šikaniranja, pa čeprav je zgolj opravljal svoje delo. V oddaji Tema dneva Svetina še danes skuša opravljati svoje delo kar se da korektno in objektivno, kar so mu priznali tudi pripadniki nasprotnega tabora, v tistih redkih trenutkih, ko so se opogumili sodelovati z našim medijem. Mnogi pa še danes bojkotirajo medij Nova24TV in ga šikanirajo, pa čeprav nikoli niso imeli z njim slabe izkušnje. Novinar je tudi poudaril, da se je vsakič, ko se je v zadnjem letu podal na proteste, bal za svojo varnost, enako tudi snemalec. Svetina je celo mnenja, da v tem času gotovo noben novinar drugih medijskih hiš ni bil tako prestrašen, da bi se morda posledično tudi samocenzuriral. Noben medij ni bil pod takim pritiskom kot Nova24TV, tu ni nobenega dvoma.

Če zgolj na hitro preletimo nekaj dogodkov, so katerih je prišlo v letu obstoja aktualne vlade. Začelo se je pravzaprav še preden se je vlada sploh sestavila. Na shodu proti koaliciji sovraštva so vzklikali “Ubi Janšo!”, namreč še preden sta se stranki SMC in DeSUS odločili za vstop v vlado Janeza Janše. Že takrat so se začeli pritiski, da se ta vlada sploh ne bi oblikovala. “A le naiven človek bi po vsem videnem in napisanem še verjel, da se res borijo proti sovraštvu, saj toliko sovražnosti, groženj in celo pozivov k pokolu nasprotnikov nismo slišali vse od vseslovenskih vstaj, ki so jih vodili isti ljudje,” smo zapisali pred enim letom. Na začetku shoda je kres zakurila kar kolumnistka mariborskega VečeraSvetlana Slapšak, ki je pozvala, da je treba nasprotnike levice brezpogojno uničiti. “Janšo in njegove podpornike, opozicijske medije in tiste redke sredinske politike, ki še niso preveč prestrašeni, je pač treba uničiti na machiavelističen način. Resnica in čast naj bosta prekleta. Oni so arhitekti zla,” je dejala Slapšakova. A tu se še ni končalo. Ti sočutni, čuteči ljudje, ki se borijo proti sovraštvu, so nato začeli etiketirati politike DeSUS-a in SMC, obkladali so jih z vsemi mogočimi sovražnimi besedami, na koncu pa skupaj ugotovili, da so “gotovi”. Grožnje s smrtjo v glavnem mestu Slovenije. Seveda so protestniki, ki se borijo “proti sovraštvu” skandirali tudi miroljubne parole, oziroma v njihovih glavah so bile najbrž miroljubne. Kajti, proti sovraštvu se ne boriš s skandiranjem besed “gotovi” in “izdajalci” in seveda medklicem celotnega shoda “Ubi Janšo!”. Tudi vsi kasnejši protesti so vpijoče kazali na to, kako težko je leva struja prenesla, da se je po osmih letih znova oblikovala desna vlada.

Svetlana Slapšak (Foto: Nova24TV)

Leva politična opcija rada očita desnici neprimerno komunikacijo, žaljenje, ostre besede in tako naprej. A v resnici so sami tisti, ki prav nič ne zbirajo lastnih besed. Pred dobrim letom je poslanec stranke predsednika vlade v odhajanju Marjana Šarca in hkrati vodja poslanske skupne te stranke Brane Golubović na nacionalki dejal: “Lejte, ljudje spregledajo. Ljudje se spremenijo. Imamo enega novinarja, ki je pisal za desne časopise in je danes normalen novinar.” Povedano naravnost − novinarji, ki pišejo za bolj desno usmerjene medije, so nenormalni novinarji. Tudi tisti, ki ga je imel Golubović v mislih in je postal normalen, je bil po Golubovićevi definiciji prej nenormalen. Kdor ni na pravi strani, je torej devianten. In to naj bi bila primerna komunikacija? Na javni televiziji? Podobno se ne zna pri svojih izjavah zadržati niti poslanec SAB Marko Bandelli: “Veste, resno mislim nekaj. Mene ne moti desnica, če bi z opozicijo bila konstruktivna. Tudi, kdaj malo drugačne ideologije je prav, ker razbije monotonijo politike. Sam … to pri nas NI DESNICA!! To je golazen, uničujoči diktatorski radikalizem. Avtokratska in absolutna monarhija,” se je v svojem utečenem slogu na Twitterju razbesnel lani decembra.

Organizator petkovih protestov Jaša Jenull v sodelovanju z “nepristransko” novinarko POP TV-ja, Katarino Matejčič (Foto: socialna omrežja)

Marsikdo je morda tudi že pozabil, kako je predsednica stranke SAB Alenka Bratušek v svoji nedavni objavi na Twitterju, grobo manipulirala z izjavami direktorja Nove24TV Borisa Tomašiča. Predsednica stranke se je zgražala nad tem, da naj bi “novinarji” Nove24TV grdo oblatili “kuharsko velemojstrico” Ano Roš, ki se je spraševala, kako bo izplačala plače zaposlenim ob zaprtju restavracij v času razglašene epidemije. Tomašič pa je na pristransko poročanje POP TV-ja v resnici med drugim pripomnil: “Ta vlada sprejema ukrepe. Ko je sprejela ukrepe za pomoč turizmu, bone, vavčerje, ste spet skakal po luftu in govorili, da je to brez veze, in da to nima nobenega smisla itd. Imaš možnost čakanja na delo, celo vrsto ukrepov in pripravlja se šesti protikoronski zakon in pet jih je že bilo. Vlada se trudi, dajte se pogovarjati z vlado, gostinci, vsi, ki ste prizadeti. Organizatorji sejmov, prireditev itd. Iščimo rešitve. Ne pa pljuvati in napadati, kot, da bi vam vlada nekaj vzela. Vlada  poskuša preprečiti krizo, epidemijo hoče ustaviti. A je to tako težko dojeti. Ne dela zato, da bi škodovala gostincem. Ni omejila dela gostincev, zato ker gostincev ne mara ali pa, ker jim hoče škodovati.”  Resnica na levi strani pač ni najbolj priljubljena vrlina, zato se je pogosto niti ne poslužujejo.

Zlatan Čordić (Foto: STA)

Zlatan Čordić, znan tudi kot raper Zlatko, je na enem izmed kolesarskih protestov napadel snemalca Nova24TV in mu ukradel kamero. Kakor je bilo očitno iz izpovedi snemalca pa tudi iz posnetkov, je šlo za načrten napad na uslužbenca Nova24TV. Naši novinarji so poročali, da je bil snemalec povsem v šoku zaradi nasilnega raperja. Očitno je bilo, da je šlo za naklepno dejanje, saj so ga protestniki obkolili, Čordić pa mu je izpulil kamero. “Zlatko je fizično napadel snemalca, posredovala je policija,” je s terena poročal novinar RTV Slovenija Aljoša Masten. Mediji pa so nato o dogodku na petkovem protestu poročali precej neobjektivno, pri tem pa celo prikrili, kdo je bil napadalec. “Eden izmed protestnikov je napadel snemalca Nova24TV in mu poskušal odvzeti kamero,” so dejali v informativni oddaji na RTV ob 13. uri, pri tem pa niso niti malo namignili, da je šlo za njihovega ljubljenca. Na portalu 24UR so v naslovu in uvodu članka celo manipulativno zapisali, da je protest minil brez večjih incidentov. Še manj pa so poročali, ko je taisti Čordič napadel direktorja NIJZ Milana Kreka, ko smo že ravno pri tem.

Četrtkovi nasilni protest, ki bi prav lahko stal življenja fotoreporterja fotoagencije Bobo Boruta Živulovića, pa ga na srečo niso, so prinesli novi val sprenevedanja s strani osrednjih medijev in leve politike.  Kar se je napovedovalo že nekaj časa, se je 5. novembra naposled zgodilo. Na enem od protestov je izbruhnilo nasilje. Huligani so se delno organizirano lotili policije, toda napadli so tudi predstavnike medijev. Fotografu Živuloviću so “predelali obraz”, ga spravili v nezavest in vprašanje, kaj bi se še lahko zgodilo, če ga v bran ne bi vzel novinarski kolega, Aljoša Kravanja. Osrednji mediji so s svojo pristranostjo pri izboru pokrivanja novic sodelovali pri spodbujanju in promociji protestov. Njihovi “naročniki” na politični levici, so se od protestov nenadoma distancirali in s prstom priročno pokazali na  Anonymousa.

Nedavno pa je stranka Socialnih demokratov  prestopila mejo sprejemljivega v slovenskem medijskem prostoru. Na javno objavljen dogodek – tiskovno konferenco Tanje Fajon – so našemu snemalcu fizično preprečili dostop. Iz ust predstavnikov za odnose z javnostjo SD je bilo slišati celo strašljive besede, da na njihovih tiskovnih konferencah nismo zaželeni. Denis Sarkić, tiskovni predstavnik stranke je v telefonskem pogovoru dejal, da z nami ne želijo sodelovati, torej diskriminirajo med različnimi mediji.Veliki “zagovorniki” medijske svobode dokazujejo, da so v svojem bistvu zgolj zatiralci človekovih pravic. Boris Tomašič je v posebni oddaji Kdo vam laže naštel še nekaj agresivnih dejanj nasprotnikov aktualne vlade. Od zažiganja lutke notranjega ministra Aleša Hojsa, do brcanja žoge s podobo glave Janeza Janše, napadli so tudi policista, ne le fotoreporterja, transparenti z napisom “smrt janšizmu” pa so se znašli celo na seji programskega sveta RTV. Se 2neprimerni” Janševi tviti, ki so bolj kot ne zgolj odzivi, zares lahko kosajo z vsem naštetim? Po našem mnenju niti približno.

Levi mediji dnevno pošiljajo prijave na platformo, namenjeno varnosti novinarjev in varovanja novinarstva. Prijavljajo seveda vse, kar jim pride pod prste in ne glede na to, ali je prijava sploh upravičena. Zato je prav, da se prijav loti tudi druga stran, od napadov na snemalce, tvitov politikov, manipulacij politikov, do prepovedi dostopa na tiskovne konference političnih strank, nič ne bi smelo ostati nezabeleženo. Prav je, da v EU slišijo obe plati:  https://www.coe.int/en/web/media-freedom/the-platform

Sara Kovač