fbpx

Evropska komisarka jasna: nacionalni organi so dolžni preiskovati primere poveličevanja totalitarnih sistemov

Foto: STA

Nacionalni organi so dolžni preiskovati posamezne primere poveličevanja totalitarnih sistemov, pravi komisarka Vera Jourova. Slovenija je na tem področju najslabša med vsemi tranzicijskimi državami, saj je še vedno močno prisotno poveličevanje nekdanjega komunističnega režima.

Titov trg, spominski obeležji morilcema Borisu Kidriču in Ivanu Mačku ter redno pojavljanje simbola rdeče zvezde na državnih in drugih javnih proslavah so še vedno del našega vsakdanjega življenja, čeprav so drugod po vzhodni Evropi že zdavnaj naredili križ čez vse simbole preteklih režimov, ki spominjajo na in so krivi za smrt milijonov ljudi ter množično kršenje človekovih pravic. Slovenska državna oblast v tem smislu še vedno popolnoma ignorira evropske civilizacijske norme ter zakonodajo, da se tovrstne primere kazensko preganja.

Evropska poslanka Patricija Šulin je zato v poslanskem vprašanju Evropsko komisijo opozorila, da se v Sloveniji komunistični simboli še vedno uporabljajo na javnih prireditvah in da se po kazenski zakonodaji RS razkazovanje in uporaba komunističnih simbolov še vedno ne štejeta za sovražni govor.

Države so dolžne preiskovati posamezne primere poveličevanj totalitarnih simbolov
Komisarka za pravosodne zadeve Vera Jourova pa je v imenu Komisije odgovorila, da so države članice v skladu z okvirnim sklepom dolžne kriminalizirati javno opravičevanje, zanikanje ali grobo zmanjševanje pomena genocida, zločinov proti človeštvu in vojnih zločinov, predvsem kadar bi ta dejanja lahko spodbudila nasilje ali sovraštvo.

Komisarka je poudarila, da je “kriminalizacija dejanj, povezanih s poveličevanjem totalitarnih simbolov v rokah nacionalne zakonodaje, nacionalni organi pa so dolžni preiskovati posamezne primere ter ustrezno ukrepati skladno s kazenskim pravom”.

Ker pa komisarka ni podala stališča, kako se okvirni sklep dejansko izvršuje v Sloveniji, je evropska poslanka Patricija Šulin ponovno vložila poslansko vprašanje, kjer od Komisije pričakuje konkretnejši odgovor, kako ocenjuje izvrševanje okvirnega sklepa v Sloveniji in kako bo Komisija ukrepala v smeri izvrševanja tega sklepa v polnosti.

Na Poljskem za promocijo skrajnega levičarstva grozita 2 leti zapora
Poljska je lep vzor države, kjer so že pred dvema letoma prepovedali nošenje vsakršnih simbolov, ki propagirajo komunizem, za kar je zagrožena celo zaporna kazen do dveh let. V tej državi ob Baltiku je bilo leta 2010 določeno, da ni dovoljeno proizvajati in prodajati simbolike, ki promovira to skrajno Marxovo totalitarno ideologijo. Enak odnos imajo Poljaki do simbolik, ki promovirata nacizem in antisemitizem. Obenem je med drugim prepovedano tudi posedovanje, pošiljanje in javno predstavljanje gradiva, ki promovira tovrstno zločinsko totalitarno ideologijo. Na Poljskem potemtakem velja enak odnos do vseh znamenj, ki kakorkoli poveličujejo krvave režime 20. stoletja.

Tudi njihovo gospodarsko okrevanje, razvoj pravne države, utemeljene na vladavini prava, in rast na lestvicah konkurenčnosti so posledica korenite pravosodne reforme, ki je izkoreninila vso totalitarno simboliko in stremi k svobodni evropski družbi.

M. P.