Evropska ljudska stranka bo zaradi afere #IranNLBgate predlagala, naj države članice EU nemudoma ukrepajo v primeru pranja denarja

Romana Tomc.

Evropski poslanci so na današnji seji Evropskega parlamenta v Strasbourgu obravnavali priporočila in povzeli delo, ki ga je odbor opravil tekom svojega mandata. Veliko je bilo idej, kako naj bi odbor nadaljeval s svojim delom. Zaradi obravnave primera pranja denarja v NLB je politična skupina ELS h končnemu poročilu Odbora PANA predlagala dopolnilo, ki poziva države članice, naj nemudoma ukrepajo v primeru prijav pranja denarja in poročanja o sumljivih transakcijah, da bi se lahko izvedle ustrezne preiskave, takoj ko so organi seznanjeni s temi podatki. Najverjetneje pa se bo v naslednjem mandatu Evropskega parlamenta oblikoval stalen odbor, ki se bo ukvarjal z davčnimi prevarami in pranjem denarja.

“Dejstvo je, da lahko Evropski parlament ukrepa samo v okviru svojih pristojnosti. In to je opravil. Sprejetih je bilo mnogo ukrepov, ki izboljšujejo pravne okvire davčne politike. Več od tega lahko naredijo le države članice same. Države so tiste, ki imajo izvršilno moč. Tega ne more nadomestiti nobena mednarodna institucija. S svojim ukrepanjem pokažejo, ali se želijo resno postaviti po robu davčnemu kriminalu in pranju denarja ali ne,” je na današnji seji povedala evropska poslanka Romana Tomc, sicer edina slovenska polnopravna članica odbora PANA.

Opozorila je tudi na slovenski primer pranja denarja, ki ga je predsednik komisije za preiskovanje davčnih goljufij v Državnem zboru Republike Slovenije, dr. Anže Logar, predstavil na zadnji seji odbora PANA. “Odbor je tekom svojega mandata postregel z nekaterimi zelo zanimivimi zgodbami. Med drugimi smo se na zadnji seji odbora seznanili z največjo afero v zgodovini Slovenije, s sumom pranja denarja v največji slovenski banki, ki je v državni lasti. Bila je že večkrat dokapitalizirana z denarjem naših državljanov.”

Ali smo sposobni prepoznati in ustaviti vzporedne države?
Romana Tomc je ob robu razprave pojasnila tudi to, kakšno povezavo imajo slovenske notranje zadeve z evropskimi temami, ki jih poslanci obravnavajo na sejah. “Povem naj, da je iranski denar, ki se je preko NLB-ja pretakal na račune z nenavadnimi izmišljenimi imeni, najverjetneje končal za financiranje terorizma. To je zaskrbljujoče, še bolj pa me žalosti dejstvo, da so osebe, ki bi morale ta kriminalna dejanja obsoditi in preiskovati, tiho. Razočarana sem nad delovanjem pravne države v Sloveniji, razočarana sem nad vlado, ki naj bi jo vodila visoka etična merila. Država se iz lastništva banke še vedno ni umaknila, saj vladajočim elitam ponuja neizčrpen vir denarja in tudi politične moči,” je izpostavila evropska poslanka.

Ravno zaradi obravnave primera pranja denarja v NLB je politična skupina ELS h končnemu poročilu Odbora PANA predlagala dopolnilo, ki poziva države članice, naj nemudoma ukrepajo v primeru prijav pranja denarja in poročanja o sumljivih transakcijah, da bi se lahko izvedle ustrezne preiskave, takoj ko so organi seznanjeni s temi podatki. “Slovenija ima torej popravni izpit. Gre za sporočilo, ki presega okvire afere NLB. Gre za vprašanje, ali smo sposobni prepoznati in ustaviti delovanje vzporedne države, ki duši naš razvoj, zmanjšuje standard ljudi in uničuje naš mednarodni ugled. Ceno za afero NLB in njej podobne afere, ki jih je še mnogo, plačujejo ljudje. Zato imajo pravico, da izvedo, kdo so tisti, ki jim odžirajo štipendije, plače in pokojnine, in zahtevajo, da pravna država deluje za vse po enakih merilih. Vsi, ki lahko karkoli naredimo, da se resnica razkrije, smo dolžni prispevati svoj del,” je dejala Romana Tomc.

Finančna mafija premočna za demokratično javnost
Na razpravi je sodeloval tudi evropski poslanec Dr. Milan Zver, ki je čestital vsem članom Odbora PANA za odlično opravljeno delo. Odbor je pripravil veliko priporočil, ki lahko dobro vplivajo na regulacijo problemov, tako v Evropi kot tudi v državah članicah. “V vseh državah članicah, demokratična javnost, ki se bori za vladavino prava, ni dovolj močna, da bi se uspešno spoprijela s trenutno finančno mafijo, ki vlada ponekod”, je poudaril evropski poslanec. Zver je izpostavil je zadnji primer velike afere NLB IranGate, v kateri je glavno vlogo igrala največja slovenska banka. Gre za oprano milijardo umazanega iranskega denarja za sumljive in nevarne namene. “Ravno zato potrebujemo močno Evropsko unijo in učinkovite inštitucije, ki ne bodo samo s prstom kazale na napake, ampak bodo tudi ukrepale”, je zaključil.

Milan Zver.

C. Š.

 • if

  Ustreen predlog.
  Upam, da bo zopre odgovrne v RS uveljavljen na operatini ravni!

 • Olga_10

  Bravo Romana! Javnost je pomembna pri razkrivanju levičarskega (komunističnega) kriminala!

  • Commie Disposer

   Podpira pa musliče

   • xtc

    A Kučana in Cerarja misliš?

    • Hun

     zavedne katolike kot je Jansa?

     • tramal

      Srbine,ti si tak bedak da ti sploh ne morem razložiti .Potreboval bi tri dni da ti razložim osnovne pojme.

   • Olga_10

    Fajonka z Murgleonejem!

 • xtc

  V tem primeru bravo Tomčeva upam ,da bo zadeva zastavljena tako ,da se bo dalo zoper akterje v Sloveniji ukrepati tudi na EU ravni.

  • KIKI

   V EU skupščini ni preglasovalnih strojev , kot v naši vladi…
   Čudim se, da niso poslali v zagovor NLB najinteligentnejšega tipa
   v SMC , tovariša Moedendorferja…On bi jim že povedal svoje in
   pokazal tudi…a njede? To bi bil pravi Big Brather show !
   Takega genija EU ne premore!

 • soc

  ELS je postala v zadnjem mandatu posmeha vreden brezzobi tiger. Evropa rabi v teh zanjo in za svet usodnih časih spet pokončno krščansko desnico dejanj, ne neko pohlevno združbo na pol neomarksističnih strank. Rabi Adenauerja, Kohla, Thatcherjevo, ne pa z levico in islamom zlizanih pajacov tipa Merkelce in francoskega gerontofila.

  Kaj bo od tega “poziva”? Lud jebe zbunjenog.

 • Hun

  Najboljse da ns EU izkljuci iz skupnosti in nam nabije sankcije…sj sodelujemo z teroristi…ob takem skrajnem scenariju bi bli Slovenci zelo hvalezni Romani in SDS-u

  • KIKI

   Tovariš Hun, takole je! EU nas bo izpljunila prej ko slej prav zaradi
   svinjarij, ki se pri nas dogajajo, zaradi umazane in neumne zunanje
   politike, da o notranji sploh ne govorimo! Laži, ki jih trosimo po EU in
   očitnemu dobrikanju ruskim oligarhom…V EU niso tako slepi in ne
   tako levi in ne tako neumni, da bi zaradi enega političnega nastavljenca
   alla Mekina padli na izpitu…
   Slovenija izgublja nit in dostojanstvo v EU, ki takih perforiranih kvazi
   demokratov ne potrebuje v svojih vrstah! Koliko laži lažirata Fajonka
   in rdeči starec Vajgl, mi ni jasno, upam , da je realna protiutež le tem,
   v ostalih strankah !

   • Hun

    sektaš jehovih prić KIKI, tvoja razlaga mi ne pomen kj dosti..ker je vidno pristranska in pokroviteljska do SDS poslancev…da ns bo pa EU vn brclina..se mi zdi, da gleda EU pod prste ravno desnicarskim vladam Poljske, Mađarske itd…

    • Olga_10

     Tika taka…

   • Janko Gedlička

    Mislim, da bi naši udbomafiji izpljunitev iz EU koristila. EU se potem ne bi vmešavala v njeno vladanje. Saj ji ne gre za izboljšanje življenjskih pogojev drugorazrednih, torej večine, pač pa le za svoja korita. Mislim, da ravna v smeri izpljunitve.

  • Olga_10

   Ubogi revčki…”naši” ne bodo mogli več krati…kaka škoda….

 • Stajerka

  to je svinjarija, enaka zločinu nad človeštvom……če so za tisto mednarodna sodišča, pa naj jih še uvedejo za pranje denarja, podpiranje in udeležbo v terorizmu……navsezadnje tudi tukaj gre za življenja, al pač ne??…pa hitro, kr se proti EU že vali kepa tisoče “evropejcev”, ki so bili pripadniki ISIS oz. njihovi soborci…..

 • Aron

  “Povem naj, da je iranski denar, ki se je preko NLB-ja pretakal na račune z nenavadnimi izmišljenimi imeni, najverjetneje končal za financiranje terorizma.’

  Tomčeva je nevedna, ali pa je plačanka. Če že za kaj, je Iran z denarjem financiral borbo proti ISISu, medtem ko so ostale zahodne države financirale ISIS in njim podobne teroriste. Zakaj se Tomčeva ne obregne ob angleško ali francosko financiranje Al Qaede?

  • KIKI

   Kaj ima Tomčeva z Anglijo in Francijo ? V kolikor bo zadeva sprožena in
   odkrita v EU-ju, gotovo ne bo molčala in se skrivala po Afriki med rdečeritnimi
   opicami, kot se je v zadevi NLBIrangate, tovarišica Fajonka!

   • Aron

    Dvojna merila, samo to je. Saj veš, nič takega, kar ne bi SDS že od vedno prakticirala :)))

  • Olga_10

   Mitologija po Murgleoneju? Veber je včeraj na VV faktor razlagal, da vam bo vrnil ves denar iz oaz….Torej so Mikimiške iz NLB v Murglah….

  • joza joza13

   “Če že za kaj, je Iran z denarjem financiral borbo proti ISISu”.

   Kaj je bilo to?
   Droga, alkohol, nizek zračni tlak, ali zgolj poledica?

 • totex39

  Pravilno je, da se ta svinjarija rešuje na evropski ravni, kajti pri nas komunisti tega nikoli ne bi dovolili, da se razkrije.

 • Bozz

  Korupcijo bodo pripeljali do takšnih nivojev, da bo glava bolela, potem bodo pa, ko bo prišel čas za čipiranje ljudi, rekli, da bo čip ukinil vso korupcijo, ker bodo vse transakcije s kriptovalutami transparentne, ker jih bodo prevzele banke, in vse bo digitalno in ljudje se bodo dali veselo čipirati.

  Izkoriščajo človeško grešno naravo (pohlep, korupcija) kot sredstvo za dosego cilja, popolni nadzor nad ljudmi. Že sedaj izdelujejo telefone, televizorje, male gospodinjske aparate, šporherte, pralne stroje, igrače, itd. z najnovejšo tehnologijo nadzora, vse bo zabeleženo kateri gumb si pritisnil, kaj delaš v stanovanju, kaj govoriš, kako se počutiš in celo kaj misliš. Da tudi tehnologijo za branje misli že imajo. Kot je rekel Satan Evi v vrtu “postali boste kot bogovi” in sedaj s tehnološkim napredkom se ta Satanov izrek za to elito na vrhu izpolnjuje do neizmerljivih višin.

  Human Cloning Researcher Richard Seed – When the shift hits the fan
  https://www.youtube.com/watch?v=nTESEe2YUmI

  Že stari grki so govoroli o samokontroli kot edinem načinu, če ljudje hočejo živeti svobodno, se morajo sami nadzirati, kontrolirati in brzdati po kakršnih koli moralnih principih, ki so jih imele poganske kulture takrat.

  Ta samokontrola se je najbolj uresničila v krščanstvu/protestantizmu (dokler je ni uničila proti-reformacija in pokvarljivost ljudi skozi čas). Če te samokontrole med ljudmi ni, je edini način kako kontrolirati zlobo in pokvarljivost človeka, trda policijska država in s tehnologijo, ki jo imajo danes bo to ena najhujših policijskih držav kar jih bo svet videl oz. bo obsegala ves svet. Edini problem v tej policijski državi je, da so tisti na vrhu ravno tako zlobno pokvarjeni in lahko delajo kar jim paše oz. kdo kontrolira kontrolerje?

  • bad brains

   “izkoriščajo”,”izdelujejo”,”že imajo”,…itd, itd,.. Kdo to ?????? Svet vodimo ljudje, zaenkrat, in ne alieni. Torej piši v prvi osebi množine. Izkoriščamo, izdelujemo, imamo, itd. Razen, če se ti seveda od človeštva distanciraš ? Em, na vrhu pa so ljudje, ki jih volimo, torej so zrcalo nas, družbe. Tisti skriti zadaj, z vrvicami v rokah pa so tudi le produkt nas, družbe. Da poenostavim. Če imamo v Sloveniji tako Zemljariče, Isajloviče, Kučane itd…. smo si v osnovi kot narod sami krivi, ker nam to očitno ustreza, saj večinsko ne kažemo želje, da bi kaj spremenili. Isto velja na svetovnem nivoju glede raznih Sorošev, itd… Sicer pa , žal, ČLOVEK JE ČLOVEKU VOLK !

  • Janko Gedlička

   Dobro si napisal in straši me, ker imaš prav.

 • tramal

  Bravo .Tako je potrebno povedati resnico v EU parlamentu.

 • montyamp

  Tovariš in tovarišice , prali smo z našim murglosrbskim NLB bankomatom dnar za ISIS , da smo lahko z zasluženim plačali rušenje vlade Janeza Janše .
  Posli s koka-betonom sicer dobro tečejo , ruske banke tudi prinašajo prva sredstva za financiranje novih strank pred volitvami , skratka Slovenci so narod katerega že 75 let uspešno nategujemo .
  Podpis
  Žvepleni Halbmadžar

 • Commie Disposer

  Murgelpalček bo od muke posvojil Violeto

 • cosmosjasnovidec

  Rezultat je pa že jasen v naprej.
  Najebali bodo seveda spet samo davkoplačevalci ter kar še ostane penzionisti katerim bodo trgali za vračanje denarja.
  Ostala levaška,komunajzerska ter copatarska golazen pa se bo samo smejala še naprej in nikomur nič.
  Prav je tako,če je folk butast v nulo in voli ponovno za predsednika enega glavnih sodelujočih krivcev tovariša “pahorja”.
  Kurčan je spet z zavajalnimi farsami dosegel svoje tako,da bosta z “pahorjem”lažje zakrivala sledi.
  Butasti folk je pa verjel,da sta se skregala.

 • Interkom

  Ali bo Evropska ljudska stranka (ELS) bo zaradi apranja iranskega denarja v Turčiji predlagala, naj države članice EU nemudoma ukrepajo proti TURČIJI? če ne bo, potem je jasno, da gre zgolj za nabiranje političnih točk v Sloveniji in za širjenje sovražnega govora v Sloveniji. Če pa velja vse za nazaj, potem pa naj nekdo predlaga da Evropa razišče kupčevanje z orožjem, ki ga Delov novinar in Mitja Kunstelj pripisujeta JAnezu Janši. ELS bi lahko to predlagala, saj bi s tem oprala dobro ime Janeza Janše, če si upajo.

 • Janko Gedlička

  Ko bi ta afera pred PANA vsaj kaj pomagala k težnji EU, da se NLB privatizira. Sicer je vse skupaj v stilu: “Tresla se gora rodio se miš.”