fbpx

Evropska poslanka Romana Tomc komisarki Jourovi: Blatenje Slovenije se širi po vseh kanalih in brez sramu!

Evropska komisarka Vera Jourova. (Foto: epa)

Slovenska opozicija z današnjo razpravo ponovno brez sramu uporablja vsa sredstva za rušenje slovenske vlade. Nedavna raziskava slovenske Fakultete za medije je namreč pokazala, da je v Sloveniji 80 odstotkov medijev levo in proti vladno usmerjenih. A kljub temu vlada ne omejuje nikogar. Nasprotno, med krizo so bili mediji in novinarji deležni izdatne državne pomoči,” je na današnji razpravi o medijih na Poljskem Madžarskem in v Sloveniji v Evropskem parlamentu povedala evropska poslanka Romana Tomc in dodala, da je obtoževanje na podlagi prirejenih časopisnih člankov in lažnih pričevanj, za Slovenijo škodljivo in podcenjujoče

Evropski poslanci so danes razpravljali o svobodnih medijih na Poljskem, Madžarskem in v Sloveniji. Točka o Sloveniji prihaja kljub povabilu na preiskovalno misijo, ki ga je evropskim institucijam pred kratkim poslal predsednik Vlade Republike Slovenije, Janez Janša. Prvotna razprava o Poljski in Madžarski je bila na Slovenijo razširjena na pobudo slovenskih evropskih poslancev S&D in Renew ter podporo njihovih političnih skupin.

Evropska poslanka Romana Tomc je ob tem povedala, da slovenska opozicija z današnjo razpravo ponovno brez sramu uporablja vsa sredstva za rušenje slovenske vlade. Nedavna raziskava slovenske Fakultete za medije je namreč pokazala, da je v Sloveniji 80 odstotkov medijev levo in proti vladno usmerjenih. “A kljub temu vlada ne omejuje nikogar. Nasprotno, med krizo so bili mediji in novinarji deležni izdatne državne pomoči.

Negativne informacije po Bruslju širijo mediji in celo univerzitetni profesorji
Poslanka je opozorila komisarko Vero Jourovo na pravni problem, ki ga ima Slovenska Tiskovna Agencija (STA), pa tudi na negativne informacije, ki jih o Sloveniji v Bruslju širijo nekateri novinarji in celo univerzitetni profesorji: “Vlada ne ukinja STA. Kot njen lastnik in plačnik pa pričakuje, da agencija poroča o svojem poslovanju. Vendar direktor poročil enostavno noče predložiti. Blatenje Slovenije se širi po vseh kanalih. Dr. Milosavljević je na srečanju parlamentarne skupine za demokracijo povsem hladnokrvno lagal.

Marko Milosavljević iz katedre za novinarstvo Fakultete za družbene vede (Foto: STA)

V Sloveniji v preteklem tednu skoraj ni bilo zaznati najnovejše raziskave organizacije Freedom House, ki ugotavlja, da se je v lanskem letu Indeks svobode za Slovenijo izboljšal. To je odgovor za tiste, ki jih skrbi zaton demokracije. Kot mlada država pa se, žal, še vedno soočamo s posledicami preteklosti. Monopoli izčrpavajo državo in zavirajo naš razvoj. Krčevito se borijo za svoj obstanek. Tudi preko medijev, ki jih obvladujejo. Obtoževanje na podlagi prirejenih časopisnih člankov in lažnih pričevanj je za Slovenijo škodljivo in podcenjujoče,” je še povedala Romana Tomc in na koncu razprave ponovila povabilo predsednika slovenske vlade, Janeza Janše, na preiskovalno misijo v Slovenijo.

Sara Kovač