Evropski poslanec Zver proti razširjanju antisemitizma in sovražnega govora v Evropskem parlamentu

Milan Zver

Evropski poslanec Milan Zver je sopodpisal izjavo, ki sta jo pripravila poslanca iz vrst Evropske ljudske stranke Becker Heinz in Fulvio Martusciello, s katero pozivata k odpovedi povabila Omarju Barghoutiju, enemu izmed ustanoviteljev gibanja Boycott, Divestment, Sanctions movement (t.i. gibanje BDS), za sodelovanje na konferenci v Evropskem parlamentu z naslovom “The Israeli Settlements in Palestine and the European Union”, ki jo pripravlja poslanka iz vrst S&D Anna Gomez.

Evropski poslanec Zver se namreč strinja z navedbami obeh evropskih poslancev iz vrst Evropske ljudske stranke, da Evropski parlament ne more biti prostor, kjer bi omogočali razprave govorcem, ki razpihujejo antisemitizem ter širijo sovražni govor. Gibanje BDS se namreč nenehno vključuje v atisemitistične aktivnosti, javno izraža nestrpne in stereotipne izjave o Judih ter s tem spodkopava prizadevanja za dialog in konstruktiven mirovni proces med Izraelom in Palestino. Dr. Milan Zver je prepričan, da je miselnost, ki jo razširja Omar Barghouti in gibanje BDS, v nasprotju z Resolucijo Evropskega parlamenta z dne 1. junija 2017 o boju proti antisemitizmu, s katero so se evropski poslanci in poslanke zavzeli za podporo prizadevanjem pravosodnih organov in organov pregona pri učinkovitemu preganjanju antisemitizma. V omenjeni Resoluciji je tudi zapisano, da sta sovražni govor in vsakršno nasilje nad evropskimi židovskimi državljani v nasprotju z vrednotami Evropske unije.  Ob tem je sporna izjava Barghoutija, da ne priznava judovskega ljudstva ter da judovsko ljudstvo nima pravice obstajati v Palestini.

“Tudi sam menim, da Evropski parlament kljub svojemu širokemu sprejemanju različnih mnenj in bogati demokratični tradiciji ne more biti prostor, kjer se bodo širile ideje antisemitizma, sovražnega govora ter ideje, s katerimi se absolutno zavrača izraelsko državo. Evropski parlament tudi ne more biti prostor, kjer se aktualno izraelsko politiko primerja z nacistično in kjer se nekemu narodu odreka pravica do samoodločbe, obenem pa se širi stereotipe o Judih, ki niso resnični,” še meni dr. Zver, ki prav zaradi teh razlogov zavrača, da bi Evropski parlament nudil prostor za razpravo Omarja Barghoutija.

C. Š.

 • Vera

  Bravo g. Milan Zver . Tudi Juncknerja opozorite na njegovo nedostojno obnašanje z državniki . Naj bo zaljubljen v kogar želi, saj to nas nič ne zanima , toda pred kamerami naj ne poljublja, ne ščipa v zadnjice itd . Juncknerjeva naloga je , da dobro vodi institucijo , ker je predsednik ! Pazi naj, da se nam EU ne sesuje v prah . Krivec bo on !

 • stajerc5

  Cakam na novico, da je naso Khuorlovo inteligenco zadela kap, ko je precital to Zverovo izjavo!

 • Osti jarej

  …kaj,ko bi se malo za slovenijo pobrigal

 • sodnikisozločinci

  “Evropski parlament tudi ne more biti prostor, kjer se aktualno izraelsko politiko primerja z nacistično in kjer se nekemu narodu odreka pravica do samoodločbe, obenem pa se širi stereotipe o Judih, ki niso resnični,”

  To je pa res, izraelska politika se ne more primerjati z nacistično, to velja bolj za politiko evropske unije, ki odreka Kataloncem pravico do samoodločbe o neodvisnosti, odreka Poljakom in Madžarom pravico do samoodločbe koga želijo in koga nočejo v svoji državi in obenem širi stereotipe o Poljakih in Madžarih, da so nacisti, rasisti in ksenofobi. Milan Zver, upam da se boš zavzel za prepoved govora v EU parlamentu članom evropske ljudske stranke.

 • Kosobrin

  …. in na Nova24 tudi?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!