fbpx

Fašizem, nacizem in komunizem: Slovenci smo “prebavili” in preživeli vse

(Foto: iStock)

“Slovenija je edina država v Evropski uniji, ki je preživela vse tri totalitarizme: fašizem, nacizem in komunizem. Medtem ko sta prva dva praktično izginila, pa je proces razgradnje komunističnega totalitarizma prepočasen,” je jasen vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke dr. Milan Zver, ki se je v sredo, 26. aprila, udeležil panevropske spominske konference za žrtve totalitarnih sistemov v Bruslju.

Dr. Milan Zver, ki je bil med pobudniki za postavitev spomenika, je na slovesnosti uvodoma poudaril, da je namen konference poudariti potrebo po postavitvi spominskega obeležja žrtvam vseh totalitarnih sistemov v Bruslju. “Kultura in izobraževanje imata pomembno vlogo pri krepitvi demokracije in v boju tako zoper radikalizacije kot tudi zoper ponovne vzpostavitve totalitarizmov,” je dejal.

Sta obstoj in razvoj demokracije ogrožena?
Po njegovem mnenju postajajo svetovne razmere čedalje bolj nestabilne, geostrateška slika pa ne gre v pravo smer. “Vojne, terorizem in totalitarni vladni vzorci tako postavljajo demokraciji težke ovire,” je poudaril. “Prav neverjetno se zdi, da nekdanji diktatorji tipa Stalin, Ceausescu, Tito, Mao Zedong, Mussolini in drugi uživajo javno podobo kot pozitivne osebnosti,” je opozoril. V mnogih postkomunističnih državah so še vedno zelo močne sile, ki ne dovolijo resnici na plan in ovirajo spravo. Še več. Mnogo je primerov, ki kažejo, da prihaja do ponovnega vzpona totalitarnih simbolov, imen in spomenikov. “Na kratko, trenutno razpoloženje ni najbolj naklonjeno obstoju in razvoju demokracije.”

Dr. Milan Zver: “Demokracija zahteva kritično razmišljujoče in informirane ljudi, obenem pa se zdi, da jo mnogi jemljejo kot samoumevno in trajno. Ključno vprašanje tako je, kaj lahko naredimo. Za obvarovanje demokracije je potrebno prvenstveno vlagati v mlade.”

Kako do rešitev?
Po besedah dr. Zvera potrebujemo kratkoročne ukrepe, kot je na primer spominsko obeležje v srcu Evrope. Obenem potrebujemo sodni pregon kaznivih dejanj. Potrebujemo politično obsodbo vseh oblik totalitarizmov, dolgoročno pa ustrezen šolski sistem, ki bo ljudi opremil z resnico, znanjem in vrednotami, na katerih temelji večina svetovne civilizacije.

Slovenski narod je preživel praktično vse. Kdaj bomo zares postavili zgodovino na prave temelje?
Slovenija je edina država v Evropski uniji, ki je preživela vse tri totalitarizme: fašizem, nacizem in komunizem. Medtem ko sta prva dva praktično izginila, pa je proces razgradnje komunističnega totalitarizma prepočasen. “Pred dvema letoma sem predlagal postavitev spominskega obeležja za žrtve komunističnega režima po drugi svetovni vojni, ki bi ga postavili v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Moj predlog je ustavil predsednik slovenske vlade dr. Miro Cerar,” je bil jasen dr. Zver in ob tem dodal: “V odzivu na moj predlog je dejal, da krivim slovensko državo in narod za povojne poboje! Zato si želim, da bi današnja iniciativa bila uspešna.”

Jure Ferjan