fbpx

Financiranje zasebnih šol z javnim programom znova deli koalicijo. Marksistični Mladi forum obtožuje SMC desničarstva in hlapčevanja RKC

Foto: STA

V Mladem forumu SD pozivajo predsednika vlade Mira Cerarja in ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič, “da prenehajo z vsiljevanjem zasebništva in s tem povezanih dolgoročnih posledic, ki bodo uničile javno šolstvo”. No, resnica je ravno nasprotna, saj nobena javna šola še ni propadla zaradi zasebne, sploh pa ne zaradi šole, ki izvaja javni program. Kvečjemu je vnos zasebnega šolstva dober za konkurenčnost šolstva, ki se kaže v obliki pestrejše ponudbe in boljšega izvajanja programov, s čimer pa bo tudi javno šolstvo prisiljeno, da postane kvalitetnejše.

“Že neštetokrat ponovljene besede Mladega foruma SD o tem, zakaj je financiranje zasebnega šolstva iz javnih sredstev škodljivo in zakaj je potrebno venomer krepiti položaj javnega šolstva na vsakem koraku. Tokrat so bile te besede zopet gladko preslišane s strani stranke modernega Cerarja,” so besede Mladega foruma, ki na vse kriplje napada včerajšnjo vladno potrditev novele zakona o organizaciji in financiranju zasebnih šol  ki izvajajo javne programe vlade , ki omogoča njihovo 100-odstotno financiranje. Čeprav je bilo v teoriji in praksi v resnici že neštetokrat ponovljeno, da so trditve podmladka komunistov povsem zgrešene in javno financiranje javnih programov ni škodljivo, temveč je celo zaželjeno, saj pripomore k dvigu kvalitete celotnega šolskega sistema.

Kljub temu pa si celotna vlada, tudi ministri, ki so glasovali za sprejetje, zasluži grajo, saj je zavestno več let kršila odločbo Ustavnega sodišča RS, ki ji je naložilo odpravo diskriminatorne ureditve, na podlagi katere so morali starši otrok, vpisanih v zasebne osnovne šole, sami plačevati razliko, saj jim je država financirala le 85 odstotkov šolskega programa, čeprav je bil ta identičen tistim v javnih šolah. Zaradi kršenja ustavnega reda in odlašanja sprejetja novele zakona pa je bila ministrica Maja Makovec Brenčič tudi interpelirana, a so jo glasovi koalicije rešili odgovornosti.

https://twitter.com/NeuroVirtu/status/849936632455327745

Zasebno šolstvo izboljšuje tudi javne šole
Kot poudarjajo strokovnjaki, zasebno šolstvo javnega šolstva ne uničuje, pač pa ga dopolnjuje in izboljšuje. To dokazujejo tudi mednarodne raziskave. Kot poudarja Marko Weilguny z Zavoda sv. Stanislava, “raziskave potrjujejo, da so privatne šole veliko uspešnejše kot državne”. 

”Še več, zasebno šolstvo izboljšuje tudi državno šolstvo. V regijah, kjer so bile uspešne zasebne šole, so bile uspešnejše tudi državne šole. Konkurenca je torej dobra,” pojasnjuje Weilguny. Zakaj vlada torej v Sloveniji negativna nastrojenost do zasebnega šolstva, ni jasno, a obstaja vseeno velika verjetnost, da določeni centri moči ponavljajo določene stvari, s čimer oblikujejo javno mnenje.

Kako daleč bodo šli marksisti in njihov podmladek?
Novelo zakona so na vladni seji podprli ministri SMC in Desus, proti pa so bili vsi trije ministri iz kvote Socialnih demokratov. So se pa po seji vlade prav gromovniško oglasili v podmladku Mladega foruma in stranko SMC označili za obupance, željne glasov desnice, na katere bi bil ponosen celo Lojze Peterle, z besedami pa ni skoparil niti vodja poslanske skupine Matjaž Han. Od njih sicer razen brezpomenskih floskul nismo slišali ničesar novega. Žalostno pa je, da imamo na oblasti stranko, ki ne spoštuje pravnega reda in odločb Ustavnega sodišča, za dosego svojih pritlehnih ciljev pa so pripravljeni spremeniti tudi ustavo. Zaradi očitnega sprenevedanja SD si na naslenjih volitvah dobro zapomnite, katera stranka želi vaše otroke obsoditi na srednjeveški izobraževalni sistem in nas oddaljiti od približevanja modernim državam.

C. Š.