Fiskalni svet opozarja: Zakoni v pripravi in ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bodo prizadeli javno blagajno!

“Tveganje, da ne bo mogoče obdržati tako velikega salda, je zelo veliko,” je opozoril v svoji izjavi o predlogih proračunov za leti 2020 in 2021 predsednik fiskalnega sveta ekonomist Davorin Kračun. Poleg tveganj iz mednarodnega okolja se zdi temu neodvisnemu posvetovalnemu telesu vlade zaskrbljujoče predvsem dejstvo, da proračuna ne upoštevata finančnih posledic zakonov, ki so še v fazi sprejemanja. Najbolj problematično se zdi bodoče sprejetje zakona Levice glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. S sprejetjem tega zakona bi se dodatno obremenila javna blagajna. 

Fiskalni svet je podal svoje mnenje glede predlogov proračunov za leti 2020 in 2021. Predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun meni, da je najbolj problematična poraba, saj je velika verjetnost, da bo veliko večja, kot je zapisana v proračunskih dokumentih. “Tveganje, da ne bo mogoče obdržati tako velikega salda, je zelo veliko,” je opozoril. Kračunovo opozorilo pa se nanaša tudi na prihodnje sprejete zakone državnega zbora. Najbolj problematično se zdi bodoče sprejetje zakona Levice glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. S sprejetjem tega zakona bi se dodatno obremenila javna blagajna. Napoved bodoče recesije pa ni zapisana nikjer v proračunskih dokumentih.

Glavno tveganje obeh proračunov je napovedana prihodnja globalna recesija. Prav recesijo pa že čutijo v Nemčiji, in sicer v njeni paradni gospodarski panogi – avtomobilski industriji. Glede na tesno povezanost slovenskih podjetij z nemško avtomobilsko industrijo se nam ne piše nič dobrega. Fiskalni svet pa poleg Meščevega boja proti dopolnilnemu zdravstvenem zavarovanju omenja še zakona o trgu dela ter bodočo davčno reformo. Po poročanju STA pa je glavni pomislek Kračuna predvsem to, da se ne ve, kakšne bodo finančne posledice vseh sprejetih zakonov v prihodnosti.

Davorin Kračun (vir STA)

Davorin Kračun (Vir: STA)

Fiskalni svet opozarjal na resne napake Šarčeve vlade v preteklosti, a je vlada gluha
Fiskalni svet je velikokrat v preteklosti opozarjal na zgrešeno finančno in gospodarsko politiko Šarčeve vlade. Opozarjali so glede pokojninske zakonodaje in napak slovenskega zdravstvenega sistema, svetovali so večjo previdnosti na področju fiskalne politike. Slovenska vladajoča garnitura pa se na vsa opozarjanja strokovne javnosti požvižga ter nas pelje v novo globoko recesijo, v katero so nas že odpeljali s prihodom Pahorjeve vlade v letu 2008.

Luka Perš

 • francelj3

  Fiskalni svet, kakšen dolgčas. Sem se že razveselil, ko sem videl ona ksihta na rdeči podlagi, sem mislil, da gre za nove šale.

 • Janez Mayer

  Kdo pa sta ta dva smrkava črnosrajčnika pred rdečo steno?

  • sodnikisozločinci

   Seremiha in Sereluka, prezentirata dva kupčka dreka na poti v komunizem.

 • Andrej

  Luka pri svoji plači in privilegijih ne potrebuje nobenega dodatnega zavarovanja.

 • macon

  Ukinili bodo dodatno zavarovanje in vse bo dobival ZZZS. Halo, kaj pa konkurenca v EU? A bo EU kar dopustila popolno monopolizacijo zdravstvenega zavarovanja?

  • sodnikisozločinci

   Saj si ga ne upajo ukiniti in ga tudi ne bodo. Vse skupaj je cirkus za pridobivanje podpore med levimi ovčicami.

 • freedomfighter

  Joj kaj bi dal da tale stranka levica tptalmo izgubi naslednjevplitve…pa se bojim da ne bo tako…zadnic sedim na kavi in zravn mene sedita dva studenta ki sta dve uri vse kur.cala in hvalila kako je levica edina stranka v drzavi ki dela za male ljudi…jaz sem umiral od smeha…eni bebcki res vtjamejo da nekateri politiki delajo za njih…jojojoj

 • sodnikisozločinci

  Z nenehnim spreminjanjem zakonov, tako s področja zdravstvenega kot pokojninskega zavarovanja se ruši zaupanje ljudi v nek dolgoročen pravni red, kar pomeni da bo večina takoj ko bo mogla šla v pokoj in da sposobni ne bodo več hoteli riskirati prihrankov za odprtje sp ali doo in bodo raje poležavali v senci.

 • Black_hawk

  levica bo to pokrila iz svojih lastnih sredstev, joj a ne veste?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!