fbpx

[FOTO] Aleš Primc ustanovil Gibanje za otroke in družine. “Na volitve bomo pripravljeni,” sporoča.

Foto: K.N.

“Danes je dan veselja in upanja, danes je najbolj vesel dan po 20. decembru. Ustanavlja se Gibanje za otroke in družine, ki bo v središče dalo to, kar izhaja že iz imena,” je predstavitev gibanja predstavil Aleš Primc. Kot je dejal, bodo še naprej delovali tako civilno-družbeno, kot tudi na političnem področju, v njihovem programu pa je tisto, kar Slovenija ta trenutek najbolj potrebuje.

Aleš Primc je zagotovil, da bo Gibanje za otroke in družine naredilo vse, da bo družinam v Sloveniji postalo lepše, kot jim je bilo doslej. Poudaril je, da so do sedaj delali na civilnodružbeni način, ki pa se ni izkazal kot zadosten, saj na strani politike ni bilo zaznati želje po dialogu in iskanju rešitev. “V Sloveniji vladajo podivjane elite, ki ne spoštujejo ustave in zakonov. Naš cilj je narediti družinam prijazno državo, kar ta trenutek žal ni možno, saj so naše vlade naše otroke zadolžile za več kot 30 milijard evrov,” je dejal Primc in opisano stanje označil kot našo veliko bolečino – ker za slovenske otroke in mlade pri nas ni mesta, odhajajo v tujino, zato jim je potrebno omogočiti, da bodo ostali doma, kjer bodo lahko preživeli in ustvarjali družine. Primc se je zavezal, da “bodo številke po koncu naslednjega mandata drugačne in v korist otrokom”. 

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Gibanje, ki bo razgibalo Slovenijo
Predstavitvi novega gibanja je prisostvovala tudi njegova pomembna članica Metka Zevnik, ki je ustanovitev komentirala z besedami: “Začeli smo kot Koalicija ‘Za otroke gre!'”, odšli bomo kot Gibanje za otroke in družino.” Dodala je, da ima gibanje svoj namen in pomen, in sicer da Slovenijo pripravi, da bo postala dežela, ki bo prijazna otrokom in družinam. Zevnikova je izrazila željo, da bo gibanje dogajanju v slovenskem prostoru vlilo dodatno energijo, ki bo povzročila cunami, ta pa bo razgibal Slovenijo, da bo postala prostor, namenjen vsem generacijam. Sporočila je še, da bodo vložili spremembo družinskega zakona, da se primeri, kot je bil odvzem koroških dečkov, ne bodo dogajali.

 

Enotno in za boljše življenje
Primc je prebral deklaracijo gibanja, ki je njihov osrednji program in se dotika zanje bistvenih področij: gospodarstva, družine, kmetijstva, sociale, mladih ter pravosodja. Dodal je, da se bodo aktivirali tako civilnodružbeno kot tudi politično, za naslednje volitve pa bodo pripravljeni. Aktualni oblasti je najbolj očital vzvišenost in nepripravljenost na dialog. “V zadnjih mesecih se pogovarjajo sami s sabo,” je sporočil. “Želimo si, da bi si ljudje prebrali našo deklaracijo in se odločili, ali je to tudi njihova vizija, in da gremo v naslednji mandat enotno, da bomo vsi skupaj živeli boljše,” je slovesno zaključil Primc.


Program Gibanja za otroke in družine v temeljnih točkah sporoča:
 1.  V Slovenijo je potrebno vrniti spoštovanje življenja, materinstva in očetovstva, slovenske kulture, dela, nedeljskega počitka in krščanstva.
 2. Obstajata ženski in moški spol, mama in oče sta naravni prostor rojstva otroka.
 3. Poseganje po življenju nerojenih otrok, bolnih in ostarelih je nesprejemljivo.
 4. Slovenski zdravstveni in pokojninski sistem ter slovenska kultura lahko preživijo samo ob bistveno večji rodnosti, kot jo imamo danes.
 5. Vsi delavci morajo za svoje delo dobiti pošteno plačilo, ki zadostuje najmanj za dostojno življenje, vključno s plačanimi prispevki.
 6. V gospodarstvu, poklicnem in visokem šolstvu moramo zagotoviti razmere, da se bodo mladi lahko zaposlili v Sloveniji in jim ne bo treba s trebuhom za kruhom. Ustvariti je potrebno pogoje za uspešno gospodarstvo, saj je to najboljša sociala.
 7. Kmetijstvo in podeželje morata postati bistveni sestavni del državne pozornosti, ne pa odmaknjena na obrobje.
 8. Starim staršem in upokojencem mora družba priznati njihov izjemen pomen in jim omogočiti ustvarjalno življenje.
 9. Nič nam ne pomaga, če smo pridni, delavni in ustvarjalni, če nam nekateri lahko neovirano kradejo. Zato potrebujemo pravično pravosodje.
 10. Varnost je pomembna in ni samoumevna, zato predlagamo ponovno uvedbo obveznega samoobrambnega usposabljanja za fante.
 11. Prenehajmo z negativizmom ter iščimo dobro in lepo v nas in okoli nas. 
Celotno deklaracijo, ki je politični program Gibanja za otroke in družine, lahko preberete na tej povezavi.

M. P.