[Foto in video] Premier Janez Janša: V preteklih letih se je Slovenski vojski namenjalo premalo denarja in pozornosti! Vlada in Ministrstvo za obrambo sta zato že sprejela ukrepe, s katerimi se bo stanje v Slovenski vojski popravilo!

Datum:

“Slovenska vojska je temelj obrambnega sistema in jo moramo tako tudi obravnavati. V preteklih letih se je Slovenski vojski namenjalo premalo denarja in pozornosti, zato sta vlada in Ministrstvo za obrambo že sprejela ukrepe, s katerimi bomo stanje v Slovenski vojski popravili,” je izpostavil predsednik vlade Janez Janša ob obisku vojašnice Ivana Cankarja na Vrhniki. Pohvalil je izvedbo vaje Preskok 20 in izpostavil, da je v dialogu z župani dobil zelo pozitivne informacije. 

Premierja Janeza Janšo so ob obisku vojašnice na Vrhniki sprejeli minister za obrambo Matej Tonin, načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš in poveljnik sil brigadir Miha Škerbinc.

V prvem delu obiska je poveljnik sil predstavil delo Slovenske vojske v času epidemije nalezljive bolezni covid-19, niz vaj Preskok 20 in uvodne analize vaje, ki so dobra iztočnica za delo sil Slovenske vojske v naslednjem načrtovalnem obdobju. Kot ključno velja izpostaviti, da je pripadnikom sil uspelo realizirati uvodne usmeritve poveljnika sil iz marca 2020, in sicer: ohranitev lastnega zdravja in zdravja svojih družin, izvajanje podpore Civilni zaščiti in drugim državnim organom, vzdrževanje operativnosti na mednarodnih operacijah in misijah ter ohranjanje zmogljivosti za izvedbo osnovnega poslanstva, to je obrambe in odvračanja.

Foto: STA

Vaja Preskok 20 bo v mnogočem zapisana kot posebna vaja. Šlo je za sklop taktičnih in štabnih vaj različnih velikosti, od voda do celotne strukture sil. V vajo je bilo neposredno angažiranih 2.500 pripadnikov Slovenske vojske, posredno pa kar 3.500, kar predstavlja veliko večino sil, ki se nahajajo v Sloveniji. Na voljo je bilo izjemno malo časa za načrtovanje, saj je od sklepa Vlade RS do prve taktične vaje minilo le 3 dni. Vaja je trajala 67 dni, od 14. aprila do 19. junija 2020, s tem gre zanesljivo za najdaljšo vajo v zgodovini Slovenske vojske.

Foto: STA
Foto: STA

Izveden je bil dinamičen prikaz
Vaja je dala tudi številne iztočnice za prihodnje delo, ki sta jih poveljnik sil in načelnik Generalštaba opisala predsedniku vlade in ministru za obrambo ter bodo v jeseni zanesljivo predmet resne obravnave. V nadaljevanju je bil izveden dinamičen prikaz, ki so ga izvedli pripadniki 1. brigade, Specializirane enote vojaške policije, Enote za specialno delovanje, Logistične brigade, 15. polka vojaškega letalstva in 31. lovskega polka zračnega letalstva ZDA. Angažirane so bile bojne enote in enote bojne in nebojne podpore, s čimer se je na najboljši način lahko prikazalo združeno bojevanje rodov, kar je eden od pomembnejših ciljev vaje.

Foto: STA
Foto: STA

Slovenska vojska je temelj obrambnega sistema
V zaključnem delu je pripadnike in pripadnice Slovenske vojske nagovoril predsednik Vlade RS Janez Janša. Uvodoma je orisal zgodovinske dogodke izpred 29 let, ko je nastajala slovenska država in poudaril, da je slovenski narod izkoristil zgodovinsko priložnost. Poudaril je, da je Slovenska vojska temelj obrambnega sistema in da jo moramo tako tudi obravnavati.

V preteklih letih se je Slovenski vojski namenjalo premalo denarja in pozornosti, zato sta vlada in Ministrstvo za obrambo že sprejela ukrepe, s katerim se bo stanje v Slovenski vojski popravilo. Torej, da se bo deloma uredilo in dopolnilo status vojaka, izboljšalo plačni položaj vojaka in da se bo dolgoročno ter srednjeročno zagotovilo dodatna sredstva za opremo.

Foto: STA

Predsednik vlade je prav tako pohvalil izvedbo vaje in izpostavil, da je v dialogu z župani dobil zelo pozitivne informacije ter se zahvalil lokalnemu prebivalstvu za podporo pripadnikom ob izvajanju vaje. Poudaril je dobro delo pripadnikov Slovenske vojske doma in v tujini ter nujnost zagotovitve opreme in oborožitve ter boljši status pripadnikov. Slovenski vojski se je tudi zahvalil za aktivnosti podpore v času epidemije nalezljive bolezni.

Foto: STA

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Tihotapca prevažala kar 36 ilegalcev

Novomeški in brežiški policisti so prijeli tihotapca ljudi s...

Ameriška veleposlanica obiskala Brežice

V sredo, 21. 2. 2024, je Občino Brežice in...

Tudi kokoši imajo lahko svojo vilo

Podjetje Run Tiger je pod blagovno znamko Run Chicken...

[Foto] Je anketo Ninamedie o Judih sestavil sam Joseph Goebbels?

V javnosti so se pojavila opozorila o zadnji spletni...