fbpx

[Foto] Objavljamo certifikate halal: Poglejte, katera podjetja so podlegla islamističnim pritiskom!

Podelitev halal certifikata podjetju Perutnina Ptuj (Foto: družbeno omrežje)

Že nekajkrat smo pisali o tem, da se “halal virus” vse bolj širi v prehrambeni industriji tudi v Sloveniji. Kot je znano, muslimani v skladu s svojo vero ne smejo uživati alkohola in svinjine, prav tako pa tudi ne jedi brez oznake halal, torej tistih jedi, ki vsebujejo svinjino ali izdelke iz svinjine ter kri. Glede na splošno popularizacijo islama in zaradi pričakovanj, da se bo delež muslimanov v zahodni družbi v naslednjih letih zelo povečal, pa je delež prehrambenih izdelkov z oznako halal vse večji tudi v slovenskih trgovinah, kar predstavlja problem v več dimenzijah. V nadaljevanju si oglejte nekaj certifikatov halal!

Beseda halal, ki izhaja iz arabskega jezika, pomeni dovoljeno oziroma čisto, nanaša pa se na živila, vedenje, komunikacijo in oblačila, ki so v skladu z islamskim pravom dovoljeni ali dopuščeni. Hrano, ki predstavlja njeno nasprotje, pa imenujejo haram. Muslimanom sicer vera narekuje, da če v okolju, kjer živijo in so, ni mogoče najti hrane halal, lahko jedo drugo hrano, da bi preprečili smrt kot posledico stradanja. To pa je zgolj razlog več, da v naši družbi ni potrebe po tem, da bi uvajali nekakšno “halal kulturo”.

Spomnimo naj tudi, da je način zakola, ki ustreza halal pridelavi, zelo krut. Živali ne omamijo, kot to določa zakon, ampak ji še pri polni zavesti spustijo kri. Kako to izgleda, si lahko ogledate tukaj (POZOR, NI ZA OBČUTLJIVE!):

Žito
Imam slovenske islamske skupnosti Ibrahim Malanović je med drugim podelil certifikat halal podjetju Žito za bonbone znamke Šumi, ki jih proizvaja v svojem obratu v Krškem. Ti so brez svinjine in brez alkoholnih izdelkov.

Mlin Katić
Tudi izdelki podjetja Mlin Katić so certificirani s certifikatom halal, saj njihova moka ne vsebuje prepovedanih sestavin.

Pekarna Pečjak
Izdelki Pekarne Pečjak so med muslimani gotovo priljubljeni, saj v tej pekarni zagotavljajo, da ne uporabljajo svinjine in alkohola.

Kras, Mesnine dežele Kranjske
V podjetjih z mesnimi izdelki Kras in Mesnine dežele Kranjske so zagotovili proizvodnjo mesnih izdelkov v skladu s halal standardi.

Perutnina Ptuj
Perutnina Ptuj je še eno podjetje za proizvodnjo mesnih izdelkov, ki si je s spoštovanjem zgoraj opisanih standardov prislužilo certifikat, s katerim k nakupovanju svojih izdelkov privablja islamsko skupnost.

Uskok
Bizarno, a muslimani očitno niso pripravljeni piti niti vode, če ta nima ustreznega certifikata halal. Podjetje, ki je polnilo vodo blagovne znamke Costella, si je tako prislužilo ta certifikat.

J. Ž.