fbpx

[Foto] Slovenija ima še več zaveznikov: Toliko prijateljskih stikov s tujimi državniki je ob robu podnebnega vrha v Glasgowu stkal Janša

Janša se je na podnebnem vrhu v Glasgowu na Škotskem sestal s številnimi tujimi državniki. (Foto: Vlada RS)

Hvala slovenski ekipi na COP26 in vodji Tini Kobilšek za požrtvovalno delo in neutrudno usklajevanje izjemno zahtevne materije v času velikih izzivov in še večjih pričakovanj,” se je predsednik vlade Janez Janša zahvalil ekipi slovenskih pogajalcev. Ob tem je delil še fotografije, ki pričajo o številnih stikih s tujimi državniki ob robu podnebnega vrha.

Voditelji držav in vlad, med njimi tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša, končujejo dvodnevna srečanja na podnebnem vrhu v Glasgowu. V prihodnjih dveh tednih konference bo pozornost usmerjena zlasti v podnebne pogajalce, ki morajo med drugim dokončati knjigo pravil za izvajanje pariškega sporazuma.

Janša se je tudi danes srečal z vrsto voditeljev, s katerimi je izmenjal poglede na aktualne izzive in spregovoril tudi o prioritetah slovenskega predsedovanja Svetu EU. Predsednik vlade se je tako danes srečal z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom, z monaškim knezom Albertom II, sestal se je tudi s predsednikom vlade Zelenortskih otokov Ulissesom Correia e Silvom in predsednikom norveške vlade Jonasom Gahr Størejem. Prav tako se je sestal s predsedujočim COP26 ministrom Alokom Sharmom in se srečal z Joaom Vale de Almeido, vodjo delegacije EU pri Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske.

Ob robu današnjih dogodkov in srečanj je predsednik vlade obiskal tudi slovenski paviljon in se pogovoril z ekipo slovenskih pogajalcev. Ob tem se je na družbenem omrežju Twitter zahvalil celotni slovenski ekipi na podnebnem vrhu in vodji Tini Kobilšek za požrtvovalno delo in neutrudno usklajevanje izjemno zahtevne materije v času velikih izzivov in še večjih pričakovanj.

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil lansiranja pobude, ki sta jo predlagala predsednik ZDA Joe Biden in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen za zmanjšanje izpustov metana za 30 odstotkov v tem desetletju. Zaveza za zmanjšanje izredno močnega toplogrednega plina je ena od ključnih zavez na COP26, čeprav ni del uradnih pogajanj v okviru Združenih narodov. Izpolnitev teh ciljev bo znatno prispevalo k zmanjšanju segrevanja ozračja. Omenjeno pobudo je podprlo več kot 100 držav, ki predstavljajo 70 odstotkov globalnega gospodarstva. Med podporniki pobude je tudi Slovenija.

Slovenija ima po zaslugi Janše še več zaveznikov
Kot pričajo fotografije aktivnosti predsednika vlade, so imeli ob robu podnebnega vrha
veliko usklajevanj med EU in partnerji po svetu, kjer so imeli možnost reševati številna odprta vprašanja, veliko priložnosti se je ponudilo tudi za bilateralne pogovore o sodelovanju z državami iz drugih celin. “Lepo je povsod imeti prijatelje,” je še komentiral Janša. 

Image

Foto: Vlada RS

Image

Foto: Vlada RS

Image

Foto: Vlada RS

Image

Foto: Vlada RS

Image

Foto: Vlada RS

Domen Mezeg