[Foto] To so rezultati Goloba in Bobnarjeve: V obmejnih vaseh vandrajo migrantske skupine, ki za seboj puščajo dokumente in smeti

Migranti v središču Movraža (Fotografijo je Demokraciji posredovala prebivalka vasi)

Pod trenutno vlado se množične migracije znova stopnjujejo, neizpodbitno razkriva policijska statistika. V vaseh blizu mejnih prehodov na področju Občine Koper se dnevno pojavljajo skupine migrantov iz Bližnjega vzhoda in Afrike. Domačinka vasi Movraž  je v pogovoru za Demokracijo povedala, da se pojavljajo skupine do petdeset migrantov, ki jih policisti prevzemajo na meji ali pa kar sami nezakonito prečkajo mejo.

Vas Movraž služi kot nekakšna vmesna postaja teh migrantov, ki jih zatem v središču vasi pod policijskim nadzorom pobirajo avtobusi in vozijo naprej v Ilirsko Bistrico in v druge azilne domove.

Migranti prenočujejo v zapuščenih stavbah. (Foto: A. S./Demokracija)

Čez vas naj bi na dan šlo tudi do sto migrantov. V naravi je mogoče najti sledi kupov smeti, ki ostanejo za migranti, ko ti vstopijo v Slovenijo. Bodeča žica okoli meje je luknjasta kot švicarski sir. “V okoliških vaseh je opaziti tudi zabojnike dobrodelne organizacije malteških vitezov, ki vsebujejo vodo in živež za migrante, na samih zabojnikih pa je opaziti tudi napise v arabščini,” je povedala domačinka.

Foto: Demokracija

Ograja ob mejnem prehodu Rakitovec (Foto: Demokracija)

Del ograje ob prehodu na hrvaški strani je porušen. (Foto: Demokracija)

Vlomili tudi v hišo
Po besedah zaskrbljenih domačinov policija migrante prevaža predvsem ponoči in zgodaj zjutraj. Migranti naj bi prihajali do meje, kjer jih zatem prevzamejo policisti. Nekateri se nato ločijo od večjih skupin in sami naprej tavajo po podeželju. Velike migrantske skupine je mogoče opaziti tudi v vaseh Gradin, Hrvoji, Pregara, Brezovica, Trebeše in Sirči. Obstajajo poročanja o kraji koles, nekemu domačinu Gradina pa so celo vlomili v njegovo hišo.

Ena izmed mnogih lukenj v ograji (Foto: Demokracija)

Odvrženi dokumenti (Foto: Demokracija)

Migranti puščajo za seboj smeti. (Foto: Demokracija)

Priča smo strmemu porastu migrantov
Čeprav vladajoči vseskozi vztrajajo, kako ograja na meji naj ne bi služila namenu, torej omejevanju števila nezakonitih migracij, pa policijska statistika dokazuje, da to niti malo ne drži. Na račun nespametne politike Roberta Goloba in ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar je bilo samo v obdobju od 1. januarja do 30. septembra letos zabeleženih kar 15.590 nezakonitih prehodov meje, kar je več kot dvakrat v primerjavi z letom prej, ko je bilo v enakem obdobju obravnavanih 7.260 nezakonitih prehodov.

Samo v septembru letos so policisti zabeležili 4.061 prehodov, v enakem obdobju lani pa je bilo takšnih prehodov 1.346. To pomeni, da je bilo v prejšnjem mesecu zabeleženih trikrat več nezakonitih migrantov kot septembra 2021. Kar 13.502 migrantov ali 87 odstotkov vseh migrantov v letošnjem letu je bilo obravnavanih v obdobju od aprila do septembra. Večina, ki jim je policija prekrižala pot, je izrazila namero za podajo prošnje za azil.

Vir: Policija

Med prijetimi migranti je bilo največ državljanov Afganistana (2.691), Indije (1.983) in Burundija (1.821), sledili so državljani Bangladeša, Pakistana, Iraka, Turčije, Irana, Nepala in Kube. Tolikšen porast državljanov Indije in Burundija je po navedbah policije posledica vstopa v Srbijo brez vizumske obveznosti in nadaljevanja poti proti dejanskim ciljnim državam. Tudi lani je bilo med nezakonitimi migranti največje število državljanov Afganistana, sledili pa so državljani Pakistana in Bangladeša.

Število prošenj za azil za več kot štirikrat večje od lani
Po podatkih policije je bilo obravnavanih 14.981 izraženih namer (od 15.590 vseh prijetih) podaje prošenj za mednarodno zaščito. Število ilegalnih migrantov, ki izrazijo namero podaje prošnje za mednarodno zaščito, je za več kot štirikrat večje kot lani, ko je bilo izraženih 3.482 namer od 7.260 prijetih.  Vsi tisti, ki so se odločili vložiti prošnjo za mednarodno zaščito, so bili v nadaljnji postopek predani pristojnemu organu s področja mednarodne zaščite. “Trend porasta števila izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito je letos izrazito strm. Kaže očiten porast problematike zlorab našega azilnega sistema,” poudarjajo pri policiji.

Vir: Policija

Večina, ki izrazi namero podati prošnjo za mednarodno zaščito, sploh ne počaka, da bi se postopek zaključil, kar po navedbah policije kaže, kako majhen je interes, da bi uživali mednarodno zaščito v Sloveniji. Kot kaže, je izkoriščanje slabosti našega azilnega sistema postal glavni modus ilegalnega prehajanja meja na poti proti dejanskim ciljnim državam.

Policijska uprava Koper je tista, ki je zabeležila največ nezakonitih prehodov (7.812), skoraj polovico vseh. Sledi Policijska uprava Novo mesto z opaznim povečanjem števila glede na enako obdobje lani, in sicer s tretjinskim deležem. Lani je bilo namreč nezakonitih prehodov 1.827, letos pa je naraslo na 5.078.

Porast nezakonitih migracij se bo po napovedih nadaljeval
“Letošnje leto se je začelo z večjim številom od lanskega leta in strmim porastom števila, ki se je začelo v letošnjem marcu,” navaja policija in predvideva, da je mogoče pričakovati, da se bo porast števila nezakonitih prehodov nadaljeval naprej. Sam trend porasta naj bi se začasno prekinil šele, ko bo prišlo do poslabšanja vremenskih razmer v zimskih mesecih.

Notranja ministrica Tatjana Bobnar in predsednik vlade Robert Golob (Foto: STA)

“Ni mogoče potrditi, da je napoved o odstranitvi ograje na meji vplivala na migracije,” je avgusta letos dejala ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar“Policija postavlja Bobnarjevo na laž: ob tem, ko se je število ilegalcev, ki so vložili vlogo za azil v Sloveniji, povečalo iz lanskih 3.500 na okoli 15.000 letos, torej za štirikrat, je policija že drugi mesec zapored v poročilo zapisala, da se “očitno kaže zloraba azilnega sistema”!,” je glede najnovejših podatkov policije komentiral poslanec stranke SDS Branko Grims. Kot pravijo Američani: “When numbers talk bullshit walks” (ko so na voljo dejstva, ni prostora za demagogijo). Povečano število nezakonitih migracij v primerjavi z lanskim letom nedvomno kaže, da je napoved podiranja mej za migrante predstavljala vabilo odprtih vrat. Ti pa se na vabilo seveda z veseljem odzovejo. Če zaradi nespametne politike Golobove vlade ne plešejo slovenski državljani, pa je to nedvomno mogoče trditi za nezakonite migrante.

Sara Kovač