[FOTO in VIDEO] Zgodovina napisana s ponosom in navdihom: Slovenija z zlatimi črkami na evropskem prestolu! Dragić in Dončić med TOP peterko prvenstva

(Foto: www.fiba.basketball)

Srčna igra. Boj brez predaje. Vzponi in padci. Požrtvovalnost. Nepopustljivost. Vztrajnost. Slovenska košarkarska reprezentanca je na krilih 7000 Slovenk in Slovencev, ki so z Goranom Dragićem, Lukom Dončićem in celotno košarkarsko izbrano vrstno ekipo dihali vsak trenutek zgodovinskega finala v Istanbulu, postavila novi mejnik – postali smo neporažena, z devetimi zmagami, kot 15. država (in to najmanjša med njimi), ki je sedla na evropski košarkarski prestol ter se z zlatimi črkami za vedno zapisala v zgodovino košarke.

Živim svoje sanje. Imamo jo. Imamo zlato medaljo, o kateri smo sanjali. Košarkarji Slovenije so evropski prvaki. V finalu Eurobasketa v Istanbulu so pred več kot 7000 Slovenkami in Slovenci na tribunah premagali Srbijo s 93:85 (20:22, 56:47, 71:67). Kapetan Goran Dragić je bil izbran za najkoristnejšega igralca prvenstva, oba z Lukom Dončićem pa sta bila izbrana v najboljšo peterko prvenstva.

Reprezentanca Slovenije se bo v domovino vrnila danes popoldan, ljubitelji športa pa jo boste lahko pozdravili zvečer na Kongresnem trgu v Ljubljani. Točno uro prihoda bo Košarkarska zveza Slovenija še sporočila.

Foto: Twitter/@luka7doncic

Vsak utrip združen za končni cilj – zmago za domovino Slovenijo
Neverjetna tekma, kjer so slovenski košarkarji na igrišču pustili srce. Kljub poškodbi Luka Dončića je Slovenija vzdržala. Goran Dragič je prikazal izjemno igro, a tudi nanj v zadnji četrtini trener Igor Kokoškov zaradi poškodbe ni mogel računati. Takrat sta do izraza še enkrat več prišla ekipni duh in povezanost naše reprezentance, celotna ekipa pa je še enkrat dokazala, da zmore in da je resnično vredna zlata. Zgodovina je napisana in SLOVENIJA se je vanjo zapisala z zlatimi črkami.

*Dvorana Sinan Erdem, gledalcev 12.000, sodniki: Maranho (Brazilija), Sahin (Italija), Conde (Špa)
* Slovenija: Randolph 11 (5:6), Dragić 35 (8:9), Nikolić 4 (4:4), Prepelič 21 (5:6), Murić 5, Blažič 7 (3:4), Vidmar 2, Dončić 8 (2:2)
* Srbija: Mačvan 18 (2:2), Bogdanović 22 (2:2), Lučić 9 (3:3), Milosavljević 2 (2:2), Birčević 8, Štimac 2, Micić 4, Gudurović 6, Jović 2, Kuzmić 6 (0:2), Marjanović 6 (4:4)
* Prosti meti: Slovenija 27:35, Srbija 13:15
* Met za dve točki: Slovenija 21:37, Srbija 24:45
* Met za tri točke: Slovenija 8:26 (Prepelič 4, Dragić 3, Murić), Srbija 8:25 (Mačvan 2, Bogdanović 2, Birčević 2, Gudurović 2)
* Skoki: Slovenija 36 (25 + 11), Srbija 36 (23 + 13)
* Osebne napake: Slovenija 20, Srbija 28
* Pet osebnih: Lučić (40.)

(Foto: www.fiba.basketball)

Dva Slovenca med najboljšo peterko prvenstva
Ekipni uspeh sta dopolnila kapetan Goran Dragić, ki je bil izbran za najkoristnejšega igralca prvenstva (MVP), in 18-letni Luka Dončić, ki je bil uvrščen v prvo peterko prvenstva. V njej so seveda tudi Dragić ter Rus Aleksej Šved, Srb Bogdan Bogdanović in Španec Pau Gasol.

Sloveniji so se uresničile sanje, osvojila je svojo prvo medaljo v članski konkurenci. Do nje je prišla brez poraza, dobila je torej vseh devet tekem, kar doslej ni uspelo še nobeni reprezentanci, odkar je Fiba evropska prvenstva razširila na štiriindvajset ekip. Slovenija je hkrati najmanjša država z zlato medaljo na EP od leta 1935 in petnajsta država, ki je postala evropski prvak.

(Foto: www.fiba.basketball)

Največji uspeh slovenskega ekipnega športa v vsej njeni zgodovini je v dvorani Sinan Erdem proslavilo okoli 7000 Slovenk in Slovencev, ki so z vsemi možnimi prevoznimi sredstvi pripotovali v Turčijo. Pred dvorano in v njej so pričarali nepozabno kuliso, za katero so si, tako kot slovenski košarkarji za svojo igro, prislužili simpatije celotne Evrope.

(Foto: Twitter/@kzs_si)

To je drugi najštevilčnejši obisk slovenskih navijačev na športnih prireditvah v tujini in rekord evropskih prvenstev po podatkih Fibe. Slovenski rekord ima še naprej nogometna tekma s Španijo na Evropskem prvenstvu 2000 v Amsterdamu, na katero je prišlo 10.000 Slovencev, Istanbul pa je zdaj prehitel Beograd 2005, kamor je na košarkarsko tekmo z Grčijo prišlo 5000 Slovencev.

(Foto: www.fiba.basketball)

Največja zmaga v zgodovini slovenskega športa je tudi v domovini sprožila val ekstaze. Ljudje so noreli od navdušenja, se objemali in skakali, plesali in vriskali. In to zelo, zelo dolgo v noč.

(Foto: www.fiba.basketball)

Čarovnik Dragić v drugi četrtini odigral najboljše in najlepše minute svoje bogate kariere
Slovenski košarkarji se niso ustrašili zgodovinske priložnosti. Zgrabili so jo z obema rokama. Če je bila tekma zgodovinska, je bila zlasti druga četrtina za anale, za košarkarske sladokusce in za v učbenike. Kapetan Goran Dragić jo je odigral šampionsko, v stilu največjih zvezdnikov evropske košarke in lige NBA.

Pri zaostanku 18:22 je stvari vzel v svoje roke. V 15. minuti je v dvorani že donelo MVP, MVP. Dragić je bil ob rezultatu 38:28 pri 14 točkah, do konca polčasa jih je dosegel še enajst in Slovenija je odšla na odmor s 56 doseženimi točkami, proti 47 Srbije. Kapetan je 26 točk dosegel ob metu iz igre 9:14, trojkah 2:2, prostih metih 6:6, ob tem pa je imel še štiri skoke in tri podaje.

(Foto: www.fiba.basketball)

Nato je sledila poškodba najboljšega mladega košarkarja na svetu Luke Dončića
Če imaš takšnega kapetana, je celi ekipi veliko lažje. In Dragić je nadaljeval tam, kjer je ostal – s trojko za 59:47. Slovenija je ohranjala prednost vse do 26. minute, ko so slovenski navijači onemeli. V bolečinah je na tleh obležal Luka Dončić. Držal se je za gleženj in ob pomoči zdravnikov je zapustil parket. Nanj se ni več vrnil. In tudi Slovenija brez njega ni bila več ista ekipa.

(Foto: www.fiba.basketball)

Srbija se je takoj približala na 63:61 in čeprav so jo Anthony Randolph, Goran Dragić in Klemen Prepelič oddaljili na 69:61, je bilo jasno, da bo zadnja četrtina napeta kot puška. Začela se je na najslabši možen način, poškodoval se je še kapetan Goran Dragić. Odšepal je na klop, se sicer še vrnil na parket, a hitro je bilo jasno, da je Slovenija za ključne minute ostala brez svojih dveh zvezdnikov.

(Foto: www.fiba.basketball)

Minute za Srbijo, iz igre zaradi poškodbe tudi Dragić
Srbski navijači v dvorani – zbralo se jih je 4000 – so začutili priložnost, reprezentanca na parketu se je približala in v 36. minuti povedla z 78:77. Dragić je bil tedaj še na parketu, toda videlo se je, da ga boli mečna mišica in ne more več igrati. Iz igre je šel pri rezultatu 82:82, ko je semafor kazal še dobre tri minute igre.

(Foto: www.fiba.basketball)

Ekipni duh Slovenije zažarel v polni meri
Stvari je v svoje roke vzel Klemen Prepelič. Najprej je zadel trojko, nato še met za dve točki, ko je Gašper Vidmar prilepil ‘banano’ najboljšemu srbskemu igralcu Bogdanu Bogdanoviću, pa se je dokončno odprla pot do zmage. Prepelič je zadel še dva prosta meta za 88:82, Aleksej Nikolić je dva dodal 35 sekund pred koncem, Jaka Blažič pa je zapečatil zlato z 92:82.

(Foto: www.fiba.basketball)

Za domovino Slovenijo, ki si zasluži najboljše!
17. september 2017 je datum, ki se je za vedno zapisal v zgodovino košarke in slovensko zgodovino, v misli in srca Slovenk in Slovencev, ki smo stopili skupaj, dihali z našimi košarkaši, našimi junaki, kot en narod, kot eno. To je tisto, kar velja vcepiti v slovensko mentaliteto tudi, ko se soočamo z vsakdanjimi izzivi in ko naši politiki razmišljajo, predvsem pa sprejemajo odločitve o naši državi. Skupni duh za dobro domovine – za zmago domovine Slovenije, ne glede na barvo stranke, prepričanje ali ideologijo. Slovenski košarkaši na krilih navijačev v Turčiji in tudi tistih doma v Sloveniji in z Dragićem in Dončićem na čelu (tudi, ko sta bila zaradi poškodbe na klopi) smo uspeli, in če nam je uspelo na športnem parketu, zakaj nam ne bi tudi na gospodarskem, le potruditi se moramo, sodelovati in verjeti, da smo lahko že danes boljši, uspešnejši, produktivnejši. Za Slovenijo!

Jure Ferjan